Časopis za pokrajino Posavje
6.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

130 let PGD Videm ob Savi

Objavljeno: Ponedeljek, 01.10.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
130 let PGD Videm ob Savi (48)

Z gasilskim dnevom združena slovesnost PGD Videm ob Savi

S slavnostno sejo, podelitvijo priznanj, otvoritvijo razstave in proslavo na ploščadi krškega Kulturnega doma je Prostovoljno društvo Videm ob Savi minulo soboto obeležilo 130-letnico delovanja. Visok jubilej gasilskega društva je Gasilska zveza Krško obeležila s sočasno predstavitvijo gasilske dejavnosti in zborovanjem gasilcev, vključenih v GZ Krško.

Videmsko prostovoljno gasilsko društvo je bilo ustanovljeno leta 1888 kot Freiwilige Feuerwehr Videm (Prostovoljna požarna bramba) in sodi med starejša gasilska društva na Slovenskem. Kot je v predstavitvi društvene kronologije povedal predsednik PGD Videm ob Savi Ivan Učanjšek, je zametek gasilskega društva s podarjenim zemljiščem, na katerem so člani z lastnimi sredstvi in prispevki zgradili dom, omogočil Karel Podjed. V PGD Videm ob Savi so se preimenovali v letu 1919, ko so začeli uporabljati tudi slovenska povelja. Po drugi sv. vojni so se člani lotili obnove v vojni porušenega gasilskega doma, a je bil leta kasneje tudi ta kot posledica urbanizacije mesta porušen, zaradi česar so delovali v gasilskih garažah in prostorih Poklicne gasilske enote Krško, kjer imajo sedež še danes. Zato upajo, kakor je dejal Učanjšek, da bodo uspeli pridobiti prostore za hrambo opreme in društveno delovanje v načrtovanem obnovljenem objektu PGE Krško, s čimer jim bo omogočeno delovanje tudi v prihodnje. Društvo je aktivno na tekmovalnem področju in se po potrebi vključuje tudi v intervencije.
130 let PGD Videm ob Savi (63)

Predsednica GZ Krško Ana Somrak je PGD Videm, v njegovem imenu predsedniku Ivanu Učanjšku, izročila jubilejno plaketo.

Poleg tega, je še poudaril Učanjšek, si prizadevajo vzgajati in usposabljati mladino, z izobraževanjem gasilcev operativcev in pridobivanjem znanja pa prispevajo k preventivni zaščiti v tehnološko razvitem domačem okolju: »Želimo in trudimo se, da ostanemo složni, si pomagamo in gradimo društvo za naslednje generacije, ki bodo ohranile družbeno odgovorno pripadnost, svojo identiteto in tradicijo za rodove, ki bodo živeli v teh krajih.«

Ob jubileju društva so podelili več gasilskih priznanj. Gasilsko mladinsko priznanje je prejelo osem mladih gasilk in gasilcev; Priznanje GZ III. stopnje so prejeli Franc Mernardič, Silva Bučar, Tijana Čabraja, Dejan Dornik, Žiga Imperl, Marjana Kovačič, Domen Moreše, Tilen Pernar in Ivan Učanjšek; Priznanje GZ II. stopnje Angela Kostrevc in Priznanje GZ I. stopnje Milka Selak; Jože Kodelja, Mirko Koritnik in Ivan Puntar so prejeli Priznanje gasilskega veterana, medtem ko so najvišja priznanja – gasilska odlikovanja – prejeli: Gasilsko odlikovanje III. stopnje – Anton Gerjevič, Andrej Petan in Martin Polšak; Gasilsko odlikovanje II. stopnje – Peter Zorko, odlikovanje Gasilska plemenica II. stopnje – Peter Kostrevc in Željko Selak ml.; Gasilsko odlikovanje I. stopnje – Franc Pavlič in Željko Selak st., Janezu Turku pa je bilo podeljeno Gasilko odlikovanje za posebne zasluge.

130 let PGD Videm ob Savi (69)

Čestitkam se je pridružil poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek.

Ob jubileju so postrojenim gasilcem jubilejnega društva kakor tudi ostalim gasilcem GZ Krško – skupaj jih je bilo na slovesnosti 176 – čestitali poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek, župan občine mag. Miran Stanko in predsednica Gasilske zveze Krško Ana Somrak. Slednja je ob tem dejala, da je na območju Posavja javna gasilska služba dobro organizirana, tako na področju poklicnega gasilstva kot tudi v skupno 74 prostovoljnih društvih, ki delujejo v regiji: »Smo številčna vsestranska vojska, ki smo vedno in povsod pripravljeni pomagati, pa naj gre za lokalne dogodke ali širše po Sloveniji kakor tudi v sosednjih državah, kadar so te potrebne pomoči. Danes lahko govorimo o učinkovitosti zato, ker gasilci ohranjamo kvalitete iz preteklosti ter nove možnosti z novimi znanji in izkušnjami, ki jih omogoča današnji čas.« V zvezi s PGD Videm ob Savi pa je dejala, da je šlo društvo čez številne ujme vzponov, padcev in sprememb, a se kljub temu obdržalo: »Društvo, ki je imelo patronat nad tedaj veliko tovarno papirja in tudi zahtevno nalogo glede požarne varnosti, je tudi danes porok, da bo svoje delo tudi v prihodnje učinkovito opravljalo.«

Ob slovesnosti spremljajoči program, ki ga je povezovala Jasmina Spahalić, so izvedli harmonikarji Tonija Sotoška in plesni skupini Plesnega kluba Lukec, po zaključku slovesnosti, v sklopu katere je bila v zgornji etaži doma na ogled fotografska razstava s prikazom delovanja PGD Videm ob Savi skozi različna obdobja, pa je na ploščadi doma udeležence zabavala zasedba Folk&Špas.

B. M.
« Nazaj na seznam