Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Zeleni dan slovenskega turizma STO letos pri Treh lučkah

Objavljeno: Petek, 27.05.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0956

Zlati znak Slovenia Green Destination je v imenu destinacije Krško ponosno sprejel župan Mestne občine Krško mag. Miran Stanko.

V Krškem, natančneje na posestvu Tri lučke, je 25. maja potekal celodnevni dogodek z imenom Zeleni dan slovenskega turizma, na katerem so podelili plakete nosilkam znaka Slovenia Green. Dogodek so organizirali Slovenska turistična organizacija (STO), Center za podjetništvo in turizem Krško (CPT Krško) in Konzorcij Slovenia Green.

Omenjeni zeleno naravnani dogodek z organizacijo na vrhunskem nivoju predstavlja osrednji dogodek s področja trajnostnega turizma v Sloveniji. Na podlagi Zelene sheme slovenskega turizma je Slovenija okrepila prepoznavnost in ugled kot vodilna trajnosti zavezana turistična destinacija. V tem oziru pri STO opažajo, da so slovenske turistične destinacije in ponudniki prepoznali pomen trajnostnega razvoja in ga postavili v jedro razvojnih ter promocijskih aktivnosti.
DSC_0068

Predstavnica dvakrat nagrajenega posestva Tri lučke – vodja hotela Žana Rožman – v rokah drži prestižno plaketo znaka Slovenia Green skupaj z Zavezo za trajnostno gastronomijo Slovenije.



Znak Slovenia Green se podeljuje ponudnikom in destinacijam za trajnostna prizadevanja ter krepitev zelene zgodbe Slovenije, so še zapisali pri STO v izjavi za medije; v tem oziru pa velja še izpostaviti, da je destinacija Krško letos prejela zlati znak Slovenia Green, posestvo Tri lučke, ki je gostilo dogodek, pa je prejelo kar dva znaka – znak Slovenia Green Accommodation in Slovenia Green Cuisine.

DSC_1032

V.d. direktorice Slovenske turistične organizacije Ilona Stermecki

Dogodek se je tako razdelil na tri vsebinske sklope, ki jih je spretno povezoval domačin Nik Škrlec, uradno pa sta dogodek odprla v.d. direktorice STO Ilona Stermecki ter župan Mestne občine Krško mag. Miran Stanko.

Sledila je tradicionalna podelitev plakete destinacijam – dobitnikom znaka Slovenia Green, nato je sledil strokovni del, v katerem so zbrani prisluhnili predavanju mag. Jožice Peljhan z javnega podjetja Infrastruktura Bled o tem, da sta Bled in Gorje postali prvi t. i. »zero-waste« občini v Sloveniji; po podelitvi znaka Slovenia Green najboljšim ponudnikom pa je sledilo še predavanje dr. Uroša Novaka s Kemijskega inštituta z zanimivim naslovom »Prehod v družbo brez odpadkov«.
DSC_0914

Direktorica Centra za podjetništvo in turizem Krško Kristina Ogorevc Račič


V okviru dogodka je potekala tudi zeleno obarvana okrogla miza, na kateri so sodelovali ambasador zaveze za Manj plastike, več trajnosti Luka Košir z Restavracije Grič v Šentjoštu nad Horjulom, Ksenja Kragl s CPT Krško ter predstavnik Treh lučk – chef Dejan Mastnak.

Ob koncu so organizatorji poskrbeli še za zeleno doživetje – na posestvu Tri lučke so zasadili medovita drevesa v sodelovanju z učenci čebelarskega krožka Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško ter Čebelarsko zvezo Slovenije, ki jo je zastopal predsednik Anton Urek.
DSC_0939

Konferenčna dvorana na posestvu Tri lučke je idealno okolje za podelitev plaket znaka Slovenia Green.


IZJAVE ORGANIZATORJEV IN GOVOR ŽUPANA MESTNE OBČINE KRŠKO

Kot je povedala v.d. direktorice STO Ilona Stermecki posebej za naš medij in časopis, pri STO zeleno zgodbo razvijajo že vse od leta 2009. »Zavedamo se, da je izjemno pomembno, da pri tem osveščamo turistične ponudnike v Sloveniji, da to zgodbo vzamejo čim bolj za svojo in da v okviru tega delujemo po dolgoročnem modelu, ki bo poskrbel tudi za zanamce in za bolj zdravo ter k naravi obrnjeno počutje. Tako ponudniki kot turistične destinacije se zelo dejavno vključujejo v naš projekt, mi pa se trudimo, da tudi osveščamo vse obiskovalce, da prijazno ravnajo z našo prekrasno naravo, ki jo ponuja Slovenija kot turistična destinacija. Potrebno se je zavedati pomena pristopov, ki so povezani s trajnostjo,« je še poudarila Stermecki.

Zanimalo nas je tudi, kako daleč smo od ideala t.i. »zero-waste« družbe v slovenskem prostoru, na kar je Stermecki odgovorila: »'Zero-waste' je pomembno področje trajnostne zaveze, v okviru le-te je potrebno osvestiti vse prebivalce nekega območja, da začnejo na ta način razmišljati in tudi živeti. Mislim, da imamo dobre predpogoje za dosego tega cilja, saj je Slovenija kot turistična organizacija pionir na področju zelene sheme in trajnostnega turizma.«

Za naš medij in časopis je izjavo dala tudi direktorica Centra za podjetništvo in turizem Krško Kristina Ogorevc Račič: »Ukvarjamo se s promocijo in razvojem turizma na področju Krškega, zato je za nas današnji dogodek zelo velik uspeh, saj se že desetletja trudimo za razvoj trajnostnega turizma; razvili smo številne pohodne poti, kolesarske poti, različne produkte, ki vključujejo kulturno dediščino ter naravne vrednote. V preteklem letu smo se tudi uradno vključili v Zeleno shemo slovenskega turizma in letos smo prejeli tudi zlati znak za zeleni turizem; zelo smo tudi ponosni, da prvič gostimo Zeleni dan slovenskega turizma.«

Na vprašanje, kaj občini Krško pomeni zlati znak Slovenia Green, je Ogorevc Račič odgovorila, da gre pri tem za prepoznavnost dobrega dela in za motivacijo za naprej. »To je tudi potrditev, da smo na pravi poti. Seveda pa se bomo še bolj trudili, da bomo še bolj uspešni in da bodo gostje radi prihajali k nam,« je še dejala.

Za izjavo pa smo za naš medij in časopis prosili tudi predstavnico posestva Tri lučke – vodjo hotela Žano Rožman, ki je povedala, da je bilo njihovo – dvakrat nagrajeno – delovanje vedno trajnostno usmerjeno, sploh kar zadeva delovanje njihovega gostinskega področja, saj že dolgo časa delujejo »v skladu s principi trajnostnega turizma«.

»Veseli smo, da smo dobili dvakratno potrditev v okviru znaka Slovenia Green, prav tako pa želimo narediti še korak naprej tudi s strani hotela in hotelske organizacije, to pa za nas predstavlja tudi zavezo k še boljšemu delovanju in dodatno odgovornost. Če želiš namreč obdržati certifikate, moraš vsako leto pokazati nekaj novega, še bolj inovativnega. Seveda pa s svojim delom pripomoremo tudi k bolj zelenemu planetu in k dobrobiti vseh okoliških ljudi,« je zaključila svojo izjavo Rožman.

Župan Mestne občine Krško mag. Miran Stanko je v svojem uradnem nagovoru v okviru odprtja dogodka med drugim dejal: »Še posebej sem zadovoljen, da smo se danes dobili na tej prelepi lokaciji, od koder je vidno mesto Krško.« Po Stankovih besedah je turizem postal močna industrija, ki se »zelo dobro in močno razvija v zadnjih letih«, žal pa je ta razvoj, tako Stanko, korona nekoliko 'zadržala' za nekaj časa.

»V preteklosti je bil turizem orientiran bolj v smer masovnega turizma, kjer smo gradili velike hotele, izkoriščali termalne možnosti ipd., toda turisti so postali izbirčni – vse bolj jih zanima t. i. 'butična ponudba', različna doživetja, narava – in s tem so oziroma smo prišli na vrsto tisti, ki imamo tega v izobilju in morda ne damo ravno zelo opazno vedeti, da ta ponudba sploh obstaja. Korona je zopet prinesla zanimanje za lokalno, slovensko ponudbo, turisti želijo spoznavati naše domače kraje. Tukaj smo našli svojo priložnost tudi mi v okviru Mestne občine Krško in Posavja, saj imamo v izobilju lepe narave, zato me veseli, da je destinacija Krško tudi nagrajena,« je še dejal župan Mestne občine Krško mag. Miran Stanko.

PREJEMNIKI PRESTIŽNEGA ZNAKA SLOVENIA GREEN V POSAVJU

Znak Slovenia Green je bil podeljen številnim ponudnikom in destinacijam širom Slovenije, v Posavju pa sta ta prestižni zlati znak – Slovenia Green Destination - prejeli destinaciji Krško in Sevnica.

Prejemnika platinastega znaka Slovenia Green s področja Posavja sta bila letos Čatež in Brežice, sicer pa so ga prejeli še Bohinj, Ljubljana ter Laško. Bronasti znak Slovenia Green Destination pa je med številnimi drugimi prejela tudi Kostanjevica na Krki. Omeniti velja, da sta Šmarje pri Jelšah in Murska Sobota ravno tako prejela bronasti znak Slovenia Green.

Prejemniki znaka Slovenia Green Cuisine s področja Posavja so: Gostilna in hotel Kunst, Tri lučke, Gostilna Repovž ter Ošterija Debeluh; prejemniki znaka Slovenia Green Accommodation s področja Posavja letos pa so: MC Hostel Brežice, Hotel Ajdovec, Tri lučke, Gostilna Repovž ter Gostilna in hotel Kunst.

Sicer pa celoten seznam prejemnikov plaket znaka Slovenia Green za najboljše destinacije in ponudnike na področju celotne Slovenije lahko najdete v okviru obširne izjave za medije na spletni strani STO

Za konec velja še omeniti, da je posebno priznanje prejela destinacija Bohinj, ki je bila najuspešnejša pri izpolnjevanju gastronomskega modula v Zeleni shemi slovenskega turizma, v katero so letos vstopile destinacije Krško, Šmarje pri Jelšah ter Murska Sobota. Posebno priznanje naj zelena koordinatorica pa je bilo podeljeno tudi zeleni koordinatorici Sabini Seme iz Laškega, so še zapisali v izjavi za medije pri STO.

Prejemnike plaket ter utrinke z dogodka si lahko ogledate spodaj v fotogaleriji.                                                                                                            
A. K.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam