Časopis za pokrajino Posavje
24.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Dan brez alkohola« v Brežicah

Objavljeno: Ponedeljek, 21.09.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
sopa_dan_brez_alkohola_v_brezicah (10)

Na stojnicah se je predstavilo šest nevladnih organizacij, med njimi tudi tri iz Posavja.

Območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje Celje je v sodelovanju z Občino Brežice in Centrom za krepitev zdravja ZD Brežice v ponedeljek, 21. septembra, na ploščadi nogometnega stadiona Brežice pripravila dogodek »Dan brez alkohola«, na katerem so javnost ozaveščali o projektu SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola in o škodljivih posledicah čezmernega pitja alkohola.

sopa_dan_brez_alkohola_v_brezicah (25)

Športna zveza Brežice je pripravila poligon z uporabo »pijanih« očal.

Na dogodku so sodelovali tudi predstavniki šestih nevladnih organizacij, ki sodelujejo v omenjenem projektu, in sicer Društvo za zdravje srca in ožilja – podružnica Posavje, Zveza prijateljev mladine Krško, Športna zveza Brežice, Dnevni center ŠENT CELEIA Celje, Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske in Škofijska Karitas Celje. Kot je za naš medij izjavila Sonja Bučar z OE NIJZ Celje, želijo en dan v letu nameniti pogovorom o zdravih izbirah in alternativah škodljivemu in tveganemu pitju ter ozavestiti javnost o škodljivosti pitja in posledicah, ki jih alkohol prinaša tako za posameznika kot tudi za družbo. »Tega se na tovrstnih dogodkih lotevamo z raznimi aktivnostmi, igrami, na način, da privabimo ljudi, da razmislijo o mitih o alkoholu, ki prevladujejo v Sloveniji, ter jih skupaj razbijamo, nudimo jim gradiva z nasveti o zdravem življenjskem slogu, pristopu SOPA in naših aktivnostih, na voljo so jim tudi informacije o virih pomoči v regiji,« je opisala ter dodala, da so vse aktivnosti financirane s strani Evropskega socialnega sklada in Republike Slovenije.
sopa_dan_brez_alkohola_v_brezicah (29)

Sonja Bučar


Ena merica dnevno za ženske in dve merici za moške

Kot je še dejala, je v Posavju alkoholna problematika kar težka, saj odraža ali celo nekoliko presega slovensko povprečje – 43 % Slovencev namreč pije čezmerno. »To pomeni približno 10,5 litra čistega alkohola na vsakega prebivalca Slovenije na leto (za primerjavo: Evropa ima 9,8, svet 6,5), kar je približno 90 litrov piva, 45 litrov vina in dva litra žgane pijače na vsakega prebivalca, pri čemer vemo, da ne pijejo čisto vsi,« je postregla s podatki in dodala, da je težava tudi v tem, da ne ločimo tega, da obstaja še predstopnja pred odvisnostjo, saj imamo še dve fazi – tvegano in škodljivo pitje pred odvisnostjo. In to je po njenih besedah ravno tisto, kar projekt SOPA naslavlja – preventivo, preden pride do odvisnosti. Zaželeno je, da gre posameznik v manj tvegano pitje, in sicer ena merica na dan za ženske in dve merici na dan za moške (merica je 1 deciliter vina, 2,5 decilitra piva in 0,3 decilitra žganja), je še navedla. »To so dnevne količine, pri katerih se ne kažejo dolgoročne posledice na zdravje,« je pojasnila in dodala, da je zelo priporočljivo, da ob določeni priložnosti ženska ne popije več kot tri merice in moški več kot pet meric. »Kar je več od tega, že lahko govorimo o škodljivih posledicah pitja alkohola, ki se ne nazadnje nanašajo tudi na konfliktnost na delovnem mestu, ne samo na izgubo vozniškega izpita,« je še povedala Bučarjeva, ki pravi, da se med Slovenci stopnja zavedanja o škodljivosti prekomernega pitja alkohola povečuje, česar so seveda veseli. »Je pa to boj na dolgi rok, predvsem zaradi t. i. mokre kulture, lahke dostopnosti alkohola, prenosa iz roda v rod, nekritičnega odnosa itd.,« je navedla ter še omenila, da so za poglobljeno svetovanje o alkoholni problematiki dodatno izobrazili tudi okoli 50 strokovnjakov v zdravstvenih domovih in centrih za socialno delo v Brežicah, Sevnici in Laškem, na katere se lahko vsakdo vsak čas obrne.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam