Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

130 let gasilstva v Leskovcu pri Krškem

Objavljeno: Ponedeljek, 11.09.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
pgd leskovec 130 let a(54)

9. septembra so v PGD Leskovec obeležili 130 let delovanja, v GZ Krško pa so obenem obeležili gasilski dan GZ.

Minulo soboto je pri gasilskem domu v Leskovcu pri Krškem potekala slovesnost ob 130-letnici delovanja Prostovoljnega gasilskega društva, jubilej pa so v Gasilski zvezi (GZ) Krško združili z gasilskim dnevom zveze, v katero je poleg leskovškega društva vključenih še 26 prostovoljnih gasilskih društev z območja mestne občine Krško in občine Kostanjevica na Krki.

pgd leskovec 130 let (2)

Obnovljen gasilski dom bo sedanjim in bodočim rodovom prostovoljnih gasilcev zagotavljal boljše pogoje delovanja.

V PGD Leskovec so sicer jubilej obeležili z enoletnim zamikom zaradi potekajočih del na obnovi gasilskega doma, saj je bilo društvo ustanovljeno leta 1892. Kmalu po ustanovitvi je društvo pridobilo prvo ročno brizgalno za gašenje požarov. Slednjo so najprej hranili pod Vrečkovim kozolcem, po požaru tega, ko jim je zadnji hip uspeli rešiti brizgalno, pa so v vasi zgradili mali gasilski dom. Prvo motorno brizgalno so v društvu kupili leta 1937 in dve leti kasneje še star tovornjak, ki so ga preuredili za gasilske potrebe. Ker je bilo gasilskega orodja vse več, so stekle aktivnosti za izgradnjo novega gasilskega doma s stolpom, garažo, orodjarno in prosvetno dvorano. Zaradi izbruha 2. sv. so priprave zastale, z nešteto vloženimi prostovoljnimi urami dela pa so dom predali namenu leta 1957, pet let kasneje pa razvili še društveni prapor. Temeljite obnove je bil gasilski dom deležen ponovno leta 1989, posamične posodobitve na domu, nabave vozil, zaščitne gasilske opreme in opreme za gašenje pa so ob podpori GZ zveze
pgd leskovec 130 let (106)

Prejemniki gasilskih plamenic, odlikovanj in odlikovanj za posebne zasluge (manjkata Karolina in Vid Cizerle)

Krško zaznamovale vsako nadaljnje desetletje. V minulem letu je ob vložku društva in s pomočjo Mestne občine Krško, GZ Krško, Mestne četrti Leskovec pri Krškem, donatorjev in sponzorjev stekla ponovna obnova nekdanjega zadružnega in gasilskega doma z ureditvijo garaže in prvega nadstropja za potrebe delovanja PGD, v maju letos je bila na gasilskem stolpu obnovljena še freska sv. Florjana.

Prenovljen dom gasilcem zagotavlja boljše pogoje delovanja

pgd leskovec 130 let (97)

Župan Janez Kerin in predsednik PGD Borut Arh

»Nov, sodoben gasilski dom je rezultat našega skupnega prizadevanja. Ta dom ne predstavlja le fizičnega prostora, temveč tudi simbol naše enotnosti, pripadnosti ter pripravljenosti pomagati v stiski. Omogočil nam bo še učinkovitejše delovanje ter zagotavljal boljše pogoje za usposabljanje in reševanje. Pridobili smo tudi sodobne prostore za shranjevanje gasilske opreme, vadbo ter sodobno opremljene pisarne. V prihodnosti ga nameravamo še dodatno opremiti s sodobnejšo gasilsko opremo in vozili, kar nam bo omogočilo še bolj varno delo in večjo učinkovitost našega poslanstva,« je na jubilejni slovesnosti povedal predsednik PGD Borut Arh, društvu pa poveljuje Aleš Trampuž. V 130-letni zgodovini sta se navdušenje in zavzetost za gasilsko udejstvovanje prenašala iz roda v rod, vse kategorije članov so se udejstvovale gasilskih tekmovanj, leskovški operativni gasilci pa sodelovali na intervencijah tako po domačem rajonu kot na območju krške občine in zaradi naravnih nesreč tudi širše po Sloveniji. PGD Leskovec šteje skupno skupno 154 prostovoljnih gasilk in gasilcev, od tega jih je 33 operativnih.

pgd leskovec 130 let (96)

Arh s predstavnikoma DVD Radešić, s katerim leskovško gasilsko društvo sodeluje že pol stoletja, društvi pa sta uradno pobrateni od leta 1977

Zavzeto in predano angažiranje članov so v PGD Leskovec, GZ Krško in Gasilski zvezi Slovenije nagradili tudi s podelitvijo priznanj, gasilskih plamenic, odlikovanj in odlikovanji za posebne zasluge. GZ Krško je priznanja III. stopnje namenila osmim članom PGD, priznanje II. stopnje kar 15 članicam in članicam, priznanje I. stopnje pa sedmim prostovoljnim gasilkam in gasilcem. Odlikovanja GZ Slovenije pa so prejeli: gasilsko plamenico II. stopnje Boštjan Arh in Aleš Trampuž, gasilsko plamenico I. stopnje Borut Arh in Aleš Kranjčevič, gasilsko odlikovanje III. stopnje Vid Cizerle, gasilsko odlikovanje II. stopnje Jože Kranjčevič, gasilsko odlikovanje I. stopnje Albin Jazbec, Branko Prevolšek, Marija Arh in Karolina Cizerle, odlikovanje za posebne zasluge pa Franc Arh, Stanko Žičkar in Ivan Pečnik. Vsa priznanja sta podelila predsednik PGD Borut Arh, ki je tudi poveljnik GZ Krško ter članica društva, predsedujoča gasilski regiji Posavje in članica Upravnega odbora GZ Slovenije Ana Somrak.

V PGD Leskovec so vsem PGD v GZ Krško in tesno sodelujočim ustanovam podelili zahvale in bili tudi sami deležni vrsto čestitk in daril ob jubileju. Poleg Arha in Somrak so zbrane nagovorili še župan Mestne občine Krško Janez Kerin, ki je tudi sam že desetletja član leskovškega društva, predsednik Mestne četrti Leskovec pri Krškem Jože Olovec, predstavnik pobratenega DVD Radešić iz hrvaške občine Breznički Hum in predsednik GZ Krško Sandi Lekše. Slednji je ob tej priložnosti in gasilskim dnevom GZ Krško predstavnikom vseh PGD najavil udeležbo GZ na 18. kongresu GZS 6. in 7. oktobra v Žalcu in organizacijo 1. strokovnega dneva GZ Krško, ki ga načrtujejo za 4. november v Kulturnem domu Krško. Ta bo namenjen tako prestavitvi načrtov delovanja GZ Krško tako laični kot strokovni javnosti, saj želijo pridobiti čim širšo podporo, soglasje v prostoru in tudi predloge o sami prihodnji organiziranosti, načinu delovanja, financiranju enot, opreme ipd.

Uradni del programa je povezovala Petra Rep Bunetič, z instrumentalnimi vložki ga je popestril Pihalni orkester Krško pod taktirko Dejana Žnideršiča, nakar so se na prizorišče v velikem številu zgrnili tako domačini kot obiskovalci iz drugih krajev, ki jih je ob jedači in pijači do poznih večernih ur zabaval Ansambel Nemir.

B. M.
« Nazaj na seznam
»