Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Čebelarski regijski center predan namenu

Objavljeno: Ponedeljek, 06.06.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
regijski cebelarski center krsko (46)

Z leve: Marko Alauf, Anton Urek in mag. Miran Stanko ob rezanju otvoritvenega traku

4. junija so predsednik Čebelarske zveze Krško Anton Urek, župan Mestne občine Krško mag. Miran Stanko in podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Marko Alauf prerezali otvoritveni trak na novozgrajenem Regijskem čebelarskem center v Krškem. Slednji bo odprt za uporabnike predvidoma od meseca julija dalje vsak delovni dan med 9. in 17. uro.

regijski cebelarski center krsko (35)

Nagrajenci krške čebelarske zveze s predsednikom Urekom

Kot je dejal župan mag. Miran Stanko, so posavski čebelarji s čebelarskim centrom pridobili objekt za delovanje in še tesnejše povezovanje ter skupen nastop na trgu. Investicija v izgradnjo in opremo, ki je bila izvedena v sklopu posavskega projekta Čebelarski mozaik (nosilec dvoletnega projekta, ki se izteče jeseni letos, je Mestna občina Krško, partnerji v projektu pa še Čebelarska zveza Krško, Društvo Pleteršnikova domačija Pišece, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, OŠ Jurija Dalmatina Krško in Kulturni dom Krško - enota Mestni muzej Krško), je znašala 220.000 € od skupne vrednosti projekta 350.000 evrov, od tega sofinancerska sredstva iz EU sklada za regionalni razvoj znašajo 150.000 €.

regijski cebelarski center krsko (27)

Učenci krške šole med nastopom

Predsednik Čebelarske zveze Krško Anton Urek je ob tem izpostavil tudi pomen izobraževalnega centra, saj je v objektu urejen in opremljen prostor za izvedbo različnih izobraževanj, usposabljanj in delavnic za vse generacije, pri čemer bodo, kot je dejal, še poseben poudarek dali sodelovanju s šolskimi čebelarskimi krožki in vzgoji podmladka. Poleg tega so pridobili tudi laboratorij za analizo medu in voska, v pritličju objekta pa je urejena prodajalna s čebelarsko opremo in medenimi proizvodi, ki bo za stranke predvidoma odprta čez mesec dni. Na otvoritveni slovesnosti je Urek posameznim čebelarjem in čebelarskim društvom podelil tudi priznanja za dolgoletno delovanje in njihov prispevek k razvoju, in sicer so ta prejeli: čebelar Vojko Šiško, dolgoletna mentorica čebelarskega krožka na OŠ Jurija Dalmatina Suzana Pacek ter čebelarski društvi iz Krškega in Leskovca. Prvo za 70-letno, drugo pa za 90-letno delovanje, naknadno pa bodo priznanje izročili tudi zaradi bolezni na slovesnosti odsotnemu Martinu Frankoviču.

Spremljajoči kulturni program so izvedli učenke in učenci čebelarskega krožka na OŠ Jurija Dalmatina ter čebelar Benjamin s priložnostno sestavljenim ansamblom. Prireditev je povezovala Eva Klara Kukovičič, v projektu sodelujočem Mestnem muzeju Krško pa so pripravili tudi ustvarjalne delavnice za otroke na temo lectovih in medenih src ter medenjakov.

B. M.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte