Časopis za pokrajino Posavje
3.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

61. letna skupščina Gasilske zveze Brežice

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
61. letna skupščina Gasilske zveze Brežice

V gostilni Cetin na Mostecu je minuli petek Gasilska zveza Brežice izvedla 61. letno skupščino. Na njej so delegati potrdili vsa poročila o delu v lanskem letu kot tudi plan dela za letošnje. Poleg tega so razrešili določene člane in izvolili nadomestne. Tako sta 7. in 8. operativni sektor dobila nova poveljnika.

Predsednik GZ Brežice Mihael Boranič je podal poročilo o delu zveze v lanskem letu. V GZ Brežice je vključenih 31 prostovoljnih gasilskih društev in eno industrijsko društvo, ki so razdeljena v devet operativnih sektorjev. Po njegovih besedah je število članov po PGD še kar zadovoljivo, tako da lahko operativne enote svoje delo opravljajo nemoteno. Lani so bili z Občino Brežice vključeni v revizijo finančnega poslovanja, zaradi česar bo prišlo do določenih sprememb pri financiranju tako zveze kot PGD. Zaključili so nabavo vozila GV-1 za PGD Kapele ter opravili izbiro dobaviteljev za podvozje in nadgradnjo za vozilo GVC 16/25 za PGD Veliki Obrež. Junija so s slovesnostjo v Viteški dvorani praznovali 60 let uspešnega in prepoznavnega dela. Boranič je poudaril dobro sodelovanje z Upravo RS za zaščito in reševanje ter Regijskim centrom za obveščanje, povezovanje in prepletanje dela se je izkazalo v času migrantske krize. GZ Brežice poleg GZ Krško in GZ Sevnica sodeluje tudi z GZ Šmarje pri Jelšah, prav tako pa ima gasilske prijatelje in tovariše na Hrvaškem.

Vesna Kozole je predstavila delo članic in med drugim omenila, da so gasilke aktivne v skoraj vsakem PGD v občini, kjer opravljajo razne naloge – izobraževanje mladine, organizacijske funkcije ipd. Članice dajejo poseben poudarek usposabljanju in izobraževanju, izurjenosti ter psihofizični kondiciji. Tri tekmovalne enote članic so lani nastopile na občinskem tekmovanju v Krški vasi – članice A iz PGD Bukošek in PGD Križe ter članice B iz PGD Spodnja Pohanca so dosegle lepe rezultate in se pomerile tudi na regijskem tekmovanju v Krškem. Članice PGD Bukošek in PGD Spodnja Pohanca so osvojile prvo mesto in se uvrstile na državno tekmovanje. Kozoletova je še povedala, da so bile v času migrantsko-begunske krize članice aktivne pri izvajanju požarne straže ter čiščenju in pobiranju smeti na območju Rigonc in Dobove. Novembra so organizirale tradicionalno 13. srečanje gasilk GZ Brežice, ki se ga je udeležilo 36 gasilk. O aktivnostih mladine je spregovoril Igor Budič. Izpostavil je, da se je pionirska ekipa iz PGD Cerina uvrstila na letošnje državno tekmovanje. Predlagal je tudi, da bi komisija za mladino letos organizirala občinski kviz in poslala ekipe na regijski kviz v Krškem. Organizirali bodo tudi posvet mentorjev GZ Brežice in skušali pripraviti srečanje, druženje mladine z namenom ponovne oživitve dela z mladino.

Jožef Zupančič je povedal nekaj več o delu veteranov. Tradicionalno srečanje gasilskih veteranov je bilo lani v Gadovi peči, udeležilo se ga je okoli 200 veterank in veteranov. Trenutno sta aktivni veteranski ekipi iz PGD Bukošek in PGD Veliki Obrež, zato je apeliral na poveljnike, da poskušajo ustanoviti še kakšno veteransko ekipo. Veterani PGD Bukošek so na regijskem tekmovanju v Krškem osvojili drugo mesto in se uvrstili na državno tekmovanje. Dodal je, da so veterani ob navalu migrantov z operativci opravljali dežurstva pri nekdanji tovarni Beti, v Livarni, pa tudi v Brežicah, ter izrazil globoko razočaranje, ker jim država kljub obljubam ni plačala dežurstev. Tajnik GZ Brežice Branko Proselc je predstavil finančno poročilo, predsednica nadzornega odbora Branka Stergar pa poročilo o delu le-tega.

Poveljnik GZ Brežice Darko Leskovec je prebral poročilo o delu v operativi. Lani se je usposabljalo skupno 248 gasilk in gasilcev, izvedena so bila določena napredovanja. Tekmovanja GZ Brežice se je skupno udeležilo samo 23 tekmovalnih enot. Po njegovih besedah je to področje, ki mu morajo v prihodnosti nameniti več pozornosti. Šest tekmovalnih enot se je z regijskega uvrstilo na državno tekmovanje. Lani so gasilske enote opravile kar 249 intervencij (trikrat več od dolgoletnega povprečja). V času begunsko-migrantske krize so morali opraviti 14 intervencij in, kot je dejal Leskovec, dokazali, da so se sposobni spopasti s tako zahtevno zadevo, ki se je dogajala v brežiški občini. »O povračilu stroškov opravljenega dela ni vredno izgubljati besed,« je pripomnil. Na intervencijah je sodelovalo 1771 gasilcev s 405 vozili, skupno je bilo vloženih 3782 ur dela. Povečan obseg dela je močno povečal tudi stroške intervencij ter vzdrževanja vozil, opreme in osebne zaščitne opreme, je še povedal in dodal, da je begunsko-migrantska kriza zahtevala udeležbo 910 gasilcev, opravljenih je bilo 4534 delovnih ur, 1787 ur delovanja gasilske tehnike in prevoženih 8306 kilometrov.

Ob 60-letnici GZ Brežice so lani slehernemu gasilskemu društvu in posameznikom podelili zahvale in priznanja, tako so na skupščini PGD Mostec naknadno podelili plaketo GZ Brežice, svetovalcu za zaščito in reševanje na Občini Brežice Romanu Zakšku pa stekleno priznanje, slednje pa bodo ob naslednji priložnosti izročili tudi Zavarovalnici Triglav in majorju Alešu Zajcu. Predstavnik URSZR Aleš Šetinc pa je za nesebično pomoč, odzivnost in pripravljenost za sodelovanje pri obvladovanju migrantske krize na območju občine Brežice v imenu poveljnika Civilne zaščite Slovenije GZ Brežice podelil bronasti znak CZ, ki sta ga prejela predsednik Boranič in poveljnik Leskovec. Skupščina je potrdila tudi tri razrešitve iz organov GZ Brežice in izvolila nadomestne člane. Iz UO je izstopil Peter Gregl (PGD Bizeljsko), predstavnik 7. operativnega sektorja, namesto njega so potrdili Branka Narata (PGD Stara vas). Poveljnika 7. sektorja Janeza Kostanjška (PGD Bizeljsko) je zamenjal Andrej Kovačič (PGD Bizeljsko), na čelu 8. sektorja pa bo po novem Peter Herakovič (PGD Mihalovec), ki je zamenjal Vinka Gramca (PGD Loče). Herakoviča je na mestu pomočnika poveljnika za radijske zveze zamenjal Tonček Katič (PGD Loče).

Do besede so prišli tudi povabljeni gostje, med drugim župan Ivan Molan, ki je poudaril, da letos in drugo leto GZ Brežice kljub krčenju sredstev ne bo dobila nič manj sredstev, član poveljstva Gasilske zveze Slovenije, poveljnik regije Posavje in poveljnik GZ Sevnica Gašper Janežič, ki je omenil, da bi radi v Krškem postavili regijski poligon za usposabljanje gasilcev, predsednica GZ Krško Ana Somrak ter direktorica brežiške občinske uprave Irena Rudman.

R. R.

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte