Časopis za pokrajino Posavje
30.11.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

70 let DUO Impoljca – življenja v skupnosti in povezovanja

Objavljeno: Sobota, 12.11.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
du_brezice_70_let_duo_impoljca (29)

Navzoči na dogodku v Domu upokojencev Brežice

V Domu upokojencev (DU) Brežice, enoti Doma upokojencev in oskrbovancev (DUO) Impoljca, so s četrtkovim dogodkom, poimenovanim Življenje v skupnosti in povezovanje, počastili 70. obletnico DUO Impoljca. V kulturnem programu, med katerim so izvedli tudi okroglo mizo, so nastopili stanovalci DU Brežice in DUO Impoljca.

Uvodni nagovor je pripadel direktorici DUO Impoljca Darji Cizelj. Slednja je dejala, da je ena od pomembnih vrednot v življenju posameznika prav gotovo možnost izbire, možnost samostojnega in čim bolj aktivnega življenja. »S prihodom v dom oz. ustanovo se polje vpliva na lastno življenje bistveno zmanjša. Vizija našega dela in poslanstva je med drugim ohranjati perspektivo prihodnosti, odpiranje novih, morda tudi neslutenih poti. V sodelovanju in povezovanju z okoljem želimo ustvarjati takšne pogoje za življenje, ki spodbujajo in krepijo posameznika, ga opolnomočijo, dajejo življenju pomen, s tem pa pozitivno vplivamo na celotno skupnost,« je izpostavila Cizelj in nadaljevala, da njihovim stanovalcem od leta 2005 nudijo možnost življenja v skupnosti v majhnih skupinah, družinskih oblikah bivanja. V petih hišah v občini Sevnica nudijo trenutno 43 mest. Po njenih besedah je življenje v manjših skupnostih bolj prijetno za posameznika, omogoča namreč večjo domačnost, več zasebnosti in ohranja aktivno vlogo posameznika. Delo v bivalnih enotah pa predstavlja za njihove zaposlene posebno delovno okolje, »je več kot le služba, je poslanstvo in je posebno polje ustvarjalnosti v medosebnih odnosih«.
du_brezice_70_let_duo_impoljca (11)

Direktorica DUO Impoljca Darja CizeljNaslednje leto bivalna skupnost tudi v Brežicah

Direktorica je še navedla, da je cilj razvoja domskega varstva v zagotavljanju čim večje zasebnosti in mora biti tudi odgovor na potrebe posameznika. V letu 2021 je dom Impoljca kandidiral na razpisu za sofinanciranje projekta Vzpostavitev stanovanjskih skupin v skupnosti za odrasle osebe pod 65 let. Pridobili so sredstva za vzpostavitev desetih mest za življenje v skupnosti. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Zaključen bo v letu 2023, ko se bo v hišo na Finžgarjevi ulici v Brežicah preselilo deset stanovalk in stanovalcev, je omenila Cizelj ter se ob tej priložnosti zahvalila Občini Brežice, Upravni enoti Brežice in bodočim sosedom hiše v Brežicah, kjer bo nastala bivalna skupnost.
du_brezice_70_let_duo_impoljca (40)

Strokovna vodja Nevenka Janež je o tem, kako poteka njihov vsakdan, povprašala tudi stanovalce ene od bivalnih enot v Sevnici.


Z dogodkom so se pridružili tudi sloganu letošnjega svetovnega dneva duševnega zdravja pod geslom »Duševno zdravje in dobro počutje za vse«. Po navedbah direktorice DUO Impoljca se danes vedno bolj zavedamo vrednote duševnega zdravja in zdravja nasploh. »Želimo si, da bi čim bolj okrepili zavedanje, da smo pomembno odvisni drug od drugega in da je počutje posameznika v veliki meri odvisno od naših medosebnih odnosov,« je povedala.

Občina Brežice želi vzpostaviti stanovanjske skupnosti
du_brezice_70_let_duo_impoljca (3)

Domski zbor Žarek pod vodstvom Elizabete Križanić


S svojo navzočnostjo je dogodek in jubilej doma Impoljca počastil tudi župan Občine Brežice Ivan Molan, ki je med drugim dejal, da si prizadevajo in je njihov cilj, da bi starejši občanke in občani čim dlje časa živeli na svojih domovih, a se hkrati zavedajo, da marsikateri te možnosti nimajo, zato je zelo pomembno, da je na voljo dom upokojencev, ki zagotavlja kakovostno preživljanje jeseni življenja. Omenil je tudi medgeneracijsko sodelovanje in vključevanje, saj z brežiškim domom sodelujejo npr. različna društva in gimnazijci. Dodal je še, da želi tudi občina v prihodnosti po različnih krajevnih skupnostih vzpostaviti stanovanjske skupnosti za tiste, ki so lahko še samostojni, v bivšem domu upokojencev pa že deluje stanovanjska skupnost za 15 občanov, varovancev VDC-ja.

Stanovalci in zaposleni približali vsakdan v bivalnih enotah
du_brezice_70_let_duo_impoljca (26)

Stanovalci so se predstavili tudi s pevskima točkama.


Strokovna vodja DUO Impoljca Nevenka Janež je postregla z zanimivim razmišljanjem: »Paradoks našega časa je, da imamo boljše hiše, a metaforično slabše živce; imamo širše ceste, a slabši razgled; potrošimo več, a zase pridobivamo manj; imamo več odlično usposobljenih strokovnjakov, pa nas kljub temu občasno preplavi slabše razpoloženje zaradi situacij, ki nas vznemirjajo in jih je treba rešiti; trošimo preveč, a se smejemo premalo; pomnožili smo svoje imetje, a zmanjšali svoje vrednote; naučili smo se preživeti, a ne, kako živeti; naučili smo se hiteti, ne pa tudi čakati; sestavljamo vse zmogljivejše računalnike, ki nas bogatijo z mnogimi aplikacijami, ne znamo pa si vzeti časa za pogovor; dodali smo leta življenju, a ne življenja letom; prišli smo na mesec, a težko nam je stopiti čez cesto, da podamo roko sosedu, da bi ga spoznali in z njim poklepetali. In prav to počnemo danes. Podajamo roko drug drugemu, da skupaj stopimo v korak.« V nadaljevanju je vodila tudi okroglo mizo oz. pogovor s stanovalci in zaposlenimi, ki so predstavili utrinke iz življenja in dela v bivalnih enotah ter tako približali svoj vsakdan, vključila se je tudi širša javnost. Spregovorili so sodelavci DUO Impoljca Majda Cigole, Matija Dobovšek, Simona Redenšek Bregar, Lili Merlinn, Jožica Piltaver, Gabrijela Pirc in Dorotea Pavlovič, Natalija Koprivnik iz Centra za krepitev zdravja Brežice, predsednica Društva upokojencev Brežice Jožica Sušin in Andrej Valenčak iz zavoda Sopotniki, slišali pa smo tudi osebno izpoved gospe Stanke.

Dogodek je potekal pod pokroviteljstvom Občine Brežice, ki je z donatorskimi sredstvi zagotovila električni pianino, ki je na dogodku prvič spremljal pevke domskega zbora Žarek in na katerega je igrala njihova vodja Elizabeta Križanić. Za glasbeni točki so poskrbeli tudi stanovalci bivalne enote v Sevnici, ki so se udeležili dogodka. Predvajali so tudi predstavitveni film ob letošnjem jubileju DUO Impoljca s sloganom »Življenju dajemo pomen. Že 70 let.«, v katerem smo med drugim izvedeli, da deluje na treh delovnih enotah: enota Impoljca, institucionalno varstvo oseb s posebnimi potrebami, Dom upokojencev Sevnica in Dom upokojencev Brežice, pri obeh institucionalno varstvo starejših oseb. Na vseh lokacijah nudijo skupaj 556 mest, izvajajo tudi dnevno varstvo. DUO Impoljca je tudi ponosni prejemnik standarda kakovosti E-qalin, ki so ga začeli uvajati že leta 2008, prvi certifikat standarda kakovosti so prejeli leta 2016, drugega pa tri leta kasneje. Dogodka so se udeležili tudi vodja enote DU Brežice mag. Valentina Vuk, direktorica občinske uprave Patricia Čular, vodja oddelka za družbene dejavnosti na Občini Sevnica Mojca Sešlar in direktor podjetja Prodoma Igor Zorko.R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

05.07.2019 | Redakcija

Zdravje je na udaru tudi poleti

17.12.2019 | Redakcija

Vesele praznike!

07.05.2020 | Redakcija

Vesele praznike!