Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Demenca - tiha epidemija sodobnega časa

Objavljeno: Nedelja, 19.09.2021    Rubrika: NOVICE Sporočilo
vijolicna pentlja

Vijolična pentlja je svetovni simbol ozaveščanja o demenci.

Mesec september je na pobudo Alzheimer's Disease International že vse od leta 2011 svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni. V tem času po vsem svetu potekajo dejavnosti ozaveščanja javnosti o demenci, ki je tiha epidemija sodobnega časa. 

Letošnja tema je pravočasna diagnoza, saj ravno pravočasno prepoznavanje znakov demence, diagnoza, ustrezno zdravljenje in način življenja pripomorejo k večji kakovosti življenja bolnikov in njihovih svojcev.

Pošta Slovenije se letos pridružuje kampanji ozaveščanja o demenci. V sodelovanju z Združenjem Spominčica – Alzheimer Slovenija bo izvedla vrsto aktivnosti, katerih namen je ozaveščanje slovenske javnosti o demenci in zmanjševanje stigme demence, ki je v naši družbi še vedno zelo prisotna. Poleg tega bo Pošta Slovenije skupaj s Spominčico preko različnih gradiv informirala zaposlene Pošte o tej dolgotrajni in pogosto prezrti bolezni.
 
Prihodnji teden bodo gospodinjstva v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju in Murski Soboti prejela informativne letake o prvih znakih demence, značilnostih bolezni, ustreznem pristopu do oseb z demenco in kontaktih Združenja Spominčica, kjer lahko osebe z demenco in njihovi svojci dobijo informacije, nasvete in pomoč. V prvem koraku tega družbeno odgovornega projekta se je Pošta Slovenije odločila za večja urbana središča, ker so tam starejši od 65 let zaradi šibkejših socialnih vezi še posebej ranljivi, poleg tega jih kar tretjina živi samih.

V vseh poštnih poslovalnicah bodo prihodnji teden namestili plakate z informacijami o demenci, zaposleni na pošti pa bodo 21. septembra, na svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, v znak podpore nosili vijolične pentlje, svetovni simbol ozaveščanja o demenci. Združenje Spominčica je te dni pozvalo novinarje, ki opravljajo izjemno pomembno vlogo pri ozaveščanju javnosti o družbeno pomembnih temah, da si ta dan pripnejo vijolično pentljo, ki so jo prejeli po pošti. Pošta Slovenije pa bo preko letakov in plakatov pozvala prebivalce Slovenije, naj donirajo 5 EUR Združenju Spominčica preko SMS številke 1919 s ključno besedo SPOMIN5. Združenje Spominčica že skoraj 25 let skrbi za pomoč in podporo osebam z demenco in njihovim svojcem, pri čemer postaja njihovo delo z leti vse bolj zahtevo, saj dobiva demenca tudi pri nas razsežnost epidemije.

To je prva tako široko zastavljena akcija ozaveščanja o demenci pri nas, Pošta Slovenije pa bo z Združenjem Spominčica sodelovala tudi po zaključku septembrske kampanje. Letake z informacijami o demenci bodo dostavili tudi v druge, manjše kraje po Sloveniji, prav tako se bo Pošta Slovenije s svojimi poslovalnicami vključila v mrežo Demenci prijaznih točk, ki jo vodi Spominčica.
 
»Gre za izjemno pomemben družbeno odgovorni projekt, saj bomo lahko s pomočjo Pošte Slovenije dosegli sleherno osebo z demenco in svojca – bodisi preko letaka, ki ga bodo prejela gospodinjstva, preko plakatov, ki bodo nameščeni v poslovalnicah ali preko osebnega stika s poštarji, ki jih bodo lahko usmerili na Spominčico,« je povedala Štefanija L. Zlobec, predsednica Združenja Spominčica. Ena večjih težav oseb z demenco je namreč ta, da je bolezen še vedno močno stigmatizirana in zato tudi pogosto spregledana – v povprečju dobi diagnozo le vsaka četrta oseba z demenco. »Nujno je povečati delež pravočasnih diagnoz demence, saj je možno bolezen v zgodnji fazi z ustreznimi zdravili in načinom življenja močno upočasniti. To pa bomo dosegli tako, da bo čim več ljudi usposobljenih prepoznati zgodnje znake demence,« je še povedala Štefanija L. Zlobec in poudarila, da bo Pošta Slovenije z ozaveščevalno akcijo ključno pripomogla k prepoznavanju in zmanjševanju stigme te bolezni. Ozaveščanje o demenci je namreč prvi korak k razumevanju bolezni, prepoznavanju zgodnjih znakov in iskanju strokovne pomoči.

Vir: Združenje Spominčica in Pošta Slovenije
« Nazaj na seznam
»