Časopis za pokrajino Posavje
29.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​»Vsi skupaj lahko naredimo veliko več, kot če delujemo vsak zase«

Objavljeno: Četrtek, 08.06.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_3551

Slavnostno akademijo je glasbeno obarval krški simfonični orkester, sicer tudi eden izmed letošnjih občinskih nagrajencev.

Kulturni dom Krško je bil sinoči tradicionalno prizorišče slavnostne akademije v počastitev praznika mestne občine Krško, na kateri so podelili letošnja občinska priznanja, na ploščadi pred domom pa je nato potekalo še kulturno-zabavno druženje občank in občanov.

MOČNI SMO KOT SKUPNOST
 
Zbrane na slovesnosti je v vlogi župana »s častjo in ponosom, da lahko vodim to občino«, kot je dejal, prvič nagovoril na lanskih lokalnih volitvah izvoljeni Janez Kerin. Kot je dejal, sta usmeritev in hitrost občinskega razvoja temeljnega pomena, saj neposredno vplivata na kakovost našega življenja: »Kako dobro so urejene naše ceste, kakšna je kakovost pitne vode, kakšne so možnosti za rekreacijo in šport, kako dostopne so storitve zdravstvenega varstva in izobraževanja, kakšne so lokalne gospodarske možnosti, priložnosti in spodbude, kako je poskrbljeno za mlade, kmete, mestna, krajevna in vaška središča, kako skrbimo za starejše – to so le nekateri izmed vidikov občinskega razvoja, ki neposredno vplivajo na vse nas.«
DSC_3461

Župan Janez Kerin

Poudaril je tudi pomen participacije in vključevanja vseh občank in občanov v občinski razvoj, saj ima »vsak posameznik pravico in dolžnost izraziti svoje mnenje ter sodelovati pri odločanju o zadevah, ki vplivajo na našo skupnost. Le tako lahko dosežemo pravičnost, enakost in trajnostni razvoj, ki je usklajen s potrebami vseh prebivalk in prebivalcev.« Potem ko je obiskal že skoraj vse krajevne skupnosti ter se v tem času udeležil številnih prireditev po krajih in vaseh občine in bil tako rekoč v vsakem delu občine, se še bolj zaveda dejstva, »da je naša občina sestavljena iz različnih delov in vsak od njih ima svoje posebnosti, potrebe in izzive. Prizadevam si, da bo razvoj občine skladen s potrebami njenih posameznih delov, da bomo poskrbeli za vse predele naše občine. Da nikogar ne bomo pustili zadaj. Le skupaj lahko namreč ustvarimo okolje, kjer se vsi počutimo enako pomembni in slišani, pa tudi enako razviti.«
DSC_3525

Toni Sotošek in Rok Ferenčak


 
Kot je nadaljeval župan, je praznik priložnost, »da se spomnimo, kako močni smo kot skupnost. Vsak izmed nas ima svoje sposobnosti, izkušnje in ideje, ki lahko prispevajo k razvoju naše občine. Zato vas pozivam, da se aktivno vključujete v lokalno dogajanje in aktivnosti, da delite svoje zamisli, ideje in v okviru svojih zmožnosti seveda aktivno sodelujete pri oblikovanju prihodnosti naše lokalne skupnosti. Vsi skupaj lahko naredimo veliko več, kot če delujemo vsak zase.« Zahvalil se je vsem, ki so kakor koli prispevali k razvoju občine, še posebej pa letošnjim dobitnikom znakov, priznanj in jubilejnih priznanj Mestne občine Krško. »Verjamem v moč dialoga in sodelovanja, ker le tako lahko dosežemo nekaj več in predvsem lahko to dosežemo skupaj. Zato danes, na dan našega praznika, vabim vas vse, da proslavimo skupaj. Naj bo to dan povezovanja in navdiha. Skupaj še naprej soustvarjajmo prihodnost lokalne skupnosti, naše občine, v kateri se bomo vsi počutili in živeli dobro,« je zaključil Kerin.
DSC_3494

Slavnostni govornik dr. Vladimir Prebilič


 
LOKALNI PATRIOTIZEM NI NIČ NAPAČNEGA
 
Slavnostni govornik na prireditvi je bil župan občine Kočevje (največje po površini v Sloveniji) in predsednik Skupnosti občine Slovenije dr. Vladimir Prebilič. »Danes nisem tu, da bi kolega župana pohvalil ali grajal. Daleč premalo znanja in vedenja imam, da bi si to lahko privoščil. Prav tako bi bilo skrajno neodgovorno deliti napotke in vam pametovati. Vsaka občina je organizem zase, ima svoje značilnosti, raznoliko zgodovino, drugačne prednosti in izzive pa tudi vizije in prioritete. A nekaj nam je skupnega na ravni lokalne samouprave. Ko govorimo o občinah, govorimo o naših domovih, govorimo o naših vaseh in skupnostih, kjer smo odraščali, se izoblikovali kot osebnosti, si ustvarjali različna prijateljstva in nenazadnje zasnovali naše družine. Tu so naši najdražji, tu je tisto, kar smo mi in kar nas učlovečuje. Zato nas v občinah povezuje ogromno stvari, ki jih lahko z eno besedo izrazimo kot lokalni patriotizem. In to ni nič napačnega! Ničkolikokrat se kdo ponorčuje iz tega, a to ni prav. Biti ponosen na svojo skupnost je temelj obstoja vsake družbe. Tisti, ki nima korenin, tudi nikoli ne bo postal veliko drevo, morda prej kakšen manjši grmiček. In končno nas lokalno domoljube poganja, da za kraje, kjer živimo tudi veliko naredimo,« je povedal, pri tem pa je osnova dvoje: medsebojno spoštovanje in sodelovanje.
DSC_3607

