Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dan KS Cerklje ob Krki s prvimi igrami med vasmi

Objavljeno: Ponedeljek, 07.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
praznik_ks_cerklje_ob_krki68

Prve igre med vasmi KS Cerklje ob Krki so poskrbele za napete boje med ekipami ...

V Krajevni skupnosti Cerklje ob Krki, ki svoj praznik obeležuje 8. oktobra – na ta dan leta 1922 je bil odprt leseni most čez reko Krko – so v soboto praznovali dan krajevne skupnosti, ki je potekal malo drugače kot pretekla leta. Po sveti maši v cerkljanski cerkvi, ki jo je domači župnik mag. Janez Žakelj daroval za vse žive in pokojne krajane, so pred gasilskim domom v Cerkljah ob Krki prvič pripravili igre med vasmi, nato pa je sledila še osrednja prireditev s programom in podelitvijo priznanj.

PRVA ZMAGOVALKA IGER DOLENJA PIROŠICA

praznik_ks_cerklje_ob_krki30

... pa tudi za nadvse smešne trenutke.

Aktualna sestava sveta KS Cerklje ob Krki se je odločila, da letos krajevni praznik obeleži na bolj družaben način, kar igre med vasmi zagotovo so. Sodelovalo je sedem vasi, katerih ekipe so se pomerile v štirih igrah, in sicer skakanju v jumbo vrečah, luščenju koruze, zabijanju žebljev in teku na smučeh. Prvi zmagovalci iger, ki so požele obilo smeha, glasnega spodbujanja in dobre volje, so postali vaščani Dolenje Pirošice, ki so v skupni razvrstitvi premagali Vrhovsko vas in Gorenjo Pirošico, ki sta si tako kot zmagovalci prislužili pokal za drugo in tretje mesto, na četrtem so končale Črešnjice, na petem Župeča vas, na šestem Cerklje, sedmo oz. zadnje mesto pa je zasedla ekipa Boršta.

KODRIČ: SKRBIMO ZA NAPREDEK KRAJEVNE SKUPNOSTI
praznik_ks_cerklje_ob_krki163

Letošnji nagrajenci KS Cerklje ob Krki (z leve) Vincenc Jalovec, major Aleš Zajc in Franc Pavlovič (v imenu PGD Pirošica) s predsednikom sveta KS Damjanom Kodričem


Po končanih igrah je bilo že vse nared za osrednjo prireditev ob krajevnem prazniku. Zbrane krajane je nagovoril predsednik sveta KS Cerklje ob Krki Damjan Kodrič, ki je funkcijo nastopil po lanskih lokalnih volitvah. Najprej je izrazil zadovoljstvo nad tolikšno udeležbo na dnevu KS, v nadaljevanju pa navedel nekaj investicij, ki so bile zaključene v zadnjem letu: modernizacija ceste Brvi, odvodnjavanje meteornih voda Gorenja Pirošica, zaključek odvodnjavanja meteornih voda v Župeči vasi. KS skrbi za vzdrževanje pokopališč v Cerkljah in Bušeči vasi, kjer so postavili nov križ, v teku je izbor izvajalca del za tlakovanje poti na cerkljanskem pokopališču od vhoda do križa, z navozom gramoza po makadamskih poteh KS skrbi tudi za urejanje javnih poti po vaseh, »predvsem pa skrbimo, da KS ne ostaja na enem in istem mestu, ampak skuša narediti korak naprej, za boljši jutri naših krajank in krajanov«. Kodrič je nato skupaj z Marjanom Lopatičem, tajnikom KS Cerklje ob Krki in ŠD Sušica, ki je vodil igre med vasmi, podelil pokale trem najboljšim vasem in obenem poudaril, da je bila to njihova prva izvedba, zato upa, da se bodo naslednje leto tekmovanju pridružile še ostale vasi KS, ki jih letos ni bilo poleg.
praznik_ks_cerklje_ob_krki172

