Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

1. december - dan boja proti aidsu

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
1. december - dan boja proti aidsu

1. december je svetovni dan boja proti aidsu, ki ga obeležujemo od leta 1988, ko ga je Svetovna zdravstvena organizacija prvič razglasila. V Posavju ga bodo s tradicionalnimi akcijami obeležili tako v Agenciji za mlade Punkt, Mladinskem centru Krško in Klubu posavskih študentov (več tukaj) kot v Društvu študentov Brežice (več tukaj).

Ob letošnjem svetovnem dnevu aidsa se zaključuje petletna kampanja pod geslom DRŽIMO OBLJUBO. USTAVIMO AIDS. Najnovejši podatki kažejo, da število okuženih s HIV v Sloveniji sicer narašča, je pa nizek delež okuženih, in sicer manj kot ena oseba na 1000 prebivalcev. Skupno je bilo v obdobju zadnjih desetih let prepoznanih 323 primerov novih diagnoz okužbe s HIV, medtem ko je umrlo 28 bolnikov z aidsom. Letos je bilo prepoznanih 30 novih okužb s HIV, kar je manj kot preteklo leto, ko jih je bilo 48.

»Moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, nosijo največje breme okužb s HIV. Med 27 primeri novih diagnoz okužbe s HIV med moškimi jih je bilo 24 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Povečano letno število novih diagnoz okužbe s HIV po letu 2003 v Sloveniji je predvsem posledica porasta med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi,« pravi doc. dr. Irena Klavs z Inštituta za varovanje zdravja.

Že od leta 1988, ko je Svetovna zdravstvena organizacija prvič razglasila svetovni dan aidsa, ima ta dan posebno mesto pri soočanju s pandemijo aidsa, saj predstavlja mobilizacijo vseh preventivnih prizadevanj na našem planetu z namenom, da se odprejo vsi kanali komunikacije, poveča pretok informacij in izkušenj ter izpostavi vzdušje socialne tolerance. Svetovni dan aidsa prinaša sporočilo upanja, strpnosti, solidarnosti in razumevanja te bolezni ter predstavlja skupek številnih prizadevanj, ki potekajo skozi vse leto.

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

22.07.2020 | Oglas

Pogradi za otroke

07.05.2020 | Redakcija

Vesele praznike!