Časopis za pokrajino Posavje
23.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Cene v sevniških vrtcih višje

Objavljeno: Petek, 27.09.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Skratki Vrtca Ciciban Sevnica

V sevniški občini je v predšolsko vzgojo vključenih 86 % otrok, ki z bivanjem ...

Članice in člani sevniškega občinskega sveta so v sredo z 18 glasovi »za« (7 je bilo vzdržanih) potrdili višjo ceno v vrtcih v sevniški občini, ki stopa v veljajo s 1. septembrom 2019. Cene so višje od 3 % do 13 %.

Polna cena za bivanje v Vrtcu Ciciban Sevnica v oddelku prvega starostnega obdobja (1-3 let) znaša 528,46 evra, v oddelku drugega starostnega obdobja (3-4 let) je 407,70 evra, v tretjem starostnem obdobju (4-6 let) znaša 380,38 evra in v kombiniranem oddelku 422,50 evra. V vzgojno varstveni enoti pri OŠ Blanca je cena v oddelku prvega starostnega obdobja 512,67 evra, v tretjem starostnem obdobju 384,65 evra in v kombiniranem oddelku 390,43 evra. V vzgojno varstveni enoti pri OŠ Krmelj znaša cena v oddelku prvega starostnega obdobja 561,49 evra, v tretjem starostnem obdobju 379,84 evra in v kombiniranem oddelku 443,64 evra. V vzgojno varstveni enoti pri OŠ Milana Majcna Šentjanž je cena v oddelku prvega starostnega obdobja 571,68 evra, v tretjem starostnem obdobju 385,46 evra in v kombiniranem oddelku 410,11 evra. Prispevek staršev bo tako kot doslej 35 %, ostali delež do polne cene bo pokrila občina iz proračuna v višini 65 %, kar pomeni, da bodo starši v prihodnje plačevali od 4 do 20 evrov več (odvisno, v katerem plačnem razredu so).

BI MORALI BITI VRTCI, TAKO KOT OSNOVNE ŠOLE, BREZPLAČNI?

Vrtec Ciciban Sevnica (1)

... v urejenih vrtčevskih prostorih razvijajo tudi socialne veščine s sovrstniki.

V razpravi, ki je sledila predlaganemu povišanju cen v vrtcih, v katere je skupno vključenih 733 otrok oz. 86 % in bivajo v 43 oddelkih, je bil podan predlog po brezplačnem predšolskem varstvu. »Vrtci bi morali biti brezplačni, tako kot je osnovna šola,« je menil Franc Pipan in vprašal, kolikšen bi bil znesek, če bi bila občina v celoti plačnik predšolske vzgoje. S predlogom sta se strinjala tudi Tomaž Lisec in Matej Imperl, ki je bil ob tem še slikovit: »Koliko metrov pločnika ali ceste bi to zneslo?« S konkretnimi številkami je postregla vodja oddelka za družbene dejavnosti na Občini Sevnica Mojca Sešlar: »Iz občinskega proračuna bi bilo potrebno za predšolsko vzgojo zagotoviti 3,5 milijona evrov, če bi želeli, da starši ne plačajo ničesar.« Rado Kostrevc predlogu ni bil ravno naklonjen: »S participacijo se povečuje odgovornost staršev.« Tanja Novšak je ob tem izpostavila brezposelne matere, ki oddajo otroka v vrtec, same pa potem posedajo v bližnjem lokalu. Podobno mnenje je izpostavil še Jani Šerjak, ki je menil, da bi brezposelni starši lahko sami skrbeli za otroke doma in s tem bi bilo tudi več prostih mest v vrtcih za tiste starše, ki imajo zaposlitev, a ne dobijo prostega mesta za otroka v vrtcu.

S. R.


 
« Nazaj na seznam