Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dan odprtih vrat vojašnice Jerneja Molana in začetek vaje Jadranski udar 2019

Objavljeno: Nedelja, 02.06.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
dan_odprtih_vrat_vojasnice_jerneja_molana104

Množičen obisk dneva odprtih vrat cerkljanske vojašnice; v ozadju letalo falcon

V Vojašnici Jerneja Molana Cerklje ob Krki je bilo na prvo junijsko nedeljo zelo živahno, saj je potekal dan odprtih vrat vojašnice, obenem pa se je začela tudi mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2019.

dan_odprtih_vrat_vojasnice_jerneja_molana86

Udeleženci vaje Jadranski udar 2019 prihajajo iz 25 držav.

V okviru dneva odprtih vrat je bila za obiskovalce, ki so v velikem številu izkoristili prijetno topel dan in se odpravili v vojašnico oz. na cerkljansko letališče, na ogled oprema in oborožitev Slovenske vojske ter statična in dinamična predstavitev letal in helikopterjev, sodelujočih na mednarodni vojaški vaji, predstavila so se tudi nekatera lokalna društva in organizacije. Dan odprtih vrat je zadnja leta združen z odprtjem mednarodne vojaške vaje Jadranski udar, s čimer so na ogled tudi zračna plovila tujih držav udeleženk vaje.

dan_odprtih_vrat_vojasnice_jerneja_molana101

Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva in vodja vaje Jadranski udar 2019 polkovnik Bojan Brecelj

Z uvodno slovesnostjo se je začela tudi enotedenska vaja Jadranski udar (angl. Adriatic Strike) 2019, ki v Republiki Sloveniji poteka že osmo leto zapored. Na vaji bo SV v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev. Na vaji se pričakuje okoli 700 udeležencev, približno 350 bo pripadnikov iz 25 zavezniških in partnerskih držav, z več kot 30 helikopterji in letali. Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva in vodja omenjene vaje polkovnik Bojan Brecelj, ki je nagovoril navzoče udeležence vaje, je v izjavi za medije dejal, da vaja iz leta v leto raste tako po prepoznavnosti v Natu kot po številu udeležencev. Usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev bo potekalo na novem simulatorju na letališču Cerklje ob Krki, o katerem je Brecelj povedal, da so ga pridobili s podporo ZDA, njegov osnovni namen je podpiranje šolanja novih usmerjevalcev združenih ognjev, z njim lahko "pričarajo" celoten svet oz. okolje, kjer deluje zveza Nato. Usposabljanje bo do petka, 7. junija (rezervni dan je še sobota, če bi bilo slabo vreme), potekalo tudi še na osrednjem vadišču SV v Postojni, na območjih občin Radeče, Novo mesto in Vipava ter na širšem območju Kamniško-Savinjskih Alp.

Slovesnosti ob začetku vaje se je udeležil tudi namestnik poveljnika sil SV brigadir Franc Koračin, povezovala jo je Jasmina Spahalić, z glasbo pa popestrile članice zasedbe M.J.A.V. in nekaj članov orkestra SV.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte