Časopis za pokrajino Posavje
16.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Cena storitve pomoč družini na domu za uporabnika nespremenjena

Objavljeno: Petek, 31.05.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Sevnica, obcinska seja (4)

Živahna in daljša razprava se je na sevniškem občinskem svetu odvijala pri predlogu odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč v občini Sevnica.

Minulo sredino popoldne se je odvijala sedma redna seja sevniškega občinskega sveta, ki je tokrat imela 11 točk dnevnega reda.

Sevnica, obcinska seja (3)

Na seji je bil predstavljen načrt novega poslovnega prostora v poslovni coni v Boštanju.

ZA UPORABNIKE NESPREMENJENA CENA SOCIALNOVARSTVENO STORITEV »POMOČ DRUŽINI NA DOMU«


Med prvimi točkami so občinski svetniki in svetnice prisluhnili pomočnici v. d. direktorice CSD Posavje Danici Božič, ki je predstavila socialnovarstveno storitev pomoč družini na domu. Cena omenjene storitve se bo povečala, a povišanje bo plačano iz občinskega proračuna, tako da ostaja cena storitve za uporabnike nespremenjena. Ti bodo še naprej plačali 4,80 evra/uro ob delavnikih, 6,24 evra/uro ob nedeljah in 6,72 evra/uro na državni praznik in dela prost dan. »Cena je izračunana v skladu z metodologijo o izračunu cen socialnovarstvenih storitev ter na podlagi pravilnika o standardih in normativih. Pri izračunu storitve smo upoštevali tudi 110 efektivnih ur, ki jih vsaka oskrbovalka naredi na domu uporabnikov, v ostali del gredo prevozi. Občina je zelo velika in od enega do drugega uporabnika je potrebno prevoziti kar nekaj kilometrov. Vsaka od socialnih oskrbovalk oskrbuje več kot pet uporabnikov na domu na dan. Delo poteka vsak dan, tudi ob nedeljah in v vseh prazničnih dneh – zjutraj, popoldan in zvečer,« je pojasnjevala Božičeva ter dodala, da je v storitev, ki jo opravlja 11 socialnih oskrbovalk, trenutno vključenih 110 oseb. Poudarila je še, da so plače socialnih oskrbovalk nizke, delo pa zahtevno.

V BOŠTANJSKI POSLOVNI CONI NAČRTOVANA GRADNJA NOVEGA OBJEKTA

Na pobudo investitorja podjetja Trbovc d.o.o. iz Sevnice je Občina Sevnica v lanskem letu pričela s postopkom priprave drugih sprememb in dopolnitev odloka o občinskem lokacijskem načrtu za poslovno cono Boštanj – TC Mercator. S spremembo prostorskega akta bo investitor na delu območja, kjer se nahaja nepozidano zemljišče, delno komunalno opremljeno, s kanalizacijo, vodovodom ter cestnim priključkom in ki je v lasti omenjenega podjetja, zgradil poslovni objekt za potrebe svoje dejavnosti – trgovino na drobno in debelo z mesom in mesnimi izdelki. Občinski svet je predlog soglasno potrdil.

REBALANS PRORAČUNA IN NOVO REŠEVALNO VOZILO ZA ZD SEVNICA

Sevniški občinski svetniki in svetnice so soglasno sprejeli tudi predlog odloka o rebalansu A proračuna Občine Sevnica za leto 2019. Razlog je uvrstitev nekaterih novih projektov oziroma začetek njihovega načrtovanja ter nekatere uskladitve že načrtovanih aktivnosti. Direktor sevniške občinske uprave Zvone Košmerl je kot na novo uvrščene projekte izpostavil začetek projektiranja dveh kolesarskih povezav, in sicer Krmelj–Tržišče in Boštanj–Sevnica, OPPN Studenec – vzhod ter ZA nakup reševalnega vozila za ZD Sevnica. Višina proračuna z rebalansom se zvišuje za dobrih 230 tisoč evrov.

NADOMESTILO ZA UPORABO STAVBNIH ZEMLJIŠČ

Daljša, skoraj enourna razprava se je razvila pri sprejemanju predloga odloka o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč v občini Sevnica, ki je bil vsebinsko nazadnje spremenjen v letu 2003. Uvodno predstavil je podal župan Srečko Ocvirk, ki je med drugim dejal, da nov predlog odloka ne spreminja vrednosti točke in ne spreminja obremenitve za objekte, za katere se že obračunava nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Po novem bodo v obračunu upoštevani tudi pomožni kmetijski objekti in celo neobjekti, kamor se štejejo šotori. Županovo mnenje je dopolnil direktor občinske uprave Zvone Košmerl in med drugim dejal, da se uvaja nadomestilo za vse zgrajene stavbe glede na dejansko rabo. Podatki se bodo pridobivali iz registra nepremičnin oziroma iz drugih uradnih evidenc. S 1. 1. 2020 naj bi se začelo plačevati tudi za nezazidljiva stavbna zemljišča, s čimer se bo morda spodbudilo večje trgovanje z nepremičninami. Podatek, da se naselje Boštanj uvrsti v prvo kategorijo glede na primerljivo komunalno opremljenost, je naletel pri nekaterih občinskih svetnikih na neodobravanje.

V razpravi, ki je sledila, so svoja stališča izrazili nekateri prisotni, med njimi tudi Tomaž Lisec in Franc Povše, ki se nista strinjala z uvrstitvijo Boštanja v prvo kategorijo, ker naselje po njunem mnenju ni komunalno urejeno tako, kot je mesto Sevnica. Božidar Beci je menil, da nova obremenitev verjetno ne bo pozitivno sprejeta na kmetijah, ki imajo večje število gospodarskih objektov. Brigita Karlovšek je opozorila na kozolce, ki bodo zaradi napovedanega nadomestila za rabo stavbnih zemljišč še bolj ogroženi, a Gorazd Zupanc je pripomnil, da naj bi kozolci ne bili del evidence. Po zaključeni predstavitvi in razpravi je bil predlog odloka o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč v sevniški občini potrjen s štirimi glasovi proti.

S. R.
« Nazaj na seznam