Časopis za pokrajino Posavje
24.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dan za spremembe v brežiškem domu upokojencev

Objavljeno: Torek, 22.09.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC00165
V soboto, 19. septembra, smo se oglasili pri Domu upokojencev Brežice, kjer je potekal nenavaden, drugačen Dan za spremembe. Gre namreč za to, da že 11. leto zapored Slovenska filantropija ob vsakoletnem Dnevu za spremembe v 60 krajih v državi organizira prostovoljno akcijo, namenjeno starejšim. Letošnji slogan se glasi »Dobro za ljudi, dobro za planet«.

Prostovoljne akcije na Dnevih za spremembe so vsako leto potekale v mesecu aprilu, letos pa jih glede na takratne epidemiološke razmere ni bilo moč izpeljati, zato potekajo v septembru. Akciji so se v Posavju pridružili poleg Društva upokojencev Brežice (DUB) še v občinah Krško in Sevnica.
DSC00201

Društvo upokojencev Brežice, program Starejši za starejše, ki ga vodi Ana Kalin, se je akciji pridružil na devetnajsti septembrski dan, obsijan s soncem in dobro voljo, organiziral za starostnike Doma upokojencev Brežice obisk Policijskega pihalnega orkestra iz Ljubljane, v katerem muzicira 37 glasbenikov.
DSC00211

Godbeniki so izza ograje v dopoldanskem času oskrbovancem doma, kjer jih domuje 156, priredili gala koncert z različno glasbo, prirejeno za pihalni orkester. Oskrbovanci so izjemno bogat koncert spremljali z balkonov in izpred doma na dveh lokacijah v varni medsebojni razdalji. Godbenike so oskrbovanci nagrajevali z aplavzi in tako izražali navdušenje nad nevsakdanjim glasbenim dogodkom. Saj, kot je povedala vodja Ana Kalin, je bil dogodek res nevsakdanji, kajti v preteklih letih so ta dan obeležili s petjem, recitacijami in igrami učencev in dijakov območnih šol, varovance pa obdarili še s priložnostnimi darili, ki so jih pripravile aktivistke programa Starejši za starejše.

V času pandemije, ki močno ogroža predvsem starejše po domovih za upokojence v Sloveniji, je tak glasbeni dogodek ljudem glasbena poslastica, zelo prijetna in dobrodošla sprememba, ki so jo navdušeno sprejele vodje domov, saj so tudi za njimi ure odgovornega dela.

Saša Pohar
 
« Nazaj na seznam