Časopis za pokrajino Posavje
24.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

16 četrtkovih okužb še malce izboljšalo epidemične podatke Posavja

Objavljeno: Petek, 14.05.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
korona_znak_uc_brezice (2)
Podatki v zvezi z epidemijo so se v četrtek drugi dan zapored - potem ko so v torek številke malo bolj poskočile - še nekoliko izboljšali, ko pogledamo sliko Posavja. 16 novih primerov okužb s koronavirusom, od tega sedem v občini Krško, šest v občini Brežice, dva v občini Bistrica ob Sotli in en v občini Radeče, je vplivalo na dodaten padec tedenske in dvotedenske krivulje pojavnosti okužb.

V krški in brežiški občini je še 77 potrjeno okuženih, v sevniški 55, v radeški 16, v kostanjeviški in bistriški pa po trije (v slednji so včeraj potrdili sploh prvi okužbi v tem mesecu). Trenutno 231 okuženih v naši regiji pomeni 14-dnevno incidenco 304, nižjo od nas imata le Pomurska in Obalno-kraška regija. Najslabše razmere so zdaj že nekaj časa v Primorsko-notranjski regiji s pojavnostjo okužb v dveh tednih na 100 tisoč prebivalcev približno 600. Tedensko povprečje novih okužb je tudi malce izboljšano. 7-dnevno povprečno število je 14,4, povprečje na 100 tisoč prebivalcev je 19, 7-dnevna incidenca pa skoraj 133. Tudi v tem primeru sta za Posavjem s še nekoliko nižjim povprečjem Pomurska in Obalno-kraška, na vrhu regijske lestvice pa je Primorsko-notranjska.

Na covid oddelku brežiške bolnišnice so v današnjem dnevu samo še trije bolniki oz. pet manj kot dan prej, saj so štiri odpustili v domačo oskrbo, ena oseba pa je žal umrla, kar je 12. žrtev v času drugega delovanja covid oddelka, ki ga bodo po napovedih konec tedna znova zaprli oz. že zdaj več ne sprejemajo novih covid bolnikov, ki jih avtomatsko napotijo v SB Novo mesto.

V četrtek enkrat manj okužb kot pred dvema tednoma

Včerajšnje številke na državni ravni dokazujejo na umirjanje epidemije. S 3961 PCR-testi so potrdili 471 okužb, kar je slabih 12 %. Za primerjavo: pred 14 dnevi so zabeležili enkrat več okužb (949), prejšnji četrtek pa 608. Opravljenih je bilo tudi prek 30 tisoč hitrih antigenskih testov, pri čemer se pozitivni izvidi teh dodatno preverjajo s PCR-testi. Po bolnišnicah je 443 ljudi, od tega 125 v intenzivni negi. Umrlo je še šest oseb. V državi je trenutno po podatkih sledilnika za covid 8157 aktivnih (znanih) primerov okužbe z novim koronavirusom, 7-dnevno povprečje okužb pa znaša približno 480.

Pogoj PCT tudi v zeleni fazi

Vlada je skupaj s strokovno skupino spremenila načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, ki bo začel veljati s ponedeljkom, 17. maja. Ta med drugim predvideva, da bo tako v rumeni, kjer smo trenutno, kot v zeleni fazi (pogoj je manj kot 300 okužb v zadnjih sedmih dneh) veliko sproščanja omogočeno prebolevnikom, cepljenim oz. testiranim (t. i. pogoj PCT).

R. R.
« Nazaj na seznam