Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

12. september - svetovni dan prve pomoči

Objavljeno: Sobota, 12.09.2020    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Rdeci kriz
Na današnji dan obeležujemo svetovni dan prve pomoči, ki je priložnost za predstavitev znanj in veščin prve pomoči širši javnosti. Vemo, da preprečevanje nezgod in obvladovanje prve pomoči nista le izraz solidarnosti, ampak ju je potrebno kot veščino za vsakodnevno rabo utrjevati z izobraževanjem in vzgojo na vseh ravneh, od osnovne šole naprej.

Svetovni dan prve pomoči so prvič obeležili leta 2000, ko je 16 evropskih nacionalnih organizacij Rdečega križa dalo pobudo za tovrstno praznovanje. Zamisel je bila kmalu sprejeta in se je uveljavila v mednarodnem merilu. Leta 2003 je kar 115 nacionalnih organizacij Rdečega križa po vsem svetu obeležilo svetovni dan prve pomoči. To kaže na velik pomen širjenja znanja in veščin o prvi pomoči ter spodbujanja in osveščanja prostovoljcev po vsem svetu.

Tema letošnjega svetovnega dneva prve pomoči je neposredno povezana s pandemijo, ki nas je opomnila, kako pomembna je skrb za varnost, da bi lahko pomagali pomoči potrebnim. Bolnišnice in nujne službe so lahko preobremenjene, dostop do zdravnikov in zdravstvenih storitev je potencialno omejen, tveganje za poškodbe v gospodinjstvih se je pa povečalo. Verjetno se je marsikdo že vprašal, ali bi vedel, kaj storiti, če se nekdo duši ali če bi otrok potreboval oživljanje? Poznavanje teh osnovnih korakov bi lahko rešilo življenje.

Predsednica Rdečega križa Slovenije mag. Vesna Mikuž v poslanici ob letošnjem svetovnem dnevu prve pomoči poudarja: »Znanje in obvladanje veščin prve pomoči bi moralo biti del splošne izobrazbe vsakega posameznika. S tem bi bila tudi dostopna vsem, ki jo potrebujejo. Pravočasno nudenje prve pomoči lahko pomembno vpliva na posameznikovo preživetje in nenazadnje tudi njegovo čim hitrejšo vrnitev v domače okolje.« Predsednica strokovnega sveta prve pomoči RKS Eva Pogačar, dr. med., spec. anest., k temu dodaja: »Naj vas ob letošnjem svetovnem dnevu prve pomoči ponovno spomnimo njenih osnov: varnost je prvi ukrep ob prihodu na kraj dogodka, kjer preverimo morebitno nevarnost za nas in naše zdravje. Najprej je potrebno poskrbeti za lastno varnost, a tudi varnost tistega, ki pomoč potrebuje. Osebna varovalna sredstva je pomembno imeti, si jih pravilno nadeti, uporabljati in sneti. Poklicati številko 112 in aktivirati pristojne službe, kadar razmere presegajo posameznikove zmožnosti. Preventivno ukrepati za preprečevanje pandemije oz. epidemije in drugih nalezljivih bolezni. Dvigati zavest o pomenu učenja prve pomoči kot načina opolnomočenja ljudi v družbi.«

Vsako življenje šteje, ne glede na spol, starost, raso, versko pripadnost, ekonomski in socialni status … Vsakdo se lahko nauči prve pomoči in rešuje življenja, kar je največje človekoljubno dejanje. Več informacij na: www.rks.si

Vir: Rdeči križ Slovenije

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam