Časopis za pokrajino Posavje
1.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

70 let Društva upokojencev Dobova-Kapele

Objavljeno: Sreda, 16.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
70_let_du_dobova_kapele99

Dvorana Kulturnega doma Dobova je bila napolnjena pretežno s člani DU Dobova-Kapele pa tudi povabljenimi gosti in predstavniki nekaterih ostalih DU iz Posavja.

Preteklo soboto je Društvo upokojencev Dobova-Kapele v dobovskem Kulturnem domu s prireditvijo, na kateri so se zbrali pretežno člani omenjenega društva kot tudi povabljeni gosti in predstavniki nekaterih ostalih društev upokojencev v Posavju, obeležilo 70 let svojega delovanja. DU Dobova-Kapele danes šteje 472 članov, v sedmih desetletjih se je na čelu društva izmenjalo osem predsednikov, danes to funkcijo opravlja Vjekoslav (Slavko) Bokor ml.

70_let_du_dobova_kapele50

Predsednik DU Dobova-Kapele Vjekoslav Bokor ml. z veliko plaketo ZDUS, ki mu jo je podelil predsednik ZDUS Janez Sušnik

Kot je predstavila zgodovino društva povezovalka večera Pavla Bunetić, je bilo 14. avgusta 1949 v Dobovi organizirano društvo upokojencev, ki je štelo 50 članov. Prvi predsednik je bil Drago Urbič, tajnik Franc Vadnal in blagajnik Ivan Kramar. Prva srečanja članov DU Dobova so potekala v pododrju kulturnega doma, nemalokrat tudi kar na domu katerega izmed članov. Z leti je število članov naraščalo, ob tem pa je rasla tudi želja po lastnih prostorih društva. Predlog za gradnjo novega objekta je bil podan leta 1968, samo dve leti kasneje pa je bil dom upokojencev v Dobovi zgrajen in predan v uporabo. Ob gradnji so člani društva pokazali izjemno zagnanost, svoje želje so pomagali uresničiti s prostovoljnim delom, za katerega so žrtvovali ogromno prostega časa, pomagali pa so tudi z materialom in prispevki. Na pomoč so priskočila tudi dobovska podjetja, predvsem takratni PPV, prostovoljne prispevke pa so prispevali tudi krajani Dobove in Kapel. Do leta 1991 je število članov precej naraslo, spet je stekla akcija zbiranja sredstev in prostovoljstva, tako je leta 1994 dom upokojencev dobil današnjo podobo. V njem so med drugim potekala srečanja, prijetna druženja, razna predavanja, rekreacija itd., saj so se člani društva zavedali, da čas hitro beži. Organizirana so bila martinovanja, novoletne zabave, pustovanja, občni zbori, društvo je razvilo prapor, novo pridobitev pa obeležilo s slovesnostjo. Prostore je oddajalo v najem tudi kot priložnosti za poroke in raznovrstne obletnice. Tako pridobljena sredstva kot tudi sredstva od prodaje zemljišča, saj se je načrtovala gradnja zdajšnjega podvoza, so bila porabljena za vzdrževanje in obnovo notranjosti in zunanjosti objekta.

70_let_du_dobova_kapele100

Nastopajoči v programu ob 70-letnici DU Dobova-Kapele

Člani društva so v vseh teh letih organizirali številne športne aktivnosti, od balinanja, kegljanja na vrvici, pohodov do kartanj, lahko se pohvalijo tudi z nedavnim izjemnim uspehom gospe Rezike Lubšina, ki je na republiškem tekmovanju v pikadu v ženski kategoriji osvojila tretje mesto. Udeležujejo se tudi razstav ročnih del po celem Posavju, tako so lahko kot del scene na prireditvi ob 70-letnem jubileju navzoči občudovali stvaritve, ki so jih ustvarile spretne roke članic društva. Pred štirimi leti je bila ustanovljena tudi kulturna sekcija društva, pod katero spadajo članice Vokalne skupine UP pa tudi članice folklorne skupine Dubovske ladarice.

Brežiški župan Ivan Molan je izrazil veselje, da se dobovski in kapelski upokojenci srečujejo in družijo tudi z upokojenci na drugi strani meje ter s tem ohranjajo tradicijo meddržavnega sodelovanja – letos je tako potekalo že jubilejno deseto srečanje Sotla – Sutla. »Bilo je že omenjeno, da ste v Dobovi tako rekoč z lastnimi rokami in prispevki naredili dom upokojencev, ki pa je bistveno več kot samo to. Verjamem, da bo tudi v prihodnosti prostor druženja in še marsičesa ostalega,« je dejal in ob tej priložnosti društvu za njegov jubilej podelil plaketo Občine Brežice. Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Janez Sušnik je poudaril, da je dobovsko-kapelsko društvo s svojo aktivnostjo in poslanstvom svoje člane stalno nagovarjalo k druženju na področju športa, kulture idr. »Iskrene čestitke za to plemenito in humanitarno delo, ki ga po vseh društvih opravljajo tako in drugače, tudi če niso vključeni v projekt Starejši za starejše,« je povedal in se zahvalil tako predsedniku DU Dobova-Kapele Vjekoslavu Bokorju ml. kot tudi predsedniku PZDU Posavje Jožetu Žnidariču, »ki Posavje združuje v neko celoto in organizira, skoordinira razne stvari, od športnih do ostalih aktivnosti, da se upokojenci večkrat srečujete, pri čemer je še posebej važno, da ta srečanja na koncu rezultirajo v neki posebni energiji, ki se odraža tako na telesnem kot umskem zdravju, in društva upokojencev so tista, ki ljudi sproščajo«. Dodal je še, da na ZDUS stalno opozarjajo vsako vlado in državni zbor, kaj bi bilo treba na področju upokojencev še postoriti, ter se že vsa leta borijo za višje pokojnine. Za ves dosedanji trud in motivacijo za naprej je DU Dobova-Kapele, za katero meni, da je v dobri kondiciji in dobro dela, podelil veliko plaketo ZDUS. Žnidarič je prav tako nagovoril zbrane in izpostavil, da je 70 let dolga, a hkrati tudi kratka doba, saj je v društvu »toliko narejenega in veliko zadovoljstva, ki ga čutite in ste ob tem hvaležni, da delujete v tem društvu«.

Koordinatorka programa Starejši za starejše v DU Dobova-Kapele Marija Radanovič je predstavila sam program, v katerem društvo sodeluje že deset let in katerega namen je pomoč starejšim od 69 let. Trenutno v ta namen na terenu aktivno deluje 13 društvenih prostovoljk, ki uspešno sodelujejo z večgeneracijskim centrom v Brežicah. Ob koncu leta vedno obiščejo stanovalce Doma upokojencev Brežice, ki prihajajo z območja krajevnih skupnosti Dobova in Kapele, ter jih razveselijo z krajšim programom.

Društvu so ob jubileju čestitali predsednica sveta KS Dobova in predsednica TD Dobova Branka Stergar, predsednik upokojencev iz Brdovca Željko Gašperinčić, predsednica Društva upokojencev Sevnica Ana Jelančić, predsednik KD Franc Bogovič Dobova Drago Iljaš, ravnateljica OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova Ivana Baškovič in Ivo Veble. Bokor se je ob koncu za dobro medsebojno sodelovanje zahvalil nekaterim ustanovam, organizacijam in društvom pa tudi Merici Stanjko, ki je tudi tokrat poskrbela za lepo pripravljeno sceno. V kulturnem programu so nastopili učenci dobovske šole (mentorica Tea Ferlan), obe sekciji DU Dobova-Kapele, Vokalna skupina UP in folklorna skupina Dubovske ladarice, ter Dobovski pevci. Da je bilo vzdušje tudi po uradnem delu programa prijetno, sta z živo glasbo poskrbela člana Dua Pozitiva Aljaž Božič in Vesna Furlan Božič.

R. R.
« Nazaj na seznam