Časopis za pokrajino Posavje
28.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Center za krepitev zdravja ZD Krško z donacijo do novih medicinskih aparatur

Objavljeno: Sreda, 06.03.2024    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0694

Z leve: župan Mestne občine Krško Janez Kerin, vodja Centra za krepitev zdravja ZD Krško Helena Žulič, podjetnik in donator Adem Saramati, direktorica ZD Krško Tatjana F. Pavlič in pomočnica direktorice za ZN Barbara Lackovič

V torek, 5. marca, je tim Centra za krepitev zdravja ZD Krško na podlagi donacije podjetnika Adema Saramatija v višini 10.000 EUR pripravil strokovno predstavitev štirih novih medicinskih aparatov; spirometra, bioptrona, phisiolaserja ter avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED).

Po besedah vodje Centra za krepitev zdravja ZD Krško Helene Žulič, dipl. m. s. s spec. znanji, so se odločili, da ravno zaradi slabih kazalnikov zdravja povabijo k spoznavanju pomembnosti programa ranljive skupine, kamor sodijo tudi tujci. »Na sestanek se je prijazno odzval gospod Adem Saramati, ki je prepoznal pomen preventivnih programov in izkazal interes za skupno sodelovanje. Ob predstavitvi našega centra, tima, naših prostorov je izkazal hvaležnost z velikodušno donacijo 10.000 evrov, ki je bila namenjena nakupu medicinske opreme, tj. aparatov, ki jih bomo uporabljali v Centru za krepitev zdravja in bodo namenjeni našim uporabnikom, lokalnemu prebivalstvu, z namenom ohranjanja in krepitve zdravja, preprečevanja bolezni in vodenja kroničnih bolnikov,« razloži Žulič.
DSC_0624

Podjetnik Adem Saramati je z donacijo omogočil nakup štirih novih medicinskih aparatur, ki so bile razstavljene na mizi.



Plemeniti razlogi za donacijo

Kot je povedal podjetnik Adem Saramati iz Krškega, je nekega dne prišel na preventivni pregled in videl, da Center za krepitev zdravja in njegova zagnana ekipa resnično potrebuje dodatne aparature. »Sploh nisem okleval glede svoje odločitve, tako da to ni ne prvič ne zadnjič. Če me potrebujete, sem tukaj. Za to darilo oz. donacijo sem se odločil tudi zaradi spomina na svojega pokojnega očeta, ki je ravno tako rad daroval številnim ljudem. S sodelovanjem bomo nadaljevali,« je še poudaril Saramati.
DSC_0678

Dipl. m. s. s spec. znanji Anja Šeško je nazorno prikazala uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED).



»Preventive še ne znamo dovolj ceniti«

Kot je poudarila direktorica Zdravstvenega doma Krško Tatjana Fabjančič Pavlič, je donacija lepa poteza za širšo družbeno skupnost, a vendar je obenem izpostavila, da »preventive še ne znamo dovolj ceniti«. Dejanje Adema Saramatija je označila za izjemno plemenito in se zahvalila vsem izvajalkam krškega Centra za krepitev zdravja »za energijo, znanje in entuziazem«.

Tudi župan Mestne občine Krško Janez Kerin je pohvalil plod sodelovanja in združene moči ter se zahvalili donatorju za velikodušno donacijo ter ekipi centra. »Zdravje je naša največja dobrina,« je še dejal in poudaril, da ga moramo zato postaviti na prvo mesto v svojem življenju, kot skupnost pa si moramo prizadevati za boljše zdravje vseh.
DSC_0595

Skupinska fotografija ekipe Centra za krepitev zdravja ZD Krško



Spirometer, bioptron, phisiolaser …

Za praktični prikaz uporabe in delovanja spirometra je poskrbela dipl. m. s. Mateja Zupanc. Povedala je, da pljučno funkcijo najlažje preverimo s preprosto preiskavo oziroma testom, ki se imenuje spirometrija, sledil je tudi nazoren prikaz izvedbe testa.

Bioptron, tj. svetovno patentirano medicinsko napravo za svetlobno terapijo, ki se uporablja kot terapija za lajšanje bolečin pri naslednjih indikacijah: osteoartritis, revmatoidni artritis, artroza, bolečine v spodnjem delu hrbta itd., je predstavila dipl. fizioterapevtka Lea Zgonc.

Terapevtski laser oz. phisiolaser, ki pospešuje obnovo vnetega tkiva, regenerira celice in izboljšuje mikrocirkulacijo itd., je podrobneje predstavila dipl. fizioterapevtka Taja Kolman.

… in avtomatski eksterni defibrilator (AED)

Nekaj besed o avtomatskem zunanjem defibrilatorju, ki je sedaj nameščen tudi na 41. lokaciji v krški občini, pred vhodom v krški Center za krepitev zdravja, je povedal Aleš Benje s področja zaščite in reševanja pri Mestni občini Krško ter poudaril, da gre za pomembno pridobitev za celotno občino. Seznam lokacij vseh 41 defibrilatorjev v krški občini najdete TUKAJ

Za temeljit prikaz temeljnih postopkov oživljanja in uporabe AED je poskrbela Anja Šeško, dipl. med. sestra s spec. znanji, ki je nazorno prikazala, kako je v primeru nezgode potrebno pristopiti k ponesrečencu in kako z njim ravnati, kako poskrbeti tudi za svojo varnost in poklicati na pomoč ter preveriti odzivnost osebe. V primeru, da oseba ne diha, je potrebno izvajati masažo srca in uporabiti AED. »Prve štiri minute srce še 'migeta', takrat z uporabo AED osebi lahko rešite življenje,« je še povedala Šeško in poudarila, da je AED popolnoma varen za uporabo in da je njegova pridobitev tudi velik doprinos za lokalno skupnost.

Po končanem uradnem delu dogodka v Centru za krepitev zdravja ZD Krško je sledilo še povabilo na pogostitev z zdravimi prigrizki in limonado, kjer so se obiskovalci dogodka lahko podružili in si izmenjali mnenja.

A. K.
« Nazaj na seznam