Časopis za pokrajino Posavje
10.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

150 let javnega šolstva v Tržišču

Objavljeno: Petek, 24.05.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
150 let solstva v Trziscu (153)

V KS Tržišče so obeležili 150 let javnega šolstva ...

V včerajšnjem zgodnjem večeru so v Tržišču obeležili 150 let šolstva v tem okolišu in krajevni praznik, ki ga praznujejo na dan sv. Urbana – zavetnika vinske trte, ki lepo raste na vinorodnih gričih v okolici.

150 let solstva v Trziscu (164)

... in podelili krajevna priznanja.

V Tržišču se je osnovnošolski zakon iz leta 1869 uveljavljal postopoma. Pomembno vlogo, da se je šolanje otrok sploh začelo, so imeli takratni duhovniki v kraju. Prva učilnica je bila v župnikovi kašči. Prvo šolsko stavbo so v kraju v Mirnski dolini, ki leži v sevniški občini, zgradili leta 1888 in zaradi vedno večjega števila učenk ter učencev jo je bilo potrebno ves čas širiti. V šolskem letu 1890/1891 je šolo obiskoval 201 otrok. V preteklosti je imela OŠ Tržišče tudi tri podružnične šole, danes pa je ponos kraja nova šolska stavba, ki je bila namenu uradno predana 25. novembra 2016.

NOVA IN STARA ŠOLA

»Danes lahko rečemo, da delamo in živimo v eni izmed najlepših šol v Sloveniji, vendar nas stara šola vsak dan opominja, naj ne pozabimo nanjo, čeprav za sodoben pouk žal ni primerna, a v njej se skriva toliko bogastva zgodovine, da bi bila naša dolžnost, da jo ohranimo kot zgradbo in vanjo pripeljemo nove vsebine. Stara šola bi lahko postala hiša kulturne dediščine, morda bi v njej lahko zaživele dejavnosti, ki bi jih bilo mogoče podpreti tudi s kakšnim evropskim projektom. Upamo, da bomo s skupnimi močmi znali najti najboljšo rešitev,« je med drugim dejala ravnateljica OŠ Tržišče Zvonka Mrgole.

»Začetek šolstva je pomembna stvar,« je dejal župan občine Sevnica Srečko Ocvirk in spomnil, da je bila dolgoletna želja po novi in večji šoli pred tremi leti izpolnjena. Temu bodo sledile še nekatere ureditve v okolici šole – potrebno bo podreti skladišče in urediti parkirne prostore, medtem ko želja po obnovi in ohranitvi stare šole verjetno ne bo doživela uresničitve. »Želja ravnateljice, da bi star objekt, ki ni bil več primeren za varno izvajanje pouka, ohranjali zgolj zaradi lepih spominov, presega meje potreb,« je menil župan in poudaril pomen razvoja, ki je prinesel v šolske klopi nove in sodobne oblike pouka, boljše in kvalitetnejše življenje pa omogoča tudi sodobna infrastruktura ter tehnologija.

PODELILI ŠEST KRAJEVNIH PRIZNANJ

Pred podelitvijo letošnjih krajevnih priznanj je številne zbrane v športni dvorani OŠ Tržišče nagovoril tudi predsednik KS Tržišče Janez Virant. Povedal je, da za živahen utrip v skupnosti poleg osnovne šole skrbi tudi 15 društev, ki vsako leto pripravijo več zanimivih prireditev. V lanskem letu je bil za krajevno skupnost najpomembnejši projekt obnova notranjih prostorov kulturne dvorane, v letošnjem letu bo v ospredju obnova lokalnih cest. Njihova obnova se bo pričela v prihajajočih mesecih.

V nadaljevanju prijetne prireditve, ki sta jo suvereno vodili učenki Tamara in Nastja, sta predsednik krajevne skupnosti in sevniški župan podelila letošnja krajevna priznanja krajankam in krajanom ter društvu, ki so z delovanjem na področjih društvenih dejavnosti in prostovoljstva pustili svoj pečat. Priznanje so prejeli: Slavi Zelič, Franc Zupančič, Peter Gorenc, Mihaela Jelenc, Andreja Umek in Klub ljubiteljev starih vozil Mirnske doline – Hrast Tržišče.

V spremljevalnem kulturnem programu so nastopili učenke in učenci Osnovne šole Tržišče in med njimi sta bila tudi otroški ter mladinski pevski zbor, ki ga vodi mag. Mateja Repovž Lisec. Mladi pevci in pevke so navdušili ob klavirski spremljavi Dejana Jakšiča in prav tako vsi tisti, ki so na velikem odru prikazali šolski utrip nekoč in danes. Ob visokem jubileju so izdali tudi zbornik ob 150-letnici šolstva v Tržišču, pripravili razstavo "Pogled v šolske klopi z utrinki iz preteklosti in sedanjosti". Dogodek se je zaključil v klepetu ob pogostitvi Aktiva žena Tržišče in Društva vinogradnikov Malkovec.

S. R.
« Nazaj na seznam