Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Posavski poslanki in UKOM zagotavljajo, da so ukrepi za t. i. romsko problematiko pripravljeni

Objavljeno: Ponedeljek, 05.02.2024    Rubrika: NOVICE Redakcija
Kerinov Grm-proslava-svetovni dan Romov (50)

V Posavju živi kar številčna romska skupnost, zlasti v občinah Krško in Brežice (foto: P. P./arhiv PO).

Ko so predlogi enajstih županov za reševanje t. i. romske problematike oktobra lani padli že na državnozborskih odborih, je koalicija najavila, da bo svoje predloge pripravila do konca (lanskega) leta. Preverili smo, kako je s tem.

Državnozborska odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide ter za infrastrukturo, okolje in prostor sta oktobra lani zavrnila večino zakonskih predlogov, ki jih je skupaj z več kot 5000 podpisi volivcev vložila skupina enajstih županov z območja Dolenjske in Posavja z namenom reševanja problematike otrok iz težavnih socialnih okolij, zlasti iz romskih. V okviru obravnave na odborih je bilo s strani koalicijskih poslancev najavljeno, da bodo svoje predloge pripravili do konca lanskega leta, a jih v javnosti še ni bilo moč zaslediti. Na vladni urad za komuniciranje in na posavsko poslanko v Državnem zboru mag. Natašo Avšič Bogovič, tudi predsednico Odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, smo se zato obrnili z vprašanjem, ali se v koaliciji oz. na pristojnih ministrstvih kaj pripravlja na tem področju oz. kdaj je pričakovati najavljene zakonske rešitve.

»Koalicijski poslanci že ves čas poudarjamo, da se ne izogibamo dobro premišljenim zakonskim spremembam, ki naj bi prispevale k reševanju problematike otrok, tudi romskih, iz težavnih socialnih okolij. Enako velja tudi za zakonske predloge, ki jih je skupaj z več kot 5000 podpisi volivcev vložila skupina 11 županov z območja Dolenjske, Bele krajine in Posavja, ki smo jih v preteklosti argumentirano zavrnili, ker smo mnenja, da ti predlogi sami po sebi ne bodo rešili težav, ki jih naslavljajo,« je odgovorila poslanka Avšič Bogovič skupaj s kolegico Tamaro Vonta. Po njenih besedah se nobena država ne loteva tako velikih ali celo grobih posegov v najbolj občutljiva socialna področja le na podlagi predvidevanj posameznih predlagateljev: »Našim zadržkom pritrjuje tudi stališče parlamentarne zakonodajno-pravne službe. Ob tem pa lahko povemo le, da večina zakonskih določb v že sedaj veljavnih predpisih obstaja, le posamezne pristojne institucije svojih nalog ne opravijo, vsaj dovolj učinkovito ne.«

Kot sta v odgovoru še zapisali poslanki, v okviru pristojnega ministrstva in na vladni ravni delujeta dve delovni skupini, ki se ukvarjata s to perečo problematiko. »Gre namreč za izjemno kompleksna vprašanja, ki jih ni mogoče rešiti na način, da le spremeniš nekaj členov v zakonu. Prav nasprotno – takšen pristop bi povzročil še več zakonskih in praktičnih vrzeli. Zgolj dosledno upoštevanje veljavne zakonodaje bi rešilo bistveno več vprašanj,« menita. Poudarili sta še, da je trenutno nabor ukrepov na različnih področjih pripravljen, okrepilo se bo delo na terenu, dosledno se bo upoštevala obstoječa zakonodaja in nadzor nad njenim izvajanjem, poseben poudarek bo na področju izobraževanja. Pripravljajo se, sta zagotovili, tudi določene spremembe zakonodaje, ki bodo spodbujale vključevanje otrok v vrtce.