Letošnji občinski nagrajenci


 
»Tisti, ki moramo v teh procesih odločati, ker opravljamo tovrstne funkcije, pa moramo predvsem znati veliko poslušati. Naučil sem ne, da ljudje imajo preštevilne ideje, da so polni mnogih pobud in zato velja prisluhniti in ne vsiljevati lastnih mnenj na pamet! Nič manj pa ni pomembno sodelovanje, saj samo s skupnimi močmi dosegamo neverjetne cilje. Slovenski narod bi ne obstal, če bi ne znal iti preko razlik. … Seveda imamo različna mnenja, morda smo Slovenke in Slovenci še prav posebni nagnjeni k temu, da jih imamo, a to ni nič narobe. Pomembno je, da znamo in zmoremo stopiti skupaj vselej, kadar je potrebno sprejeti pomembne odločitve,« je povedal Prebilič, a žal tega velikokrat pogreša na državni ravni. »In prav zato menim, da lokalna samouprava ne more in ne sme biti poligon za preigravanje različnih ideoloških tem, ki praviloma delijo ljudi in ustvarjajo najrazličnejše napetosti.
DSC_3408

Prejemniki jubilejnih priznanj

V občinah vsi potrebujemo več ali manj iste stvari: kvalitetne ceste, vrtce in šole, delujoče kanalizacije in vodovode, učinkovito upravljanje z odpadki, pomoč starejšim in mladim. Čisto nepomembno je ali je občan oziroma občanka z levega ali desnega političnega spektra, vsi bomo šli na stranišče, vsi se bomo tuširali, vsi bi si želeli na našega otroka najbolje in vsi bi radi videli napredek kraja, kjer je naš dom! Zatorej poziv: dragi odločevalci na državni ravni, ozrite se malo na lokalno raven. Ta ni nepomembna, ta ni nepotrebna, saj deluje kvalitetno, sam si bom dovolil oceno vzorno. Uspešno rešuje številne izzive in predvsem je v stiku z ljudmi. Jim pomaga in razume, z njimi je v dobrem in slabem.«
DSC_3613

Druženje na videmski ploščadi


 
NAJVIŠJI PRIZNANJI DUŠANU VODLANU IN DRUŠTVU SONČEK POSAVJE
 
V nadaljevanju prireditve, ki jo je povezovala Klavdija Kerin, je župan Kerin podelil letošnje občinska priznanja. Priznanja Mestne občine Krško so dobili Sonja Levičar za delovanje na področju ljubiteljske kulture, Tatjana Uduč za uspešno delo na kulturnem in drugih področjih, Matjaž Gomilšek za vsestransko aktivnost in prispevek k razvoju različnih dejavnosti v lokalnem okolju ter Aleš Suša za aktivno delo in dosežke na področju glasbene umetnosti.

Znak Mestne občine Krško je Kerin podelil Mlinu Katić, d. o. o. (prevzel ga je ustanovitelj podjetja Zvonimir Katić) za uspešen razvoj družinskega podjetja in prispevek k prehranski samooskrbi ter Simfoničnemu orkestru Glasbene šole Krško (prevzela sta ga predsednica Tatjana Vakselj in dirigent Peter Gabrič) za velike uspehe ob 30-letnici glasbenega ustvarjanja.
 
Najvišje letošnje priznanje, Veliki znak Mestne občine Krško, pa sta dobila Dušan Vodlan za življenjsko delo na področju plesne umetnosti in Društvo Sonček Posavje (v njegovem imenu predsednica Nataša Solomun) za izjemno pomoč osebam s cerebralno paralizo in drugimi oblikami invalidnosti. Solomun se je na koncu prireditve tudi zahvalila v imenu vseh nagrajencev.
 
Prejemniki jubilejnih priznanj Mestne občine Krško, ki jih je župan podelil že na sprejemu pred slavnostno akademijo, so: Prostovoljno gasilsko društvo Brestanica (ob 130-letnici); Gledališka sekcija DKD Svoboda Senovo in Prostovoljno gasilsko društvo Raka (oba ob 100-letnici); Klub posavskih študentov, Prostovoljno gasilsko društvo Drnovo in Zveza prijateljev mladine Krško (vsi ob 70-letnici); Društvo gluhih in naglušnih Posavja (ob 60-letnici); Športno društvo Dolenja vas in Turistično društvo Senovo (ob 40-letnici); Apolon, d. o. o. Krško, Območno združenje slovenskih častnikov Krško in Vzorec Raka, d. o. o. (vsi ob 30-letnici); Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot Leskovec pri Krškem in DS Smith Slovenija, d. o. o. (oba ob 10-letnici).
 
V imenu ostalih posavskih občin in občine Kozje je mestni občini Krško ob prazniku čestital predsedujoči Svetu regije Posavje, bistriški župan Franjo Debelak. Kot je dejal, ga veseli, da občina daje priznanje tako gospodarstvenikom kot  kulturnikom in aktivnim na področju sociale. Za konec je čestital z verzom iz krške himne: »Hej, Krčani, to je naše mesto!«
 
Kulturni program sta izvedla Simfonični orkester GŠ Krško, ki se mu je pridružil tudi znani harmonikar Toni Sotošek, ob njegovi spremljavi je zapel Rok Ferenčak, zaigrala pa tudi Matic Sotošek na klarinetu in Matjaž Kaučič na trobenti.
 
Po akademiji se je dogajanje preselilo na ploščad na Trgu Matije Gubca, kjer so za bogato pogostitev poskrbele krajevne skupnosti in društva iz občine, za glasbeno podlago pa Klara & Lovro.


 
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam