Časopis za pokrajino Posavje
20.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

75 let grenkih spominov

Objavljeno: Četrtek, 24.09.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Razstava, Krmelj, En krompir .. (82)

V Kulturnem domu Krmelj je na ogled potujoča razstava o okupacijskih mejah, ki so v 2. svet. vojni slovensko ozemlje razkosale na štiri dele, med štiri okupatorske države.

Letos mineva 75 let od konca druge svetovne vojne ter 75 let od vrnitve izgnank in izgnancev na domove, ki so bili mnogi izropani in požgani.

Razstava, Krmelj, En krompir .. (79)

Na razstavi so tudi likovna dela likovne sekcije Društva Svoboda Krmelj.

V spomin na ta pretekli čas, ki pušča mnogo neprijetnih spominov in je opomnik ter opomin mlajšim generacijam, je do 30. oktobra v Kulturnem domu Krmelj na ogled spominska razstava z naslovom »En krompir, tri države«, ki zelo nazorno skozi sliko in besedo opisuje okupacijske meje v času 2. svetovne vojne. Ena izmed okupacijskih meja je potekala tudi skozi naselje Hinjce v KS Krmelj v sevniški občini in razstavljeni eksponati skupaj s posnetimi pričevanji v dokumentarnem filmu osvetljujejo dogodke izpred 75 let.

Razstava, Krmelj, En krompir .. (78)

Mejni kamen iz naselja Hinjce

Del spominov na pretekli čas, na življenje v Krmelju in izgnanstvu, je z zbranimi na odprtju razstave delila domačinka Ana Hočevar. Med drugim je povedala, da je nemški okupator pozimi med letoma 1941-1942 ob mejni črti med Krmeljem in Hinjcami naredil 50 metrov širok golosek, uredil obhodne poti, postavil bunkerje ter mejno črto označil z mejniki in zaprl s štiri metre široko žično ograjo ter območje zavaroval še z minskimi polji. V gozdu pri Črni mlaki, v Hinjcah, na Vrhku in Telčah so postavili opazovalne stolpe – nastala je okupacijska meja.

Razstava, Krmelj, En krompir .. (27)

Domačinka Ana Hočevar je bila kot otrok z družino izgnana v Nemčijo.

»Iz šentjanške občine so novembra 1941 in nekaj še marca ter junija 1942 izselili 1.179 ljudi, z območja Krmelja in okolice pa 99. Zbirno mesto je bilo pri nekdanji rudarski bolnici v Krmelju, od koder so nas s kamioni in avtobusi odpeljali na rajhenburški grad. Tam so nam dali dokumente o prevzemu premičnega in nepremičnega premoženja, okoli vratu obesili tablice z evidenčnimi številkami in po nekaj dneh s transporti v živinskih vagonih odpeljali v preselitvena taborišča … Otroci smo hodili v taboriščni vrtec in šolo, kjer so delale nemške vzgojiteljice in učitelji. Vsi starejši od 14 let so morali na delo na kmečka posestva, v obrtne delavnice, tovarne ali pa so odšli k nemškim družinam kot služinčad. Fante, ki so jim podelili nemško državljanstvo, so poslali na fronto, od koder se mnogi niso vrnili ...« je tekla pripoved. »Letos mineva 75 let, odkar smo se izgnanci vrnili iz izgnanstva. Vlak s tovornimi vagoni je pripeljal na železniško postajo v Krmelj na Jernejevo soboto 24. avgusta 1945. Naši domovi so bili izropani, hiše brez oken in vrat. S pomočjo sorodnikov in prijateljev so naši starši zasilno uredili domove. Bili smo srečni, da smo doma,« je zaključila Hočevarja, ki se je rodila na prvi jesenski dan, ko je Nemčija napadla Poljsko.

Razstava, Krmelj, En krompir .. (91)

Soavtor razstave En krompir, tri države dr. Božidar Flajšman in dr. Darja Kerec, avtorica učnih listov za osnovnošolke in osnovnošolce.

Z zbranimi na odprtju razstave, ki je potekala 11. septembra na prostem, je nekaj spominov delil tudi Milan Gorjanc, član predsedstva ZZB za vrednote NOB Slovenije. Vsebino razstave 'En krompir, tri države' je predstavil dr. Božidar Flajšman kot soavtor razstave, učne liste za učenke in učence je predstavila avtorica dr. Darja Kerec. V spremljevalnem kulturnem programu so sodelovali študenti in študentka Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, in sicer kot kvartet KGBL – Nace Remih, Žan Repovž, Matej Štih in Janja Podgrajšek ter z recitalom članica recitacijske sekcije Društva svoboda Krmelj Ksenija Vene. Prireditev je povezoval Rado Kostrevc.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam