Časopis za pokrajino Posavje
25.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

11 nedeljskih okužb pomaknilo Posavje po regijski lestvici še bolj navzgor

Objavljeno: Ponedeljek, 19.04.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
covid-19-4908692_1920
V nedeljo je bilo v Posavju s testiranji potrjenih 11 novih primerov okužb z virusom SARS-CoV-2, tako kot pred enim tednom, število okuženih pa je 383, kar je še za 4 več kot pri podatkih, objavljenih včeraj.

Kljub temu da se številke v zadnjih dneh na državni ravni polagoma znižujejo, pa za Posavje to (še) ne velja, saj se tako 7-dnevno kot 14-dnevno povprečje okužb še naprej zvišujeta, kar pomeni, da se naša regija na regijski lestvici pomika navzgor oz. prehiteva nekatere ostale regije, v katerih se pojavnost okužb zmanjšuje. Tako je s 7-dnevnim povprečjem novih primerov na 100 tisoč prebivalcev (38) Posavje po zadnjih podatkih že na 4. mestu, višje povprečje, nad 40 oz. celo nad 50, imajo le Primorsko-notranjska, Savinjska in Zasavska. Glede na 14-dnevno incidenco je Posavje še vedno med regijami z najboljšo epidemiološko sliko (za njim so s še nižjo incidenco Pomurska, Goriška in Obalno-kraška), a je prvič po sredini februarja ta vrednost višja od 500 (504,1). Najslabše razmere so sicer trenutno v Primorsko-notranjski regiji (789,2).

Največ okuženih je zdaj že par dni v brežiški občini - 132, kjer so v nedeljo potrdili 3 okužbe, na drugem mestu je krška občina s 118 okužbami (2 nedeljska primera), v sevniški jih je 93, tam pa je bilo včeraj največ okužb, 4, v radeški, kjer je bila 1 okužba, je okuženih 27 ljudi, v kostanjeviški, kjer je bila prav tako 1 okužba, 11, v bistriški, kjer zdaj že skoraj en teden spet ni bilo novih okužb, pa beležijo samo še 2 okužena. Glede na 7-dnevno povprečje okužb imajo najvišjo pojavnost okužb v brežiški, sevniški, kostanjeviški in radeški, glede na 14-dnevno incidenco pa so najslabše številke v radeški, brežiški in sevniški. Ena boljših občin v državi, kar se tiče okuženosti, je bistriška občina.

V brežiški bolnišnici je na covid oddelku spet 23 bolnikov, od tega 3 potrebujejo intenzivno zdravljenje, v zadnjem dnevu so 2 sprejeli na novo, žal pa moramo spet poročati tudi o 1 smrtni žrtvi zaradi covida-19, tako je od prejšnje sobote pa do včerajšnjega dne v SB Brežice umrlo že 6 oseb s to boleznijo.

Bolniške postelje se še naprej polnijo, 7-dnevno povprečje se znižuje

V nedeljo so med 1605 PCR-testi na novi koronavirus potrdili 234 okužb. Delež pozitivnih izvidov testov je 14,6-odstoten. Povprečje števila odkritih okužb zadnjih sedem dni se znižuje, narašča pa številko bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Teh je danes 652, od tega 157 na intenzivni negi. Tedensko povprečje potrjenih okužb z novim koronavirusom pada. 7-dnevno povprečje okužb je danes 785, včeraj je znašalo 792, v soboto pa 801. V nedeljo je umrlo osem bolnikov s covidom-19.

Cepljenje maturantov v Posavju

Maturanti se lahko še vedno prijavijo na prednostni seznam za cepljenje v cepilnem centru pri zdravstvenem domu stalnega prebivališča. Vlada jih je namreč na prednostno listo uvrstila, da ne bi bili zaradi možnosti okužbe z novim koronavirusom še dodatno v stresu in bi se lahko v miru pripravljali na zrelostni izpit. Kot smo uspeli izvedeti v ZD Krško, bo cepljenje maturantov potekalo v petek popoldne v cepilnem centru ZD Krško. Interes za cepljenje je do danes izrazilo približno 45 maturantov. V ZD Brežice bo cepljenje predvidoma potekalo v sredo med 14. in 17. uro, trenutno pa jih je prijavljenih 42, so sporočili iz brežiškega ZD. V ZD Sevnica pa bodo prijavljene maturante cepili v petek od 15. do 18. ure, piše na spletni strani ZD.

R. R.
« Nazaj na seznam