Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

50 let predšolske vzgoje v Dobovi

Objavljeno: Nedelja, 20.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
50_let_predsolske_vzgoje_v_dobovi (37)

Palček Najdihojček je tudi malce zaplesal z otroki dobovskega vrtca.

Pred vrtcem Najdihojca v Dobovi je minuli četrtek potekala prireditev ob 50-letnici predšolske vzgoje v tem kraju. Najprej je predšolska vzgoja potekala v stari šoli, od leta 1978 dalje pa poteka v stavbi vrtca, ki je že zelo dotrajan, zato ima občina v prihodnjih letih na isti lokaciji namen zgraditi novega.

50_let_predsolske_vzgoje_v_dobovi (19)

Pomočnica ravnateljice Renata Furlan, ravnateljica Ivana Baškovič s plaketo Občine Brežice in župan Ivan Molan

Po zapeti slovenski himni najstarejših otrok vrtca je pred mikrofon stopila ravnateljica OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova Ivana Baškovič, ki je vsem navzočim namenila naslednje besede: »Želim vam, da bi danes v našem vrtcu doživeli košček topline, s katerim vsak dan vzgojiteljice obdajajo otroke, in se mogoče malo vrnili v svoje otroštvo ter se spomnili vseh, ki ste jih srečevali v vrtcu in jih imeli radi.« V nadaljevanju je pomočnica ravnateljice Renata Furlan podrobneje orisala zgodovino predšolske vzgoje v Dobovi. Kot je uvodoma dejala, je predšolska vzgoja najprej pomenila vzgojo otrok pred vstopom v šolo, šele kasneje se je pojem razširil na celotno obdobje vzgoje otrok od prvega leta starosti do vstopa v šolo. Tudi v Dobovi so na različnih sestankih razpravljali o ustanovitvi otroškega varstva. Velike težave so imele predvsem zaposlene matere z majhnimi in večjimi predšolskimi otroki. Pomagale so si na različne načine – otroke je varovala soseda, sorodnica, bili so sami doma zaklenjeni ali pa prepuščeni cesti. Učiteljstvo v Dobovi se je zavzelo za predšolske otroke. Takratno aktivno delo s cicibani, ki so prostovoljno prihajali v šolo, je uspešno vodila Dragica Nunčič, kasneje pa Francka Pečnik. Vmes je delo s cicibani prenehalo in ponovno začelo pod vodstvom Ankice Krivec. V popoldanskih urah so v šolo prihajali pet- in šestletni otroci iz vseh vasi, bilo jih je 39. Prihajali so vsak torek in petek po dve šolski uri. Navajali so se na kolektivno življenje med svojimi vrstniki, se igrali, risali, peli, deklamirali, se učili govoriti slovensko, poslušali pravljice, gramofonske plošče, gledali fotografije in diafilme, ob lepem vremenu so odšli na sprehod in se igrali na prostem, je razlagala Furlanova.

DSC_2087

Animacije otrok po zaključenem programu

Leta 1968 so na področju takrat imenovanega otroškega varstva v Brežicah stopili korak naprej. Po okoliških krajih in tudi v Dobovi je bila ustanovljena mala šola, obvezna za otroke, ki naj bi jeseni vstopili v šolo. Mala šola je imela prostor v stari šoli, izvajala se je dvakrat tedensko po tri šolske ure. Zaposleni so delali po programu, ki ga je izdal zavod za šolstvo. Otroci so sodelovali na šolskih proslavah, ob prihodu dedka Mraza, za osmi marec. S šolskim letom 1968/69 se je začelo redno delo v vzgojno-varstveni ustanovi. V vrtcu je bilo takrat 21 varovancev, starih od tri do šest let. Varstvo je potekalo od 7.30 do 12.30. Do novembra je bila vodja Francka Pečnik, ki je bila tudi pobudnica in začetnica akcije za ustanovitev vrtca v Dobovi. Njeno delo je prevzela Majda Delja, ki je skupino vodila do junija 1969. Delo z otroki pod vodstvom Jelke Škoberne je potekalo vse do otvoritve vrtca v Dobovi septembra 1978. Skupina je bila mešana, vključeni so bili otroci iz KS Dobova. Prispevek staršev je znašal takrat 2100 dinarjev, 1500 za potrošen material in 600 za malico. Otroci so imeli samo malico, ki se je pripravljala v šolski kuhinji. S septembrom se je bivalni čas podaljšal, in sicer od 5.30 do 14.30. Na pomoč je pristopila tudi varuška Veronika Deržič, ki je svoje delo opravljala po štiri ure. V vrtcu so poznali vsako kmetijo, domačijo in tudi njihovo delovanje. Otroci so bili prijazni, spoštljivi in željni znanja. Tudi v Kapelah se je kazala potreba po vzgoji, varstvu in učenju predšolskih otrok. Z malo šolo so začeli 1978. leta pod vodstvom Erike Zajc. Redno je malo šolo obiskovalo 11 otrok, program je potekal dvakrat tedensko po tri ure po predvidenem učnem načrtu. Ob četrtkih so potekale ure pravljic za najmlajše. Leto kasneje se je tam odprl oddelek vrtca.

Vrtec Najdihojca začel z delom septembra 1978

»Potrebe in zahteve staršev po organiziranem vzgojno-varstvenem delu in vrtcu s štirimi oddelki so bile upravičene glede na takratno število vseh predšolskih otrok v KS Dobova. Krajani niso sprejeli trenutne rešitve poiskati še en prostor za nov oddelek, ampak so se odločili, da se zgradi nov vrtec, ki bo lahko zajel vse otroke in rešil dolgoletni problem varstva otrok zaposlenih staršev,« je povedala Furlanova in dodala, da je vrtec Najdihojca začel z delom septembra 1978. Vključenih je bilo 91 otrok, starih do dve do sedem let. Z različnimi delovnimi akcijami so vzdrževali in urejali vrtec ter okolico. Spremembe je prinesla tudi izgradnja prizidka šole in športne dvorane, saj je vrtec izgubil igrišče za najmlajše in del igrišča za starejše otroke ter kuhinjo, v kateri se je kuhalo samo za predšolske otroke. Z delovno akcijo, v kateri so sodelovali starši, je takrat igrišče dobilo prvo ograjo, dva peskovnika in igralno hišico, je še opisala.

»Dan v našem vrtcu se začne s toplim nasmehom, varnim objemom naših vzgojiteljic, ki vsako jutro pričakajo vaše otroke. Vse napore vedno vložimo v mesec september, da proces uvajanja steče prijazno do otrok in staršev, ki vstopajo v naš prostor. Smo ena posebna družina. Življenje v naši hiši oblikujejo sodelovanje, medsebojna pomoč, odgovornost, skrb in delavnost, učimo se drug od drugega. Otroci pa nas vedno znova kam popeljejo, če se le prepustimo. V vrtcu se zgodi toliko lepih stvari, vedno znova pa se razveselimo vsakega uspeha – prvega koraka, nove besede, pospravljene igrače, polne kahlice, obutega copata, vržene dude, narisanega kroga, sestavljenega stolpa. Čas v vrtcu teče drugače, vedno nam ga zmanjka, da uresničimo vse želje, ideje, predloge naših malih nadebudnežev,« je še dejala Furlanova.

Nov vrtec v začetku leta 2022

Brežiški župan Ivan Molan, ki je ob tej priložnosti podelil tudi plaketo Občine Brežice, je navedel, da je v občini 53 oddelkov vrtca, med njimi je tudi bolnišnični oddelek, ki jih obiskuje 992 otrok, vključenost otrok v vrtec je visoka. Občina vzdržuje mrežo osmih vrtcev pri OŠ, saj želi otrokom, ne glede na to, v katerem kraju živijo, omogočiti enako dostopnost in kakovost programa vrtca. Omenil je še, da v proračunu za leto 2019 namenjajo 4,5 milijona evrov za predšolsko vzgojo, med temi so tudi sredstva, namenjena za projektno dokumentacijo za gradnjo vrtca pri OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova. Več kot 40 let star vrtec v Dobovi je namreč dotrajan in Občina Brežice načrtuje gradnjo novega na tej lokaciji. Občina je že pridobila gradbeno dovoljenje za projekt gradnje novega vrtca pri šoli. Načrtujejo, da se bo vrtec začel graditi konec leta 2020, dokončan pa bo v začetku leta 2022.

Ob jubileju sta zaposlenim v vrtcu in otrokom čestitala predsednica sveta KS Dobova Branka Stergar in predsednik DU Dobova-Kapele Slavko Bokor. V programu so nastopili vsi oddelki dobovskega vrtca, manjkal ni niti prikupni, a malce nagajivi palček Najdihojček. Po zaključenem programu so se obiskovalci še lep čas zadržali na prizorišču, kjer so bile postavljene stojnice, potekale pa so tudi različne animacije za otroke.

R. R., foto: R. R. in Občina Brežice
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

S kolesom k šivilji Valerci

22.07.2020 | Oglas

Pogradi za otroke