Harmonikarski orkester iz KS Cerklje ob Krki


MOLAN: OBNOVA MOSTU BO LAHKO STEKLA OD 30. JUNIJA 2020 DALJE

Prireditve se je od povabljenih gostov udeležil tudi župan občine Brežice Ivan Molan. Poudaril je, da je bilo v cerkljanski KS v zadnjih desetih letih investiranih največ sredstev na število prebivalcev. »Dobili ste eno najsodobnejših osnovnih šol, pri čemer tako velike investicije prinesejo tudi določene težave, ki pa smo jih večinoma že odpravili, določene stvari bodo še dodatno urejene, tako verjamem, da bodo še v tem letu zasvetili reflektorji na šolskem igrišču. Prav tako je bilo investirano v cestno infrastrukturo, modernizacijo vodovoda in še kaj bi se našlo,« je dejal župan in se dotaknil še lesenega mostu v Cerkljah, ki je tako dotrajan, da ga bo treba popolnoma prenoviti. Povedal je, da ga bo treba popolnoma razdreti, zamenjati pilote, nosilne stebre itd., a bo moral ostati še naprej lesen, saj je kulturni spomenik lokalnega pomena. »Ker je most pod spomeniškim varstvom, pristojni zahtevajo, da se čim več tistega, kar je še uporabno, ohrani. Občina intenzivno dela na tem, da pridobi vsa potrebna soglasja in lahko povem, da je prvi možen termin za začetek obnove mostu 30. junij 2020, saj nam je ribiška zveza do takrat prepovedala kakršne koli posege v Krki zaradi zelo bogatih drstišč na tem območju,« je pojasnil in dodal, da investicijo zaenkrat ocenjujejo na vsaj pol milijona evrov. »Seveda ob pogoju, da bo sprejet proračun za leto 2020, kar pa ni odvisno od mene, ampak od občinskega sveta, ki ga potrjuje.
praznik_ks_cerklje_ob_krki1

Član PGD Pirošica Tilen Oštir med prikazom temeljnih postopkov oživljanja

Vendar verjamem, da bo vse normalno steklo in se bo izvedba investicije naslednje leto tudi začela,« je povedal župan in še omenil, da so s predsednikom KS in ostalimi v pogovorih, da bi Cerklje končno dobile primeren večnamenski dom: »Verjamem, da če bo prišlo do soglasja in možnosti nakupa zemljišča na drugi lokaciji, bo občina pristopila k temu projektu in naredila vse, da boste imeli dvorano in večnamenske prostore, ki si jih kot krajevna skupnost vsekakor zaslužite.«

KRAJEVNI NAGRAJENCI JALOVEC, MAJOR ZAJC IN PGD PIROŠICA

Predsednik sveta KS Kodrič je ob prazniku KS podelil tudi krajevna priznanja. Priznanje KS Cerklje ob Krki za leto 2019 sta prejela Vincenc Jalovec in major Aleš Zajc, jubilejno priznanje pa je prejelo PGD Pirošica za 70 let delovanja. Vincenc Jalovec je postal član PGD Cerklje ob Krki leta 2008. Od leta 2013 opravlja v društvu funkcijo hišnika in praporščaka. Vedno se udeležuje delovnih in ostalih akcij društva. Skrbi za vzdrževanje dvorane in ostalih prostorov v gasilskem domu. Sodeluje pri vseh društvenih projektih. Med letoma 2013 in 2018 je bil član nadzornega odbora. S svojim delom krepi sodelovanje med KS Cerklje ob Krki in ostalimi društvi v KS. Aleš Zajc je zaposlen v Vojašnici Jerneja Molana Cerklje ob Krki od leta 1992. Med vsemi zadolžitvami, ki jih je v tem času opravljal na Ministrstvu za obrambo, je bil nekaj časa tudi poveljnik 107. letalske baze in namestnik poveljnika vojašnice. Zdaj je že nekaj let na delovnem mestu kot višji častnik za civilno-vojaško sodelovanje. S prevzemom te delovne obveznosti se je sodelovanje vojašnice s krajevno skupnostjo in društvi okrepilo, to še posebej velja za področje športa. V času gradnje OŠ Cerklje ob Krki, ko je pouk začasno potekal v vojašnici, je bil vedno pripravljen na konstruktivno sodelovanje in pomoč na območju vojašnice.

Prireditev se je zaključila v prešernem razpoloženju, za kar so poskrbeli krajani, ki so ob tej priložnosti izoblikovali pravi harmonikarski orkester, kar se na praznovanju v Cerkljah še ni zgodilo. V kulturnem programu so nastopili učenci OŠ Cerklje ob Krki (mentorici Tatjana Špan in Nataša Baznik), Ljudske pevke Cerklje ob Krki in cerkveni pevci iz Cerkelj. Za povezovanje so poskrbele Blažka Kodrič, Hana Haler in Ana Marija Žerjav. Za nadaljnjo dobro voljo navzočih, marsikoga so tudi zasrbele pete, je v nadaljevanju večera skrbel ansambel Gala Kovačiča, za pogostitev pa ves čas dogajanja Gostilna Pohak in VTKD Cerklje ob Krki.

R. R.
« Nazaj na seznam