Časopis za pokrajino Posavje
3.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

90 let gasilstva na Obrežju

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
90 let gasilstva na Obrežju

S slavnostno sejo in odprtjem spominske sobe je minulo soboto Prostovoljno gasilsko društvo Obrežje v tamkajšnjem gasilskem domu počastilo 90-letnico delovanja. Predsednik PGD Obrežje Darko Leskovec je skupaj s poveljnikom Sandijem Bratošem podelil številne zahvale, med drugim tudi generalnemu direktorju Uprave RS za zaščito in reševanje Darku Butu, ki je bil slavnostni govornik na slovesnosti.

Kot je med drugim omenila povezovalka Sara Tomić, so 10. januarja 1926 krajani v takratni vaški gostilni (po domače pri Kolariču) ustanovili PGD Obrežje, in sicer za požarni okoliš naselij Obrežje, Jesenice, Nova vas, Ribnica, Podgračeno, Bregansko selo in Rajec. Takoj po ustanovitvi je društvo začelo zbirati finančna sredstva za nakup gasilske opreme. V ta namen je še istega leta priredilo prvo gasilsko veselico, ki se je ohranila vse do danes. Leta 1928 so kupili prvo motorno brizgalno z opremo, voz na konjsko vprego, uredili prvo orodjarno. Društvo je delovalo tudi med drugo svetovno vojno, takoj po vojni so začeli sanjati o izgradnji gasilskega doma. Leta 1949 je bil zgrajen prvi zidani gasilski dom, ki pa so ga zaradi gradnje avtoceste Ljubljana-Obrežje sedem let kasneje porušili. Istočasno so začeli graditi nov gasilski dom na lokaciji, kjer stoji še danes. Leta 1958 so ga uradno predali v namen. Izkazala se je potreba po nabavi gasilskega vozila, zato je leta 1963 Občinska gasilska zveza Brežice društvu predala v uporabo orodno gasilsko vozilo Zastava za prevoz motorne brizgalne z opremo in devetih gasilcev. Ob praznovanju 40. obletnice društva je to prevzelo novo motorno brizgalno in razvilo prvi društveni prapor. Po letu 1966 se je začelo urejanje dvorišča gasilskega doma. Društvo je kasneje pridobilo še opremljeno poveljniško vozilo, pred petimi leti pa tudi novo vozilo za prevoz moštva GVM-1 Peugeot Boxer. Nadaljevali so s prenovo notranjosti gasilskega doma ter uredili dvorano, pomožni prostor, stopnišče in garažo, nazadnje pa še uredili spominsko sobo.

PGD Obrežje šteje 12 članov gasilske mladine, 11 članic, 35 članov, tri veterane in 14 podpornih članov, gasilska enota šteje 32 članov. Za svoje požrtvovalno delo je bilo društvo do danes nagrajeno s številnimi diplomami, priznanji in odlikovanji. Tako je tudi ob 90-letnem jubileju s strani Gasilske zveze Slovenije prejelo gasilsko odlikovanje plamenico I. stopnje, Gasilska zveza Brežice in župan Ivan Molan pa sta društvu podelila plaketo. PGD Obrežje od leta 2003 vsako leto organizira gasilske igre brez meja, uspešno pa sodeluje tudi s pobratenima prostovoljnima gasilskima društvoma Zaprešić in Hrašće ter društvi iz Bregane, Samoborja in Svete Nedelje. Slavnostni govornik Darko But je poudaril kratek odzivni čas gasilcev, ki ga nima nihče drug. Članu PGD Obrežje Vanji Iliću je ob tej priložnosti podelil tudi bronasti znak CZ za njegovo požrtvovalnost v času predlanskih poplav in lanske begunske krize. Župan Molan je povedal, da je vedno slišal samo pohvale na račun društva, ki je lahko vzor vsem ostalim društvom v občini. Društvu sta čestitala tudi poveljnik regije Posavje Gašper Janežič in predsednik GZ Brežice Mihael Boranič kot tudi predstavniki sosednjih društev in drugih organizacij v krajevni skupnosti in širše, med drugim tudi predsednik KS Jesenice na Dolenjskem Bogdan Palovšnik.

Na koncu je Anton Koren s prerezom traku odprl spominsko sobo, v kateri se nahajajo arhivsko gradivo PGD, diplome, priznanja, odlikovanja, plakete in kipci Ivana Leskovca, po besedah župana Molana temelja društva in enega najzaslužnejših za tako kvalitetno društvo, kot je PGD Obrežje. Da na slovesnosti niso samo govorili, so s pesmijo poskrbeli člani Moškega pevskega zbora Slavček z Velike Doline in članice Vokalne skupine Aria iz Dobove, predstavili pa so se tudi mladi gasilci PGD Obrežje.

R. R.

« Nazaj na seznam
»