Časopis za pokrajino Posavje
4.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

43. pohod po poteh Brežiške čete začeli in končali v Pečicah

Objavljeno: Ponedeljek, 28.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
43_pohod_po_poteh_breziske_cete10

Nastop učenk artiške šole v Pečicah

Minulo soboto se je ob brežiškem občinskem prazniku zvrstil že 43. pohod po poteh Brežiške čete. Kraj začetka in zaključka pohoda so bile letos Pečice, kjer je pri spomeniku padlim partizanom potekala tudi slavnostna otvoritev s kulturnim programom.

Pozdravne besede sta namenila podžupan občine Brežice Jure Pezdirc in predsednik ZBV NOB Brežice Stane Preskar, ki je uvodoma pozdravil vse zbrane, še posebej pa domačine iz Pečic, ki udeležence pohoda in ostale vsako tretje leto gostoljubno sprejmejo. Zahvalil se je Športni zvezi Brežice in Planinskemu društvu Brežice, s katerima vsako leto ob občinskem prazniku skupaj organizirajo pohod po poteh Brežiške čete, letos torej že 43. po vrsti.
43_pohod_po_poteh_breziske_cete46

Delegacija ZBV NOB Brežice je položila venec pri spomeniku padlim partizanom v Pečicah.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil podpredsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Božo Novak. Omenil je, da večina mladcev, ki je sestavljala Brežiško partizansko četo, ni služila vojaškega roka, zato tudi ni poznala temeljnih vojaških veščin. V prve akcije zoper nemško nacistično okupacijsko vojsko pa vseeno niso odšli popolnoma nepripravljeni, saj so v gozdovih na Gorjancih vadili ravnanje z orožjem in se učili taktike bojevanja. Prva odmevna akcija je bila izvedena že sredi meseca septembra 1941, ko so železniški nadvoz na Vidmu pri Krškem pognali v zrak. Akcija je bila uspešna, zato se jo šteje za prvo diverzijo v Posavju. Nemška vojska se je na to hitro odzvala in aretirala deset talcev iz Krškega in Vidma. V enomesečnem delovanju je Brežiška četa partizanov izvedla kar nekaj podobnih akcij, zato je nemška začasna oblast izdala proglas, s katerim je zagrozila, da bo ob vsaki morebitni partizanski akciji zaprla po deset talcev. Po zadnji akciji se je četa umaknila v zaledje, da se pripravi na naslednje akcije. Žal pa je bilo njihovo mesto počitka v nekaj dneh izdano in močna nemška policijska enota je napadla objekt, v katerem so se zadrževali borci. V dvournem srditem boju je bila četa skoraj uničena, padli so štirje partizani, ujetih je bilo 11, od tega šest ranjenih, štirje pa so se uspeli umakniti. Ob koncu decembra 1941 je nemški okupator v Mariboru ustrelil devet ujetih borcev, desetega pa marca naslednje leto.
43_pohod_po_poteh_breziske_cete21

Slavnostni govornik Božo Novak

»Kljub žalostnemu koncu Brežiške partizanske čete so bile njene akcije odmevne, hrabre in dobro načrtovane s strani vodstva slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja. Namen teh odločnih akcij je bil, da z bojnim delovanjem onemogočijo okupatorju izgon domačinov iz krajev v Posavju in Obsotelju,« je dejal in se v nadaljevanju svojega nagovora dotaknil problematike simbola rdeče zvezde ter srpa in kladiva, pri čemer je citiral del nedavno objavljenega članka novinarja revije Mladina Jožeta Vogrinca. »Leta hitijo, naših borcev, partizanov, ki so doživeli in preživeli izkušnje druge svetovne vojne, je žal vse manj in manj. Tudi tisti, ki smo sklenili, da bomo zagovarjali vrednote, za katere so se borili, postajamo nemočni in čakamo, da nekdo drug povzdigne glas namesto nas, pove resnico o NOB ter jo seveda tudi brani in zagovarja. Mlajše generacije, razen posameznih izjem, žal vse skupaj ne zanima preveč. Prav tako smo hvaležni vsakomur, ki se ustavi ob spomenikih padlih borcev, tam za trenutek postane in obuja spomine nanje. Zato velja zahvala tudi vam, tukaj prisotnim,« je še povedal za zaključek.

26. 10. 2019 (79)

Pohodniki po poteh Brežiške čete

Ob 70-letnici ZBV NOB Brežice, ki so jo praznovali v lanskem letu, so sklenili, da bodo ob primernih dogodkih, ki se navezujejo na dotičen kraj in ljudi, podelili priznanja združenja. Tako sta za uspešno dolgoletno sodelovanje pri izvajanju programskih zasnov združenja ter s tem ohranjanja vrednot NOB slovenskih partizanov 1941–1945 kakor tudi delovanja in razvoja samega združenja priznanje prejela Krajevna skupnost Pečice (prevzel predsednik sveta KS Janez Omerzel) in Prostovoljno gasilsko društvo Križe 1999 (prevzel poveljnik Uroš Ban). Zbrane sta pozdravila tudi Stane Tomše in Ivan Gerjevič iz Športne zveze Brežice.

V kulturnem programu so sodelovali Pihalni orkester Kapele pod taktirko Sebastjana Borovšaka, MePZ KUD Oton Župančič Artiče pod vodstvom Mihe Halerja, učenki OŠ Artiče pod mentorstvom Mateje Jankovič Čurič ter Breda Videnič Kuplenik z recitacijo partizanske pesmi. Povezovalka je bila Ida Ostrelič. Po otvoritvenem programu je sledil planinski pohod mimo spominskih obeležij iz NOB, pohodniki pa so lahko izbrali daljšo ali krajšo pot. Domačini iz Pečic so poskrbeli za prijetno vzdužje ter pripravili pestro izbiro domačih jedi in pijače, za vse udeležence je bil na voljo tudi partizanski golaž.

R. R., foto: R. R. in M. Tokić
« Nazaj na seznam