Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Brežiški gimnazijci in učenci iz Pekinga s pokalom in kopico medalj

Objavljeno: Ponedeljek, 08.07.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
gimnazija_brezice_os_brezice_world_scholars_cup19

Dijaki Gimnazije Brežice z mentorico Matejo Raušl ter alpakami, maskotami tekmovanja, in številnimi osvojenimi medaljami

Gimnazija Brežice in Osnovna šola Brežice sta v ponedeljek dopoldne povabili na tiskovno konferenco v zemljepisno učilnico gimnazije, kjer so predstavili rezultate učencev in dijakov, ki so se med 21. in 26. junijem udeležili mednarodnega tekmovanja iz znanja angleščine – Svetovnega pokala znanja (The World Scholar's Cup) v Pekingu, in sicer t. i. Global Rounda. Udeleženci iz Posavja so se odlično odrezali.

DIJAKI IN UČENCI DOMOV PRINESLI POKAL, DEVET ZLATIH IN 46 SREBRNIH MEDALJ
gimnazija_brezice_os_brezice_world_scholars_cup21

Učenki OŠ Brežice Lara in Nikolina (manjkali so ostali trije udeleženci tekmovanja) z mentorico Petro Vaš


Dijaki Hana Sambunjak, Maruša Ferenčak, Tjaša Kurajić, Klara Drmaž, Lan Žičkar, Miša Rožman Atelšek, Anja Kmetec, Maša Tekavčič in Andraž Černoga ter učenci Lara Marčetič, Nikolina Gramc, Simon Škof Ojeda, Maja Tomić in Katarina Milenković so se udeležili tekmovanja na Kitajskem, na katerem je sodelovalo 3250 učencev in dijakov iz 42 držav. Udeleženci so se pomerili na petih področjih (umetnost in glasba, naravoslovje, zgodovina, književnost, sociologija), tekmovanje je vključevalo ekipno debato, kreativno pisanje, preizkus znanja z omenjenih področij in kviz. Najmlajša med gimnazijci, Hana Sambunjak iz 1. b, je v kreativnem pisanju med približno 1500 dijaki dosegla odlično 2. mesto, za kar je prejela pokal. Brežiški dijaki so bodisi posamezno bodisi skupinsko osvojili osem zlatih in 34 srebrnih medalj ter se uvrstili na t. i. The Tournament of Champions, ki bo novembra na Univerzi Yale v ZDA. Učenci brežiške šole so prav tako posegli po medaljah, saj so domov prinesli eno zlato in 12 srebrnih medalj, ena skupina pa si je prav tako zagotovila pravico nastopa v ZDA.

BREŽIŠKI UČENCI TEKMOVALI S ŠTIRI LETA STAREJŠIMI
gimnazija_brezice_os_brezice_world_scholars_cup22

Dijakinja 1. b. Gimnazije Brežice Hana Sambunjak je med približno 1500 dijaki dosegla odlično 2. mesto, za kar je prejela pokal.


Dijake in učence sta na tekmovanje pripravljali mentorici Mateja Raušl (Gimnazija Brežice) in Petra Vaš (OŠ Brežice). Slednja je omenila, da so se z učenci pripravljali ob sobotah in nedeljah v šoli, vadili so predvsem debato. Vaševa je poudarila, da velja na tovrstnih tekmovanjih izpostaviti druženje, saj se na začetku udeleženci iz različnih držav spoznajo med seboj, kulturo drug drugega itd. »Tekmovanje izpostavlja predvsem znanje kot vrednoto, saj na žalost pri nas večkrat opažamo, da znanje ni vrednota, učitelj kot poklic ni spoštovan, tiste uspešnejše otroke zmerjajo, da so ’piflarji’, itd., na Kitajskem je ravno obratno. Tam so otroci po cele dneve v šoli, imajo še dodatne razrede, samo da lahko mladi pridejo na univerze. Medtem ko smo mi kak prost trenutek izkoristili za ogled znamenitosti, so domačini sedeli za knjigami in se pripravljali na tekmovanje,« je razlagala. Povedala je še, da toliko osvojenih medalj za šolo pomeni velik uspeh, saj so med letom skupino brežiških učencev premaknili iz »junior« v »senior« skupino, tako da so se pomerili z ostalimi, ki so štiri leta starejši. Zato so po njenih besedah te medalje še posebej sladke. Raušlova je izpostavila, da do danes Gimnazija Brežice še ni imela dijaka, ki bi na tem tekmovanju posamezno posegel po prvih treh mestih, zato je uspeh njihove dijakinje Hane vreden še toliko več.

»TEKMOVATI S TISTIMI, KI GOVORIJO ANGLEŠKO ŽE CELO ŽIVLJENJE, JE ZARES NEKAJ POSEBNEGA«

Dijakinja Hana Sambunjak nam je zaupala, da se je odločila za kreativno pisanje, saj jo je zelo pritegnila tema: predstavljajte si, da morate priti v skupino popularnih otrok, kako bi spremenili svojo osebnost in zakaj. Napisala je neke vrste pesem in bila nagrajena z odličnim drugim mestom. Pravi, da je zelo ponosna nase, saj ji sicer angleščina ne dela težav in ji je pri srcu, a se seveda ne spozna toliko nanjo kot nekateri njeni sotekmovalci, ki jo govorijo že od rojstva. »Tekmovati s tistimi, ki govorijo angleško že celo življenje, je zares nekaj posebnega in smo lahko vsi, ne samo jaz, ponosni nase, da smo se tako dobro odrezali,« je dodala. Nikolina Gramc, ki je ravno zaključila brežiško osnovno šolo, pa je povedala, da šele zdaj ugotavlja, kako je Slovenija lepa dežela, saj je na Kitajskem popolnoma vse drugače. »Tam vsekakor drži rek: več znaš, več veljaš,« je dejala in še dodala, da ji angleščina včasih sploh ni šla, potem pa se ji je kar naenkrat »odprlo« in zdaj govori angleško brez vsakršnega sramu in bojazni, da bi jo kdo popravljal. Tekmovanje na Kitajskem ji tako predstavlja še stopnico višje v znanju angleščine.

Tekmovanje The World Scholar’s Cup se organizira od leta 2007, njegov idejni vodja je študent Daniel Berdiševski, ki je diplomiral na univerzi Stanford, kjer so imeli debate, iz katerih se je nato razvilo omenjeno tekmovanje. S 125 udeležencev ob njegovi prvi izvedbi pred 12 leti se je število sodelujočih na tekmovanju povečalo na 50 tisoč, kolikor je bilo udeležencev The World Scholar’s Cup 2019 čez celo leto. Tekmovanje je sestavljeno iz več nivojev in zaradi številne udeležbe poteka v več mestih po svetu.

TEKMOVANJE POVEZANO Z VELIKIMI STROŠKI

Mentorici sta sicer opozorili na to, da je tekmovanje povezano z velikimi stroški. »Samo registracija na otroka stane 575 evrov, kje so še letalske karte, hoteli itd.,« je dejala Vaševa, Raušlova pa, da zaenkrat še ne vedo, če se bodo lahko dijaki udeležili še zadnjega nivoja tekmovanja v ZDA, saj je prijavnina izredno visoka: »Dijaki si seveda zelo želijo iti, zato upam, da pridobimo čim več sponzorskih sredstev in s tem vsaj malo razbremenimo starše, da ne bi vse padlo nanje.«

Na tiskovni konferenci so bili prisotni tudi brežiški župan Ivan Molan, oba ravnatelja Uroš Škof in mag. Marija Lubšina Novak ter še nekateri profesorji iz gimnazije. Župan je poudaril, da je občina pred leti v proračun uvrstila posebno postavko, s katero sofinancira udeležbo učencev in dijakov na mednarodnih tekmovanjih, »saj se zavedamo, da gre pri tem za velike stroške, ki jih starši v celoti ne zmorejo pokriti«.

Dijaki pa niso samo osvojili dodatnega znanja iz angleškega jezika, temveč so stkali tudi prijateljstva z udeleženci iz različnih držav sveta. Na t. i. kulturnem sejmu (Cultural Fair) so spoznali značilnosti držav udeleženk, pokušali njihovo hrano, spoznali njihove navade in običaje, med seboj pa so se tudi obdarili.

R. R.
« Nazaj na seznam