Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

7. junij – dan slovenskih izgnancev

Objavljeno: Četrtek, 04.06.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
COB_6265

Pogled na nekdanjo rajhenburško grajsko pristavo, ki je leta 1941 okupatorju služila za eno največjih zbirnih taborišč v Evropi za izgon iz domovine

7. junij, dan slovenskih izgnancev, poteka v spomin na 7. junija pred 79 leti, ko je nemški okupator iz Slovenske Bistrice transportiral več slovenskih izgnancev. "Že v letu nastajanja samostojne Slovenije, 9. junija 1991, se je zbralo na gradu Rajhenburg  (Brestanica pri Krškem) okrog 8000 slovenskih izgnancev in ustanovili smo Društvo izgnancev Slovenije (DIS) 1941 - 1945," so zapisali v društvu.

"Vsako leto se na dan slovenskih izgnancev zberemo še živeči izseljenci in njihovi potomci in obujamo spomine na težke čase, ki smo jih preživljali v izgnanstvu in po vrnitvi v domovino, ko smo našli izropane in opustošene domove in je bilo treba začeti iz nič."

V zadnjih letih so v društvu ob prazniku, ki je hkrati tudi praznik občine Krško, prirejali slavnostno prireditev v Brestanici, kjer je bilo kjer je bilo leta 1941 v hlevih in barakah pri rajhenburškem gradu največje zbirno taborišče za izgon Slovencev, ki je bilo hkrati tudi eno največjih zbirnih taborišč v Evropi. Od tu je šlo na trnovo pot izgnanstva okoli 45.000 Slovencev.  Letos so zaradi pandemije srečanje na 7. junij odpovedali, ne glede na to pa bo na Gradu Rajhenburg, kjer je na ogled stalna razstava Slovenski izgnanci 1941-1945, tega dne med 10.00 in 12.00 za več informacij o razstavi (https://www.gradrajhenburg.si/razstave/stalne-razstave/slovenski-izgnanci-1941-1945) zainteresiranim na voljo kustosinja Muzeja novejše zgodovine Slovenije – enota grad Rajhenburg. 

75 let od vrnitve iz izgnanstva

Letošnji dan slovenskih izgnancev je posvečen 75. obletnici njihove vrnitve iz izgnanstva v domovino in seznanjanju mladih generacij z genocidno politiko do Slovencev med drugo svetovno vojno: "V ta namen smo v Društvu izgnancev Slovenije 1941 – 1945 letos izdali manjšo knjižico o načinu vrnitve iz izgnanstva pred 75. leti, ko se je v domovino iz zahodnoevropskih držav in območja nekdanje Jugoslavije vračalo 80.000 slovenskih izgnancev," je zapisala predsednica društva Ivica Žnidaršič, ki k temu dodaja, da jih je danes živečih še okoli 9.000 izgnancev, ki prejemajo simbolično rento, ki jo je Društvo izgnancev Slovenije priborilo šele leta 1996: "Še do danes pa žrtvam vojnega nasilja iz druge svetovne vojne, med katerimi so tudi izgnanci, ni bila povrnjena vojna premoženjska škoda, ker nobena slovenska vlada do sedaj ni znala ali hotela zahtevati/izterjati povračila vojne škode od Nemčije, da bi popravila krivice slovenskim izgnancem in beguncem. Izgnanci tudi še vedno trpimo posledice zakona o uravnoteženju javnih financ iz leta 2012, ki nam je omejil možnost zdraviliškega zdravljenja. Odločno nasprotujemo nadaljnjemu krčenju pravic iz naslova zdravstvenega varstva, saj si starejši z nizkimi pokojninami ne bomo mogli sami kriti stroškov zobozdravstvenih storitev in drugih nujnih stroškov (npr. očala), ki jih želijo črtati in jih nadomestiti s samoplačniškimi storitvami.

B. M., vir: DIS 1941-1945
« Nazaj na seznam