Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

95-letnica podjetja Tanin Sevnica

Objavljeno: Torek, 30.10.2018    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Tanin-95-mediji-2

Na slovesnosti ob 95-letnici podjetja Tanin Sevnica je zbrane na slovesnosti v Portorožu nagovoril tudi direktor in solastnik Ivan Mirt.

19. oktobra je sevniško podjetje Tanin obeležilo visok jubilej – 95 let obstoja in nepretrganega delovanja.

Poudarek pri praznovanju visokega jubileja je bila razvojna pot tovarne od lokalnega proizvajalca taninov za usnjarstvo do svetovnega akterja pri proizvodnji dodatkov za prehrano živali. Proizvodi iz tovarne Tanin lahko deloma ali v celoti nadomestijo uporabo antibiotikov. Proizvodnja bazira na uporabi naravnih surovin, kostanjevega in hrastovega lesa, ki služijo kot osnova za proizvodnjo taninov, ki pridobivajo na vse večjem pomenu v prehrani živali. Aktivna funkcija taninov je vpliv na dobro zdravstveno stanje prebavnega trakta. Tanini tudi zavirajo rast slabih bakterij in podpirajo rast dobrih bakterij.

Ko je tovarna Tanin vzpostavila prodajno mrežo v več kot 40 državah, kamor danes izvaža svoje produkte, je razširila tudi svoj proizvodni program. Izvajajo se investicije v nove proizvodne obrate za proizvodnjo soli in gliceridov kratko in srednjeverižnih maščobnih kislin, ki služijo za kontrolo bakterij v prebavnem traktu živali. S kombinacijo taninov in estrov maščobnih kislin pride do sinergijskih učinkov na zdravstveno stanje živali. Na ta način so zagotovljeni pogoji za prirejo zdravih živali in za uporabnike zagotovljeno zdravo hrano - meso, mleko, jajca. Poseben izziv je vstop v tržno nišo organskega kmetovanja, ki je v Evropi in v svetu v porastu in kot je rečeno Tanin izvaža svoje produkte, poleg EGS, tudi v ostale pomembne države, kot so ZDA, Kitajska, Rusija, Indija in države južne Amerike. Pri viziji do leta 2025 se bo tovarna Tanin še bolj usmerjala, specializirala in investirala v proizvodne obrate aktivnih komponent za prehrano živali. Dodatki so za vmešavanje v premikse in krmo kot tudi za uporabo v pitni vodi. Pri tem se sledi ideji o zdravi vzreji živali in zmanjševanju uporabe antibiotikov v prehranski verigi.

Na slavnostni prireditvi, ki je potekala v Portorožu, je bil predan Zdravstvenemu domu Sevnica ček za 70.000 €, kot donacija za nakup ultrazvočnega aparata, ki se bo uporabljal za preventivo in kontrolo nosečnic.

Vir: Tanin Sevnica 
« Nazaj na seznam
»