Časopis za pokrajino Posavje
7.12.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Alergena pelinolistna ambrozija

Objavljeno: Četrtek, 18.07.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSCF2724

Pelinolistna ambrozija je ena izmed najbolj alergenih rastlin v Sloveniji.

Močno razširjena in razrasla pelinolistna ambrozija, ki jo opažamo ob poteh, ponekod že cveti, ali pa bo zacvetela v nekaj dneh. Previdnost ob dotiku z njo je na mestu, saj lahko povzroča alergije, ker je uvrščena med eno najbolj alergenih rastlin pri nas.

Tujerodna invazivna rastlina se širi s premeščanjem strojev in opreme, s prevozom prsti in gramoza ter z uporabo komposta, ki vsebuje ostanke te rastline. Pogosto jo je opaziti tudi ob železniških progah, ob bregovih rek, ob potokih ter na zapuščenih njivah in travnikih. Njeno širjenje preprečujemo s puljenjem preden zacveti, pri čemer uporabljamo zaščitno opremo, saj lahko predstavlja zelo resno tveganje za zdravje.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v času intenzivne rasti ambrozije poziva lastnike zemljišč k njenemu obveznemu zatiranju, da bi se preprečilo cvetenje in posledično dozorevanje semen, kar bi omogočilo širitev. Kakor je navedeno, se zaraščenost s to alergeno rastlino povečuje iz leta v leto, s tem pa narašča tudi možnost za alergijske težave ljudi.

M. H.
 
« Nazaj na seznam