Časopis za pokrajino Posavje
29.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Aktivno socialno vključevanje starejših in mladih

Objavljeno: Torek, 29.11.2022    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Dijaka praksa2

Dijaki SIC Brežice na praksi

Srednješolska in študijska praksa

V Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino Brežice (ZPTM) se zavedamo, da so izkušnje ob vstopu na trg dela izjemno pomembne, zato dijakom in študentom nudimo možnost opravljanja prakse. S tem jih želimo opolnomočiti in jim pomagati pri pridobivanju izkušenj za prve korake na njihovi karierni poti. Pridružijo se lahko dijaki in študentje različnih smeri ter področij, in sicer ekonomija, medijski tehnik, socialna pedagogika, predšolska vzgoja in turizem.

V minulih dveh tednih so pri nas opravljali prakso štirje dijaki SIC Brežice, smer ekonomski tehnik. S spoznavanjem dela v ZPTM so pridobili izkušnje pri načrtovanju, izvajanju, izdelovanju pripomočkov za otroški program, komuniciranju s sodelavci, uporabi različnih računalniških orodij in timskem sodelovanju.
študijska praksa

Dobra volja med študijsko prakso


Skupna misel dijakov pri koncu praktičnega usposabljanja: "Smo dijaki SIC Brežice ekonomske smeri, prakso smo opravili v dveh tednih. Na praksi smo se imeli lepo. Spoznali smo prijazne sodelavce, ki so nas lepo sprejeli in z njihovo pomočjo smo pridobili nove izkušnje, ki nam bodo prišle prav pri nadaljnjem šolanju."

Študijsko prakso trenutno opravljata dve študentki socialne pedagogike. Študentki tedensko prihajata v MC Brežice in opravljata delo koordinatorja, izvajalca ter animatorstva na področju mladinskega in otroškega programa. S pomočjo mentoric oblikujeta dejavnosti, jih izvajata, načrtujeta in sodelujeta s preostalimi animatorji.

Večgeneracijske aktivnosti tudi po krajevnih skupnostih
celiekija1

Predavanje o celiakiji


V sklopu Večgeneracijskega centra Posavje, enote Brežice imamo to jesen velik nabor različnih dogodkov. Že v oktobru smo začeli z obiski po štirih krajevnih skupnostih – KS Artiče, KS Bizeljsko, KS Cerklje ob Krki in KS Jesenice na Dolenjskem. V minulem tednu smo drugič v sklopu obiskov obiskali KS Cerklje ob Krki in KS Jesenice na Dolenjskem. Starejši, ki so se udeležili dogajanja, so bili veseli, da smo jim prišli naproti ter v njihovem kraju pripravili druženje in delavnice samo za njih. Družabne igre in ustvarjalna delavnica, na kateri so starejši risali na kamenje, ustvarjali na keramične skodelice ter pripravljali praznične aranžmaje, so bili zelo dobro sprejeti. Načrtujemo tudi, da se nam na predbožičnih delavnicah pridruži še Center za krepitev zdravja, kjer bo poudarek na duševnem zdravju starejših.

Celiakija – diagnosticiranje in dolgoročno sledenje

V minulem tednu smo v sodelovanju s Slovenskim društvom za celiakijo pripravili tudi strokovno predavanje za zdravnike in medicinske sestre z naslovom: Celiakija – diagnosticiranje in dolgoročno sledenje. Predaval je doc. dr. Jernej Dolinšek, dr. med., iz UKC Maribor. 

Pridružite se nam na aktivnostih v decembru

To sredo, 30. 11. 2022, Vas vljudno vabimo na delavnico izdelave voščilnic. V četrtek, 1. 12. 2022, pa se nam pridružite na delavnici Domači začimbno-medeni pripravki v sodelovanju s Sabino Topolovec, avtorico več knjig.

Vir: Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice
« Nazaj na seznam