Časopis za pokrajino Posavje
24.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Aljoša Rovan: »Vsi naši predlogi le niso zanič«

Objavljeno: Petek, 14.05.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
Aljoša Rovan - Levica-crop

Aljoša Rovan (foto: arhiv PO)

V brežiškem občinskem svetu je v zadnjih dveh mandatih eden najbolj »glasnih« svetnikov Aljoša Rovan, ki s Petrom Dirnbekom zastopa svetniško skupino Levica. Od leta 2014, ko je bil izvoljen v občinski svet, skoraj ne mine seja, da se ne bi oglasil pri razpravi in marsikdaj izrazil svoje nestrinjanje s potezami župana in občine.

Brežičan Aljoša Rovan o tem, ali bo v opoziciji ter ali pojma koalicija in opozicija v občinski svet sploh sodita, do prve seje leta 2014 sploh ni razmišljal. A kmalu se je po njegovem izkazalo, da so besede o sodelovanju vseh svetnikov prazne in da gre za spopad interesov in trgovanje z glasovi. »Svetnika Levice sva bila že na prvi seji ne po lastni krivdi ’postavljena v konflikt’. Očitno je oblast opozicijo potrebovala – brez tega bi bilo mogoče komu, ki se hrani s konflikti, dolgčas,« iskreno pove in doda, da se je podobno zgodilo ob pričetku tega mandata: »Nihče od teh, ki smo bili v prejšnjem mandatu kritični, ni dobil mest v svetih javnih zavodov. S tem je bila delu političnega telesa odvzeta možnost upravljanja občine in povožena volja volivcev. Izgovor je bil, da ’želimo blokirati delovanje občine’ in da ’nočemo sodelovati’, kar seveda ni res.« Rovan v nadaljevanju navaja, da so predlogi opozicije običajno sprejeti z ignoranco ali s posmehom, z neutemeljenimi obtožbami o želji po osebnem okoriščanju ali z razlagami, zakaj se nekaj nikakor ne da. »A čez čas se izkaže, da naši predlogi le niso bili zanič. V Brežice se je vrnil kino, urejajo se dotrajani mostovi, vodovodni stolp je bil vrnjen v posest občine, pripravlja se elaborat o ureditvi kaosa na področju plakatiranja, pripravlja se prometna ureditev Stare kolonije, končno je pod vodstvom kolega Dirnbeka aktivna Komisija za spremljanje položaja romske skupnosti. Na vse to smo prvi opozarjali in predlagali mi, opozicija,« zatrjuje.

Realiziranih kar nekaj predlogov Levice

Izpostavlja, da so velikokrat kritizirali »poslovne avanture« javnega podjetja Komunala Brežice z ustanavljanjem hčerinskih družb, prav tako so opozarjali na nelojalno konkurenco Komunale na trgu urejanja večstanovanjskih zgradb. Kot pravi, so jih obtoževali, da »podpiramo privatna podjetja, ne pa občinskega« in trdili, da bodo občani zaradi hčerinskih družb plačevali nižje položnice. »No, zdaj pa se je pokazalo, da smo imeli prav – Komunala se je odločila, da se upravljanja večstanovanjskih stavb ne gre več, saj ni rentabilno. Tudi hčerinska podjetja glede na poslovne rezultate iz 2020 svojega poslanstva ne izpolnjujejo,« razlaga Rovan. Kot posebno zgodbo označuje participativni proračun, ki ga je Levica predlagala že leta 2014, a je bilo to odpravljeno s »saj ga imamo, vsakdo lahko predlaga vsebine v proračun«. »Ko je bil na predvolilnem soočenju leta 2018 izzvan na to temo, pa je župan obljubil izvedbo občinskega participativnega proračuna, kar se je tudi zgodilo,« tako Rovan, ki poudarja, da je kar nekaj predlogov Levice prišlo do realizacije, tako da po njegovih besedah očitno opozicija še kako konstruktivno prispeva k razvoju občine.

Težava pri gradivih za seje

Kljub temu pa še vedno ostaja težava, na katero po Rovanovem mnenju večkrat neuspešno opozarjajo: »Materiale za občinski svet dobivamo prepozno, le deset dni pred sejo. Še posebej, ko obravnavamo teme v zvezi s Komunalo ali s proračunom, dobivamo kupe gradiva. Na zadnji seji je bilo le pri točkah v zvezi s Komunalo za prebrati približno 400 strani formata A4. Zato dostikrat zmanjka časa za podrobno pripravo na sejo.« Nekateri materiali so po njegovem tudi pomanjkljivi, npr. pri točkah, kjer glasujejo o imenovanjih ljudi na funkcije ali delovna mesta, ni utemeljitev, pač pa le najosnovnejši podatki. Prav tako pri glasovanju za dodelitev finančnih sredstev za kak gradbeni poseg v gradivu ni priloženih načrtov, tako da večkrat glasujejo brez bistvenih informacij, še dodaja Rovan in za konec omenja, da je trenutno v postopku sprejemanje novega poslovnika občinskega sveta: »Pri prvem branju smo podali veliko pripomb, za katere upam, da bodo v čim večji meri upoštevane in bo s tem delo občinskega sveta v prihodnosti boljše.«

Rok Retelj

Prispevek je objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 13. maja 2021.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam