Časopis za pokrajino Posavje
10.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Center za krepitev zdravja Brežice uspešno izvedel celodnevni dogodek

Objavljeno: Četrtek, 16.05.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
center_za_krepitev_zdravja_zd_brezice_zakljucna_prireditev28

Vodja Centra za krepitev zdravja Brežice Helena Hostar (desno) in povezovalka Bojana Zevnik

Poročali smo že o včerajšnjem dogodku in številnih predstavitvenih aktivnostih Centra za krepitev zdravja (CKZ) Brežice, ki deluje v sklopu Zdravstvenega doma Brežice. Celodnevno dogajanje se je zaključilo s prireditvijo na pokritem platoju pred ZD Brežice, med katero se je predstavil tudi celoten tim CKZ Brežice na čelu z vodjo Heleno Hostar.

center_za_krepitev_zdravja_zd_brezice_zakljucna_prireditev7

Zbrani na zaključni prireditvi

Tako minister dr. Iztok Purič, pristojen za razvoj, strateške projekte in kohezijo v Službi Vlade RS, župan občine Brežice Ivan Molan, dr. Rade Pribaković Brinovec, vodja projekta »Krepitev zdravja za vse« iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kot tudi direktor ZD Brežice Dražen Levojević, ki so po vrsti nagovorili zbrane, so pohvalili delo celotnega tima CKZ Brežice. Minister Purič je dejal: »Prepoznani ste kot najboljši evropski projekt, za kar vam iskreno čestitam!« Spomnimo, da je evropski projekt »Krepitev zdravja za vse«, ki ga izvaja CKZ Brežice, na slovenskem izboru »EU projekt, moj projekt 2019«, v katerem je sodelovalo 60 različnih evropskih projektov, zbral največ, kar 15 tisoč glasov, in zmagal. Minister je še zatrdil, da kljub nekaterim govoricam, da država slabo črpa evropska sredstva, to poteka povsem normalno, tako bo po njegovih navedbah do leta 2023 država počrpala celoten znesek v višini dobre tri milijarde evrov, ki je namenjen za področje kohezije. »Skupna moč, volja, vizija in energija so privedle do tega, da ste Brežičanke in Brežičani spoznali pomen, smisel in učinkovitost projekta Centra za krepitev zdravja,« je sklenil. Župan Molan je izpostavil, da je bilo ob otvoritvi prostorov CKZ Brežice (v sklopu brežiškega nogometnega stadiona) pred nekaj več kot pol leta rečeno, da bodo pridobljena evropska sredstva prinesla dodatne zaposlitve ZD Brežice, ne nazadnje so tudi prenovili prostore, kjer se delavnice CKZ zdaj izvajajo. »Projekta se ne da realizirati brez uspešnih ljudi,« je pohvalil vse, ki sodelujejo v tem projektu, in dodal, da so tako bolnišnica, zdravstveni dom kot zdaj tudi center za krepitev zdravja še kako pomembni za občino, predvsem pa za občanke in občane, ministru pa položil na srce, da ko se bodo naslednjič delila evropska sredstva, naj pomisli tudi na Brežice, kjer so ga lepo sprejeli, in se posledično zavzame, da se bo v brežiški občini izvajal še kak podoben projekt.
center_za_krepitev_zdravja_zd_brezice_zakljucna_prireditev66

Člani ekipe Centra za krepitev zdravja Brežice so se na koncu poveselili še s pevko Brigito Šuler.

Direktor Levojević se je ob tej priložnosti zahvalil vsem partnerjem na državni in lokalni ravni ter sodelavcem v ZD Brežice in seveda še posebej ekipi CKZ Brežice.

Kot smo lahko slišali na prireditvi, so centri za krepitev zdravja novost v našem zdravstvenem sistemu. V Sloveniji je bilo na javnem razpisu za izbor operacij »Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalni skupnosti« izbranih 25 zdravstvenih domov, med njimi tudi brežiški. Bistvo delovanja centra je v skupinskih delavnicah in individualnem svetovanju, kjer občani pridobijo strokovne informacije, veščine in podporo za dolgotrajno spremembo življenjskih navad. Gre tudi za zmanjševanje neenakosti v zdravju v lokalnem okolju, za sodelovanje in povezovanje z društvi za krepitev zdravega življenjskega sloga, društvi bolnikov in klubi, delovnimi organizacijami, izobraževalnimi institucijami ter ostalimi, ki lahko pripomorejo k zdravju prebivalstva v lokalnem okolju. CKZ je nadgradnja preventivnih programov, s tem da uporabnikom v lokalni skupnosti zagotovi več vrst aktivnosti na terenu in se jim tako še bolj približa. Namenjen je ljudem, ki so kakor koli ogroženi zaradi življenjskega sloga, kroničnih nenalezljivih bolezni ali težav z duševnim zdravjem. Uporabnikom nudijo številne brezplačne delavnice in individualna svetovanja glede telesne dejavnosti, zdrave prehrane, tveganega pitja alkohola, opuščanja kajenja, življenja s sladkorno boleznijo, sproščanja in obvladovanja stresa ter spoprijemanja s tesnobo in depresijo. Strokovni delavci so združeni v pet timov, ki se med seboj povezujejo in dopolnjujejo. Delavnice izvajajo diplomirane medicinske sestre, kineziolog, psiholog in dietetik.

Povezovalka prireditve Bojana Zevnik je opravila tudi krajše pogovore z nekaterimi člani tima CKZ Brežice – z vodjo Heleno Hostar, diplomirano medicinsko sestro, Maticem Cizlom, magistrom psihologije, in Meto Rovan, diplomirano kineziologinjo. Hostarjeva, ki je izrazila zadovoljstvo z odzivom in udeležbo na včerajšnjem celodnevnem dogodku, saj so se po njenem uspeli srečati z vsemi generacijami občanov, je na oder poklicala še druge članice celotnega tima, in sicer dipl. med. s. Martino Podgoršek, dipl. dietetičarko Blaženko Kranjec ter dipl. med. s. Benjamino Šuler. Priložnost, da spregovorijo nekaj besed, so dobili tudi navzoči, in sicer so predsednik posavske podružnice Društva za zdravje srca in ožilja Franc Černelič, predsednica Društva diabetikov Posavje – Brežice Darja Mandžuka ter častna predsednica Društva za fibromialgijo Veronika Felicijan družno izpostavili zelo dobro sodelovanje s CKZ Brežice.

V programu, pod scenarij katerega se je podpisala Milena Jesenko, so s pevskimi nastopi sodelovale Brigita Šuler, Tanita Lipar in Hajdi Haler.

Tim CKZ Brežice se bo danes, jutri ter drug teden v ponedeljek in torek v popoldanskih urah odpravil tudi po vseh 20 krajevnih skupnostih v občini Brežice, kjer bo pred domovi krajanov oz. gasilskimi domovi izvajal meritve krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter storitve informiranja in svetovanja na stojnici, razpored voženj po KS si poglejte tukaj.

R. R.
« Nazaj na seznam