Časopis za pokrajino Posavje
21.10.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Debelak ob prazniku: Ne dovolite, da vam govorijo, da smo majhni

Objavljeno: Sobota, 29.06.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
bistrica-praznik-2019 (6)

Zbrani na osrednji slovesnosti v bistriškem kulturnem domu

V občini Bistrica ob Sotli so v duhu povezanosti in pripadnosti, ki odlikuje manjše občine, na slavnostni seji občinskega sveta obeležili občinski praznik, ki ga obeležujejo ob godu svetega Petra, krajevnega zavetnika (kraj se je namreč nekoč imenoval Sv. Peter pod Sv. Gorami).

Kot je občinskim svetnikom, drugim krajankam in krajanom, predstavnikom javnih zavodov in društev  ter zastopnikom sosednjih, pobratenih in prijateljskih občin dejal bistriški župan Franjo Debelak, je občinski praznik namenjen tudi razmišljanju o tem, kaj je najbolj zaznamovalo preteklo obdobje med obema praznikoma. Po njegovih besedah so na lokalni ravni poskrbeli za veliko dobrih in zanimivih dogodkov ter realizirali veliko projektov, ki v njihov prostor vnašajo nove vsebine in nove razvojne priložnosti. »Sam jih ne delim na majhne in velike, ker imajo prav vsi svoje mesto in namen.
bistrica-praznik-2019 (11)

Župan med govorom

Izdelan je bil vrhunski umetniški mozaik v naši poslovilni vežici, saniranih je bilo nekaj plazov in cest, izdelana je bila centralna čistilna naprava z nekaj kanalizacijskega omrežja in center za zbiranje odpadkov, postavljena polnilna naprava za električne avtomobile, začel se je obnavljati športni objekt, kupila se je oprema za hostel Gabronka, začelo se je delo na projektu hidravličnih izboljšav, ki bo realiziran v naslednjih letih. Začeli smo s postopki za izdelavo prostorskih načrtov in drugih projektov, ki jih bomo izvajali v naslednjih letih,« je dejal.
 
VELIKA POZORNOST DRUŠTVOM
 
bistrica-praznik-2019 (46)

Z leve: Franc Gregl, Danilo Reher (za DPM), Andreja Reher, Rado Romih in Franjo Debelak

Izpostavil je velik poudarek društvom, ki jim vsako leto namenjajo več pozornosti, pri čemer ne gre samo za finančna sredstva, ampak tudi za prostorske pogoje za delovanje. »Vedno ste namreč vi tisti, ki s svojim delom v društvih kažete in dokazujete, da vam je mar za okolje, v katerem živite in ustvarjate. Tudi zato, ker združujete, se povezujete in gostujete, ste vi in hkrati tudi občina Bistrica ob Sotli vedno bolj prepoznavni doma in tudi v tujini,« je pohvalil društva in omenil Mešani pevski zbor, Nojek, La Vito in Godbo Orlica, številne sekcije znotraj kulturnega društva, mladinsko društvo, ki po novem vodi Hostel Gabronka, vinogradnike in kletarje, ki so jim letos v uporabo predali prostor 'špajze', zgrajen za promocijo ponudnikov kmetijskih pridelkov, športnike, Društvo kmetic Ajda, gasilsko, lovsko in turistično društvo, društvo upokojencev in izgnancev ter Rdeči križ. »Zato izkoriščam to priložnost, da prav vse predsednike in predstavnike društev ter vse sodelujoče v različnih društvenih projektih še enkrat  pohvalim in se jim zahvalim za vaš prispevek k boljšemu svetu.«
bistrica-praznik-2019 (35)

Kvartet kitar


 
»Tudi vnaprej bomo delali tako, kot smo zastavili, še letos zaključimo z obnovo knjižnice in še preostalega dela kulturnega doma, delamo projektne dokumentacije za gasilski dom, telovadnico in vrtec ter sanacijo nekaj plazišč in cest,« je še napovedal Debelak ter ob čestitki občankam in občanom zaključil: »In ponovno poudarjam: bodite ponosni na svojo občino, ne dovolite, da vam kdor koli govori, da smo majhni, ker to enostavno nismo.«
 
ŠTIRI OBČINSKA PRIZNANJA
 
V nadaljevanju slovesnosti je župan skupaj s predsednico komisije, zadolženo za občinska priznanja, Bredo Kovačič, podelil štiri letošnja občinska priznanja. Priznanje Občine Bistrica ob Sotli sta dobila Rado Romih iz Polja pri Bistrici in Franc Gregl iz Srebrnika – prvi za dolgoletno uspešno delo na likovnem področju, drugi pa za prizadevno delo v društvu upokojencev in turističnem društvu. Društvo prijateljev mladine Bistrica ob Sotli (prevzel jo je Danilo Reher) je dobilo denarno nagrado občine, najvišje letošnje priznanje, plaketo občine, pa je prejela Andreja Reher iz Srebrnika, gonilna sila omenjenega društva in tudi sicer vsestransko aktivna krajanka. Slednja se je tudi zahvalila v imenu vseh nagrajencev. »Moram reči, da je ustvarjanje v našem kraju nekaj posebnega. Ne morem mimo tega, da ne bi izpostavila, da je tako kot pri delu posameznika tudi pri delu skupine zelo pomembna podpora okolice. In tukaj smo mi nekaj posebnega, odlikujejo nas povezanost, solidarnost, pripadnost in ravno zato je pri nas toliko dogajanja, toliko talentiranih posameznikom, ki imajo priložnost, da se predstavijo, in toliko kvalitetnih dogodkov, na katere smo res lahko vsi ponosni,« je dejala. »Ljudje so duša kraja, v katerem živijo, in v veliko čast in ponos nam je, da lahko soustvarimo življenje v našem Šempetru in s tem bogatimo življenja drugih, predvsem pa svoja življenja,« je še dodala.
 
V imenu občin z območja UE Šmarje pri Jelšah in Posavja je Bistričanom čestitala županja občine Kozje Milenca Krajnc, zbrane pa so nagovorili tudi predstavniki pobratenih hrvaških občin Kumrovec in Bošnjaci ter Fažane, s katero se pripravljajo na pobratenje. Slovesnost, ki jo je vodila Jona Kunej, so z nastopi popestrili mladinski pevski zbor OŠ Bistrica ob Sotli pod vodstvom Polone Pevec Pungeršek, harmonikar Urban Dobrina, flavtistka Ema Dobrina in pevka Petra Žuraj ter kvartet kitar v sestavi Jan Narat, Liza Rainer, Vesna Černelč in Klara Gabron. Prireditvi je sledilo še druženje na terasi Gostilne Kunst.

P. P.
 
« Nazaj na seznam