UKOM: Nacionalni program ukrepov za Rome je posodobljen

Naknadno smo prejeli še odgovor iz UKOM. Kot so zapisali, se Vlada Republike Slovenije sistematično loteva urejanja položaja pripadnic in pripadnikov romske skupnosti kot ene od ustavno priznanih manjšinskih skupnosti. Sistemski okvir predstavlja Zakon o romski skupnosti v Republiki Sloveniji, pravice romske skupnosti pa se urejanjo v področni zakonodaji. "Za naslavljanje izzivov na tem področju je Vlada Republike Slovenije konec leta 2021 sprejela Nacionalni program ukrepov Vlade Republike Slovenije za Rome za obdobje 2021–2030, ki določa glavne cilje in ukrepe na prednostnih področjih v obdobju 2021–2030, ki bodo ključnim deležnikom (vključno s samo romsko skupnostjo) zagotovili najboljše možne pogoje, priložnosti in spodbude za izboljšanje kakovosti življenja in razvoja skupnosti. Ob obravnavi Desetega poročila Vlade RS o položaju romske skupnosti v Sloveniji  je vlada pozvala vse pristojne nosilce ukrepov, da pregledajo NPUR 2021–30 in predlagajo posodobitve, dopolnitve programa ter sprejmejo podrobni področni program / akcijski načrt za ukrepe iz svoje pristojnosti."
 
Kot nadaljujejo v odgovoru, so na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti  podrobni celostni področni program/akcijski načrt za izvajanje ukrepov Nacionalnega programa ukrepov Vlade Republike Slovenije za Rome za obdobje 2021–2030  že pripravili in posredovali Uradu za narodnosti. Podrobni področni program so pripravili s pomočjo stalne delovne skupine MDDSZ za pomoč romski manjšini, ki vključuje predstavnike MDDSZ, CSD, izobraževalnih ustanov, predstavnikov romske skupnosti, nevladnih organizacij, socialne inšpekcije. "Dokument naslavlja tematiko iz perspektive medresorskega sodelovanja, saj se lahko le ob usklajenem medresorskem sodelovanju, ki celovito naslavlja vprašanje izobrazbe po celotni izobrazbeni vertikali od pripravljalnega vrtca naprej, do izobraževanja odraslih, preko socialnih dimenzij življenja v romskih naseljih, ki ga zaznamujejo nasilje v družini in nad ženskami, prestopništvo mladoletnikov, pa vse do problemov zaposlovanja in nenazadnje bivanjskih pogojev, ki so v resnici začetek tega kroga ujetosti na obrobju družbe, zaobjame celotna kompleksnost izziva in preide v njegovo razreševanje. Podrobneje bomo o ukrepih lahko spregovorili v prihodnje."

Ko bodo vsi resorji pregledali svoje ukrepe in podali svoje predloge za spremembe oziroma dopolnitve programa ter pripravili podrobne načrte, sporočajo iz vladnega urada za komuniciranje, bo posodobljeni NPUR obravnavala vladna delovna skupina za romsko problematiko, potem gre dokument v sprejem na vlado. Morebitni zakonodajni ukrepi, če se bo ocenilo, da so potrebni, bodo znani takrat. "Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti skladno z resorno pristojnostjo obravnavamo romsko skupnost kot posebno ranljivo skupino prebivalstva. Na področju zaposlovanja izvajamo ukrepe, ki pripadnice in pripadnike romske skupnosti spodbujajo k vključevanju na trg dela, na področju socialnih zadev izvajamo ukrepe socialnega varstva in socialnega vključevanja, posebno pozornost pa namenjamo področju družine za zaščito otrok, žensk in mladih," sporočajo in dodajajo, da so konkretno v decembru zaključili z razpisom za socialnovarstvene programe, ki med drugim naslavlja socialno vključevanje Romov in delo s povzročitelji nasilja v romskih naseljih. V pripravi sta še dva razpisa, in sicer eden za vzpostavitev večnamenskih romskih centrov in drugi za socialno aktivacijo, ki se je izkazala še posebej učinkovita pri delu z romskimi ženskami. 

P. P.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte