Časopis za pokrajino Posavje
22.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

40 let Osnovne šole Bistrica ob Sotli

Objavljeno: Sobota, 11.05.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
40 let Osnovne šole Bistrica ob Sotli

Uradna predaja namenu novega stavbnega pohištva s prerezom traku, ki sta ga opravila župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak in ravnatelj OŠ Bistrica ob Sotli Bogomir Marčinković ob pomoči učencev Alena Laboharja in Anje Koren

Nekaj posavskih šol je danes imelo delovno soboto, med njimi tudi OŠ Bistrica ob Sotli, kjer je bilo slovesno, saj so s prireditvijo ob dnevu šole obeležili 40 let šole. V okviru tega jubileja je potekal tudi dan druženja treh generacij.

40 let Osnovne šole Bistrica ob Sotli

Sklenjena veriga generacij šole

Ravnatelj šole Bogomir Marčinković je med drugim izpostavil: »Veliko učencev in učiteljev se je v vseh teh letih že izmenjalo, ona pa je še vedno tu – lepa, prostorna, svetla, ta naša učilna zidana.« Poudaril je, da so vsa skupna prizadevanja za razvoj bistriške šole obrodila sadove leta 2016, ko je šola prejela najvišje priznanje na področju izobraževanja, tj. Nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva. »In kje se vidimo v prihodnje? Sledili bomo naši viziji, ki pravi, da smo šola učenja za življenje in dobrih medsebojnih odnosov. To pomeni, da bomo še izboljševali kvaliteto pouka in poskrbeli, da bodo naši medsebojni odnosi še boljši,« je dejal in ob dnevu šole v nadaljevanju izpostavil vidnejše dosežke učencev na različnih tekmovanjih iz znanja. »Poudariti velja, da na OŠ Bistrica ob Sotli ne poudarjamo tekmovalnosti, ampak vzgajamo veselje do gibanja, predvsem ’športanja’,« je pristavil. Omenil je še, da iz vseh delov Slovenije dobivajo pohvale o izredno discipliniranem obnašanju njihovih učencev na ekskurzijah, ogledih, šolah v naravi.

40 let Osnovne šole Bistrica ob Sotli

Župan je ob vpisu v Zlato knjigo prejel tudi listino, ki to potrjuje; desno ravnatelj Marčinković in levo predsednik sveta zavoda šole Roman Urek

Osnovna šola Bistrica ob Sotli se je najprej imenovala OŠ Marije Broz, v ta namen je ponovitveno svečanost ob otvoritvi šole maja 1979 s svojim obiskom počastil Josip Broz – Tito (šola poimenovana po njegovi materi). V zgodovino šole kot tudi šolstva po Sloveniji in izven meja se je s svojim znanjem, strokovnostjo in udejstvovanjem na pedagoškem področju zapisal Jože Uršič, ki je leta 2007 odšel v pokoj po 21 letih ravnateljevanja, nadomestil ga je zdajšnji ravnatelj Marčinković. V šolskem letu 2008/09 je šola prvič postala najlepša šola v Sloveniji, zgrajena pred letom 1980, ta naziv je potem upravičila še v naslednjih dveh šolskih letih, tako da je po tretjem pridobljenem nazivu prejela posebno plaketo in prehodno zastavo v trajno last. Ob dnevu šole leta 2010 so odprli Zlato knjigo častnih članov osnovne šole, v kateri so oz. bodo zapisani ljudje, ki so kakor koli prispevali k razvoju šole. Kot prvega so vpisali takratnega župana Jožefa Pregrada, naslednje leto bivšega ravnatelja Uršiča, od današnjega dne pa je v Zlati knjigi vpisan še tretji, in sicer župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak. Pred tremi leti so kot prva slovenska šola namenu predali AED točko z defibrilatorjem. V šolskem letu 2016/17 pa so odmeven uspeh dosegli učenci 9. razreda (ekipa RoboBoS) – 1. mesto v eni od kategorij tehničnega intervjuja na odprtem svetovnem robotskem prvenstvu First Lego League Razorback Invitational v ZDA.

40 let Osnovne šole Bistrica ob Sotli

Kulturni program je bil sestavljen tudi iz plesnih točk.

Župan Debelak je poudaril, da se učitelji zagotovo spominjajo, kolikokrat je bistriška šola orala ledino na področju osnovnega šolstva: »Celodnevna osnovna šola, devetletna osnovna šola, računalniško opismenjevanje, različna tekmovanja in vrhunski dosežki učencev so plod trdega dela učiteljskega zbora in zato iskrene čestitke vsem,« je povedal in dodal, da brez odličnih ravnateljev seveda tudi ne bi bila šola tako uspešna. Dejal je, da so v zadnjih štirih desetletjih veliko vlagali v šolo, od izgradnje veznega hodnika, ki povezuje staro in novo šolo, do energetske sanacije šolske stavbe. Učence, učitelje in vse, ki so povezani s šolo, je označil za največje promotorje občine. Povedal je še, da je počaščen, da so ga vključili v tako elitno skupino častnih članov šole.

40 let Osnovne šole Bistrica ob Sotli

Učenci, učitelji in ostali obiskovalci so na atletski stezi odtekli ali prehodili prvi krog od 40.

Ob jubileju šole, ki jo v tem šolskem letu obiskuje 140 učencev, so ti pripravili kulturni program, v katerem ni manjkalo petja (mladinski in otroški zbor pod vodstvom Polone Pevec), plesa (mentorica Andreja Mihelin) in igranja na instrumente, nekateri učenci so svoje misli in čustva ob jubileju šole zajeli v pesmi, kar so prebrali obiskovalcem. Del programa je bila tudi sklenjena veriga generacij šole, ob zvokih domače Godbe Orlica in plesu mažoretk so namenu predali novo stavbno pohištvo, ki so ga zamenjali po 40 letih, obiskovalci so si ob sprehodu skozi šolske prostore lahko ogledali tudi stalno razstavo o Bistrici ob Sotli, skupaj pa so na atletski stezi odtekli ali prehodili prvi krog od 40, ki jih bodo odtekli do konca šolskega leta. Potekala sta še krajši pohod in kolesarjenje v okolici šole v okviru dneva druženja treh generacij, dogodek pa se je zaključil s piknikom za vse obiskovalce dneva šole. Prireditev sta povezovala učenca Anja Koren in Alen Labohar.

R. R.
« Nazaj na seznam
»