Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Bodo mladi v Radečah dobili svoj prostor?

Objavljeno: Petek, 21.01.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
Simonciceva hisa v Radecah (5)

Nekdanja stanovanjska hiša v središču Radeč, zaščitena kot kulturni spomenik, naj bi postala skupaj s pripadajočim zemljiščem središče za delovanje mladih.

V centru Radeč sameva Simončičeva hiša, ki je zaščitena kot kulturna dediščina. Občina Radeče jo je kupila v letu 2017, KTRC bi želel v njej urediti prostor za mlade s finančno pomočjo razpisa CLLD, na katerega so prijavili projekt Mladinski center Pojnt.

V radeški občini bi želeli urediti prostor, ki bi bil primeren za druženja in ustvarjalno delo mladih. Ti imajo trenutno na voljo prostor v razstavnem delu Doma kulture pod imenom Pojnt, a želijo si lastne prostore, v katerih bi mladi lahko med drugim razvijali različne uporabne veščine.

»V enem delu projektnih aktivnosti v Radečah rešujemo tudi infrastrukturni deficit na področju mladinske dejavnosti, saj smo s projektom Rastišče sreče uspeli zagotoviti kvalitetne vsebine, ne pa tudi zadostnih prostorskih kapacitet. V ta namen bo v okviru operacije POJNT Občina Radeče obnovila Simončičevo hišo ter opuščene in degradirane površine okrog nje, ki se nahajajo v samem središču mesta (pod osnovno in glasbeno šolo, op. p.). Poseben izziv predstavlja dejstvo, da je hiša zaščitena kot kulturna dediščina,« pojasnjuje vodstvo KTRC Radeče, ki namerava, če bo uspešno na razpisu CLLD, v obnovljenih notranjih prostorih nekdanje Simončičeve hiše urediti prostor z muzikalnico, prostor za različne aktivnosti, manjšo kuhinjo itd.

»Ureditev hiše in njene okolice bi omogočala nemoteno mladinsko delo ter izvajanje različnih aktivnosti, ki bi bile namenjene predvsem karierni orientaciji, prehodu na trg dela, pridobivanju neformalnih kompetenc, mreženju, usvajanju podjetniških znanj in spretnosti ter potrebne motivacije in samozavesti. Odgovarjali bomo tudi na vprašanja, kako lasten konjiček, hobi, pretvoriti v resen posel in kakšne so možnosti za drugačne oblike dela, kot je na primer so-delo oziroma ’co-working’. Z mednarodnim virtualnim podjetniškim srečanjem mladih bomo širili mednarodne horizonte in dodatno spodbujali kreativnost,« predstavi del vsebinskih načrtov direktorica KTRC Radeče Duška Kalin in nadaljuje, da je treba pri tem premagati ključne izzive, ki so povezani z ’begom možganov’, s tveganjem socialne izključenosti, z nezdravim življenjskim slogom, z neaktivnostjo mladih in z omejenimi možnostmi zaposlovanja.

»Sondaža v mladinskih centrih Posavja je pokazala, da na ravni celotne regije manjkajo strukturirane vsebine, ki bi mlade kvalitetno usmerjale v sfero podjetništva ter aktivnosti, ki bi mlade primerno opolnomočile za podjetništvo vsaj na neformalni ravni in zato smo se v okviru obstoječih mladinskih centrov odločili vzpostaviti program štirih središč za krepitev podjetniških kompetenc med mladimi, in sicer v občini Brežice, Krško, Sevnica in Radeče, z ločenimi aktivnostmi pa tudi v Bistrici ob Sotli in Kostanjevici na Krki,« zaključi pogovor.

Smilja Radi

Članek je objavljen v regionalnem časopisu Posavski obzornik, ki je izšel 20. januarja 2022.

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam
»