Časopis za pokrajino Posavje
3.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

38. društveno ocenjevanje vin

Objavljeno: Torek, 11.02.2020    Rubrika: NOVICE Sporočilo
DV Sevnica - Bostanj, ocenjevanje vin (5)

V Vinski kleti Mastnak je potekalo društveno ocenjevanje vin.

V Društvu vinogradnikov Sevnica – Boštanj so na Prešernov dan izvedli že 38. društveno ocenjevanje vin.

Članice in člani društva so na ocenjevanje, ki je potekalo v Vinski kleti Mastnak v Krakovem, prinesli manjše število vzorcev kot običajno, in sicer 91. »Vzroki za to so verjetno v muhastem vinskem letniku 2019 in težavah, s katerimi se srečujemo pri negi naših vin. Zaradi obilice padavin, ugodnih pogojev za bolezni trte, toče, visokih temperatur med trgatvijo, poškodovanega grozdja in skromnega pridelka je bilo marsikje slabe volje in skrbi več kot običajno. Verjamemo, da bo letos bolje in da se bomo jeseni veselili bolj kakovostnega pridelka,« so sporočili iz društva.

OCENILI 37 BELIH IN 54 RDEČIH VIN

DV Sevnica - Bostanj, ocenjevanje vin (2)

Dve 5-članski ocenjevalni komisiji sta vodila enologa Darja Bovha in Jože Simončič.

Dve 5-članski ocenjevalni komisiji, ki sta ju vodila enologa Darja Bovha in Jože Simončič, sta ocenili 37 belih in 54 rdečih vin, v glavnem letnika 2019. »Pri belih vinih je bil delež izločenih vin skoraj 30 odstotkov, pri rdečih pa nekaj manj kot 13 odstotkov. Glavni razlog za izločitve, v 72 odstotkih, je bil H2S oziroma bekser, ki je s pravilnimi kletarskimi posegi še odpravljiv,« so pojasnili ocenjevalci.

Ob tem je Darja Bovha poudarila, da je lanski vinski letnik na splošno precej težaven za kletarjenje, kar je specifika tudi drugod, saj je kakovost vina v največji meri odvisna od kakovosti grozdja, ta pa se zgradi v vinogradu, v katerem je vse odvisnost od narave – toplejše trgatve zahtevajo hitro predelavo, ločevanje grozdja po kakovosti, dodatek potrebnih enoloških sredstev, kontrolirano vrenje, skrb za higieno in uravnavanje temperature. Tudi Jože Simončič iz Kartuzije Pleterje je izpostavil, da na letošnjih ocenjevanjih na splošno ni pričakovati velikih presežkov – ocenjeni cvički so lepo kletarjeni in sadni, nekateri sicer malo svetlejši ter za spoznanje prekisli. »Biološki razkis pri cvičkih in frankinjah je proces, ki bi bil pri umirjanju kislosti nekaterih vzorcev dobrodošel. Tudi modre frankinje so odraz letnika in zaradi skromnejših sladkorjev ob trgatvi na splošno nimajo potrebnega potenciala za daljše staranje,« je bila ocena oddanih vzorcev vin.

NAJBOLJE OCENJENA VINA

DV Sevnica - Bostanj, ocenjevanje vin (8)

Ocenjevalci so ocenili 91 vzorcev vin članic in članov DV Sevnica - Boštanj.

V kategoriji »Cviček« je dosegel najvišje število točk (16,13) Alojz Zalašček iz Boštanja. V kategoriji »Deželno rdeče – zvrst« s 16,50 točkami je najvišje mesto osvojil Miran Kozmus iz Gorenjega Leskovca, v kategoriji »Bizeljčan, rdeči« s 16,67 točkami Veronika Krstič iz Gorenjega Leskovca. V kategoriji »Modra frankinja, letnik 2019« Stane Možič z Ledine s 17,57 točkami, v kategoriji »Modra frankinja, letnik 2018« Silvo Novšak z Loga s 17,67 točkami in v kategoriji »Modra frankinja, barrique, letnik 2018« Milan Simončič iz Dol. Boštanj s 17,53 točkami. V kategoriji »Deželno belo« je največ točk (16,87) dosegla Veronika Krstič iz Gorenjega Leskovca. V kategoriji »Bizeljčan, beli« je Irena Obelšar s Pokleka dosegla 16,47 točk. V kategoriji »Laški rizling« je najvišje število točk (17,37) osvojil Silvo Rimc z Vrha pri Boštanju, v kategoriji »Chardonnay« pa Franci Pavlovič iz Sevnice s 17,83 točkami. V kategoriji »Sauvignon« je najvišje število točk (17,73) dosegel Andrej Pompe z Apnenika pri Boštanju, v katergoriji »Sivi pinot« je 17,17 točk dosegel Alojz Fon iz Boštanja, v kategoriji »Renski rizling« Franc Šuštaršič iz Šmartnega pri Litiji 17,70, v kategoriji »Rumeni muškat« Herman Radej z Blance 18 točk in v kategoriji »Penina« pa Jože Simončič iz Dol. Boštanj 18,23 točk.

Vir: Društvo vinogradnikov Sevnica – Boštanj


 
« Nazaj na seznam