Časopis za pokrajino Posavje
26.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Brezposelnost je tudi v Posavju občutno porasla

Objavljeno: Sreda, 13.05.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Frizerka v hotelu (7)

Novi brezposelni prihajajo zlasti s področja osebnih storitev ... (foto: P. P.).

Tudi v Posavju se ukrepi, povezani z zajezitvijo epidemije koronavirusa, odražajo v porastu brezposelnosti, čeprav je ta na območju sevniške enote Zavoda RS za zaposlovanje med nižjimi v Sloveniji.

Običajno se brezposelnost v prvi polovici leta znižuje, letos pa se je situacija spremenila. V evidenci brezposelnih oseb območne službe Sevnica so bile tako ob koncu aprila prijavljene 3.404 osebe, kar je 465 več kot aprila 2019, porast je torej skoraj 16-odstoten. Na nivoju države sicer beležimo kar 20-odstoten porast brezposelnosti. Aprilsko število brezposelnih je za 7,7 % višje od marčevskega, v slovenskem merilu pa gre za skoraj 14-odstotni porast. Aprila je bilo število brezposelnih tudi nad januarskim (2,2 % oz. 74 oseb več), ko običajno beležimo vrh brezposelnosti zaradi izteka zaposlitev za določen čas, sezonskih del v gradbeništvu in tudi iztekov javnih del.
DSC_0029

... turizma, gostinstva ... (foto: P. P.)

V Posavju so bili konec aprila 3.404 brezposelni, kar je 465 oz. skoraj 16 % več kot aprila 2019.

Največ iz dejavnosti, ki jih je epidemija najbolj prizadela

»Poglavitni razlogi priliva v evidenco brezposelnih so izteki zaposlitev za določen čas in prilivi presežnih delavcev. Do aprila se je prililo v evidence 241 delavcev, ki so izgubili zaposlitev zaradi poslovnih razlogov in prenehanja poslovanja zlasti samostojnih podjetnikov (190 % več kot lani), in 657 oseb zaradi izteka zaposlitve za določen čas (31,1 % več kot lani),« pojasnjuje vodja – direktorica sevniške območne službe Saša Mohorko.
Saša Mohorko-Zavod za zaposlovanje (1)

Saša Mohorko (arhiv PO)

V zadnjih dveh mesecih so zabeležili največji porast novoprijavljenih s prvo do pete ravni izobrazbe, glede na starost pa je najbolj porasel priliv mladih, zlasti v starosti od 25 do 29 let pa tudi oseb v naslednjih dveh starostnih skupinah, od 30 do 39 let in od 40 do 49 let.

Med novimi brezposelnimi jih ima največ od prve do pete ravni izobrazbe, največ jih je mladih od 25 do 29 let.

Novi brezposelni prihajajo predvsem iz dejavnosti, ki jih je epidemija najbolj prizadela: turizma, gostinstva, osebnih storitev, športnih in neživilskih trgovin, popravil osebnih vozil, agencij za posredovanje dela pa tudi iz nekaterih proizvodnih dejavnosti, manj pa iz prevozništva, gradbeništva in drugih dejavnosti. Med poklici novoprijavljenih gre izpostaviti natakarje, prodajalce, čistilce, strežnike, delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, zastopnike, posrednike, komercialiste, tajnike, frizerje in kozmetike, voznike težkih tovornih vozil in avtobusov, varilce, pripravljalce in monterje kovinskih konstrukcij, kuharje in pomočnike za pripravo hrane, gradbince, delavce za preprosta dela v nizkih in visokih gradnjah, mehanike in serviserje vozil, skladiščnike …

Je tudi nekaj povpraševanja po delavcih

V zadnjih dveh tednih sicer zaznavajo nekoliko več povpraševanja po delavcih, priliv v brezposelnost pa je po umiritvi ob koncu aprila v prvem tednu maja zopet porasel. Poleg delodajalcev s področja zdravstva in socialnega varstva je zaznati rahel porast povpraševanja po delavcih v gradbeništvu z zaključnimi deli, prodajalcih, voznikih, delavcih v kovinski industriji, zaposlujejo se delavci v storitvenih dejavnostih, natakarji, frizerji, vulkanizerji ...

Mohorkova ocenjuje, da bodo gibanja na trgu dela v prihodnjih mesecih odvisna od trajanja epidemije, učinkov ukrepov države za omilitev njenih posledic za gospodarstvo (interventnih zakonov za ohranitev delovnih mest in likvidnosti podjetij) ter sproščanja omejitev. Okrevanje gospodarstva, vezano na dogajanja v EU in širše, in ponovno zaposlovanje pa bo gotovo postopno in dolgotrajnejše.

P. P.
« Nazaj na seznam