Časopis za pokrajino Posavje
20.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Avtobusno postajališče, ki ga v resnici ni

Objavljeno: Sobota, 12.09.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0045

Postajališče nima nobene označbe ne primernega prostora za čakanje.

Avtobusno postajališče v Velikem Mraševem je še naprej neurejeno, potniki, zlasti dijaki in dijakinje, ki se vozijo v šolo v Brežice ali Novo mesto, pa na avtobus čakajo tik ob zelo prometni regionalni cesti, pa tudi do postajališča morajo priti ob njej, saj pločnikov ni.

Lani opozorila in zagotovila ...

O tej temi smo v Posavskem obzorniku pisali že marca lani: Ponovimo: postajališče je sicer evidentirano v t. i. daljinarju avtobusnih postajališč, a ni opremljeno ne s prometnim znakom ne označbo na vozišču, kaj šele s primernim čakališčem, tako da morajo potniki, zlasti dijaki, ki se vozijo v šolo v Brežice ali Novo mesto, na avtobus čakati tik ob zelo prometni regionalni cesti, pa tudi do postajališča morajo priti ob njej, saj pločnikov ni.
20200112_152224

Masnikovo opozorilo

To je edina vas (!) na omenjeni relaciji, kjer ni urejeno niti zasilno postajališče. Po letih statusa quo je na problem lani odločneje opozoril Helmut Masnik, lastnik dvorišča, ob katerem je omenjeno postajališče, saj so čakajoči potniki na njegovem zemljišču puščali kolesa in še kaj drugega. Na Občini Krško, ki je dolžna urediti postajališče, so nam lani zagotovili, da bodo, v kolikor bo možen dogovor z lastnikom, tam postavili tablo, koš za smeti in če bo prostor, še klopico in stojalo za kolo, z vzdrževalcem cestne signalizacije pa poskusili doseči tudi dogovor, da se na vozišče nariše BUS.
 
... a se na terenu ni zgodilo še nič

DSC_0042-1

Veriga sicer v glavnem ni napeta, služila je le kot opozorilo.

A v letu dni se na terenu ni zgodilo nič in Masnik je s 1. marcem letos prepovedal uporabo svojega zemljišča v kakršne koli (javne) namene, preko uvoza na dvorišče pa napel plastično verigo. »Moj namen ni oteževati zadev, ampak prebuditi vse odgovorne v občini, da je skrajni čas, da tudi Veliko Mraševo dobi osnovno in nujno infrastrukturo, kot sta pločnik in avtobusna postaja,« je zapisal na tablo, na kateri je pojasnil svojo odločitev. Po 'koronski' prekinitvi minulega šolskega leta je zadeva z novim šolskim letom znova postala bolj aktualna in na Občini Krško smo preverili, ali in kaj se je glede tega premaknilo. »Projektna dokumentacija je pripravljena, trenutno je projekt v dopolnitvi po recenziji. Pristopili smo tudi k pridobivanju zemljišč za izgradnjo obojestranskega avtobusnega postajališča,« so nam pojasnili.

Samo upamo lahko, da do ureditve na videz majhne, za vsakodnevne uporabnike pa velike težave ne bo preteklo preveč časa in – bognedaj – tudi ne krvi, saj sta hoja in čakanje ob tako prometni in hitri cesti lahko smrtno nevarna!

P. P.
« Nazaj na seznam