Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Praznične misli predsednikov KS v krški občini - 4. del

Objavljeno: Petek, 05.06.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
KS-4

Jani Barbič, Karolina Cizerle, Primož Šribar in Peter Račič

Pred koncem tedna, v katerem v spomin na vrnitev izgnancev po drugi svetovni vojni in na prve krške borce praznuje občina Krško, zaključujemo še z zadnjimi prazničnimi mislimi predsednikov krajevnih skupnosti, objavljenih v tematski prilogi ob občinskem prazniku v Posavskem obzorniku.

Upajo na enakomeren razvoj
 
Jani Barbič, predsednik sveta KS Podbočje:
Naš največji problem v preteklosti je bil most preko Krke na Brodu. Še dobro je, da je do ponovnega odprtja prišlo pred epidemijo, saj bi ob zaprtju medobčinskih meja lahko imeli težave pri prečkanju le-teh. Drugače pa smo probleme reševali predvsem od doma. Dela v KS potekajo po načrtu, kako bo s krajevnim praznikom, pa še ne vemo. Za krajanke in krajane je še vedno problem, ker smo ostali brez edinega bankomata in ob zaprtju medobčinskih meja je bil najbližji v Krškem. Zadevo smo poskušali reševati, vendar banke hočejo, da jim del stroškov, ki niso tako majhni, krijemo iz proračuna. Ob ponovnem odprtju šole še vedno ostaja problem prevoza otrok v šolo, ostaja tudi problem izgradnje novega mostu, pri čemer se bojim, da se bo ob gospodarski krizi le-ta še bolj zamaknila. Upam, da se bodo stvari vendarle odvijale v pravi smeri in da bo zagotovljen enakomeren razvoj za celotno občino.

Ta čas je prinesel tudi dobro
 
Karolina Cizerle, predsednica sveta KS Veliki Podlog:
Življenje krajanov v KS Veliki Podlog se je v času epidemije novega koronavirusa prilagodilo tako kot drugod po Sloveniji. V zavedanju, kako pomembno je zdravje in zaščita najbolj ranljivih, smo se držali navodil in priporočil strokovnih institucij. Igrišča in športne ter druge skupne površine v vaseh  so samevale v pričakovanju boljših časov in vnovičnega veselega druženja. Kljub temu pa so projekti, ki smo si jih zastavili za to leto, nemoteno tekli po načrtih, pri tem pa nam je bilo tudi v tem obdobju v veliko pomoč dobro sodelovanje s krško občinsko upravo. Razpis za izvajalca izgradnje kanalizacije v vasi Veliki Podlog je v zaključni fazi. Pripravljena je projektna naloga za izgradnjo nove šole in vrtca v vasi Veliki Podlog. Projekt izgradnje kolesarske steze, ki bo povezala Krško in Kostanjevico na Krki, je v fazi pridobivanja služnosti. Kolesarska steza, ki bo tekla skozi naše vasi, bo atraktivna in varna popestritev naših krajev. V teku pa je še nekaj drugih manjših projektov – tudi v okviru matične občine. In na vse smo ponosni. Da, življenje teče naprej tudi na Krškem polju. Poleg strahu in tesnobe, s katerima nas je soočil pojav nove bolezni covid-19, je ta čas prinesel tudi dobro. Ljudje smo se začeli bolj zavedati pomena zdravja, bolj smo začeli ceniti druženje z družinskimi člani, prijatelji, sosedi, pristne odnose in drobne vsakdanje radosti. Upamo, da bomo zdaj, ko se življenje počasi in korakoma vrača v znane tirnice, ohranili dobre izkušnje in dragocena spoznanja. Letos sicer ne bomo mogli praznika naše krajevne skupnosti obeležiti na tradicionalen način, bomo pa z veseljem čakali na trenutek, ko bomo lahko brez pomisleka segli v roko sovaščanu in brez zadrege objeli prijatelja. Verjamemo, da bo ta trenutek kmalu prišel.

V vaškem okolju je bilo lažje

Primož Šribar, predsednik sveta KS Raka:
Zadnje mesece smo v naši lokalni skupnosti preživljali verjetno zelo podobno kot drugod, najbolj so seveda trpeli socialni stiki. Na Raki imamo srečo, da živimo v zelenem vaškem okolju, kjer nam je narava na dosegu roke, zato je bilo življenje v času največjih omejitev bistveno lažje kot v mestu med štirimi stenami. Marsikdo si je zato vzel več časa za sprehod v naravo ali druge aktivnosti na prostem v družinskem krogu. Na začetku epidemije smo na spletni strani KS objavili priporočilo o potrebnem ravnanju in takoj prekinili vse dejavnosti v stavbi KS. Objavili smo tudi humanitarno noto svetnika KS Raka za dostavo zdravil krajanom Rake, ki to potrebujejo. Na načrte krajevne skupnosti epidemija ni bistveno vplivala, ker smo v tem času izvedli razpise in pripravljali vse potrebno za izvedbo del v letošnjem letu. Izvedli jih bomo na podlagi programa del za letošnje leto, nekatera dela se trenutno že izvajajo. Zagotovo posledice krize najbolj čutijo naši gostinci in vsi, ki so kakor koli povezani s turizmom. Bojim se tudi posledic, ki jih bo kriza prinesla v avtomobilski industriji, kajti veliko naših krajanov si služi kruh v tej branži. V tem času nekatera društva niso mogla izpeljati svojih prireditev in kot kaže bo še nekaj časa tako. Še vedno pa upamo, da bomo lahko avgusta izpeljali naš krajevni praznik in se nanj tudi pripravljamo. Rad se pošalim, da mi je prvih 14 dni ustavljenega sveta prav ustrezalo za odklop od običajnega tempa. V tem času smo bili ljudje veliko doma in se bolj posvetili drug drugemu. Marsikdo je doma izpeljal projekte, ki jih mogoče nebi nikoli. Narava se je v teh dveh mesecih malo odpočila od nas in prav gotovo lahko zaradi posledic izolacije pričakujemo kakšnega novega krajana.

Ostali smo doma in zdravi
 
Peter Račič, predsednik sveta KS Krško polje:
Zadnje mesece smo kljub razmeram preživeli zelo dobro, saj je naša krajevna skupnost na podeželju, kjer so naši krajani kljub epidemiji opravljali dela v okolici svojih domov. Skozi to so se stvari in odnosi odvijali v dobrem podeželskem duhu. Žal je epidemija sovpadala s praznikom velike noči in praznikom prvega maja in tudi zato večjih skupinskih druženj ni bilo. Epidemija na ravni naše krajevne skupnosti, kar se zdravja in življenja naših krajanov tiče, ne bo bistveno vplivala, ker so naši krajani ostali doma in tako ostali zdravi. Dogodki in aktivnosti KS pa se bodo izvajali, ko bodo razmere dopuščale. Krajanke in krajane pozivam, naj še naprej upoštevajo navodila pristojnih strokovnih služb in epidemija covid-19 bo premagana. Življenje bo tako v naših krajevnih skupnostih in v občini Krško tudi v prihodnje lepo in zadovoljno.

P. P.

 
             


 
« Nazaj na seznam