Časopis za pokrajino Posavje
30.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Devetošolci zapolnili dvorano ŠC Krško-Sevnica

Objavljeno: Petek, 14.02.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
informativni dan sc krsko-sevnica (9)

Na informativnem dnevu so devetošolci zapolnili tribune v športni dvorani.

V šol. letu 2019/2020 zaključuje osnovnošolsko izobraževanje v Sloveniji prek 18.000 devetošolcev, v Posavju pa 615. Medtem ko se je število devetošolcev na slovenskem nivoju zvišalo, pa se je v regiji v primerjavi s preteklimi leti znižalo, zato so bili na Šolskem centru Krško-Sevnica izredno veseli velikega obiska devetošolcev in njihovih staršev že na prvi informativni dan.

informativni dan sc krsko-sevnica (18)

Z desne: Erna Župan Pirkovič, Stanislav Rožman in Jože Pavlovič

Erna Župan Pirkovič, direktorica šolskega centra in ravnateljica Gimnazije Krško, je pred zbranimi povedala, da se izobraževalni programi za tehniške poklice izvajajo na šoli že od leta 1957, pred 20 leti so pridobili še program tehniške gimnazije, z združitvijo s Srednjo šolo Sevnica pa izobražujejo tudi za programa frizer in mizar. Okoli 700 učencev, ki obiskujejo šoli v Krškem in Sevnici, poučuje 80 zaposlenih. »Poleg specifičnih strokovnih vsebin si želimo, da v naših dijakih poiščemo in razvijemo tudi druge talente. Tako so naši dijaki tudi uspešni športniki, kulturniki, udeležujejo se različnih tekmovanj, sodelujejo v mednarodnih projektih, skozi katere je dijakom omogočeno praktično izobraževanje v tujini, lahko se ukvarjajo s humanoidnim robotom, z gradnjo pametnega lesenega čebelnjaka, s fotografijo, je dejala ter poudarila, da si v prvi vrsti želijo in prizadevajo, da bi dijaki skozi šolanje pridobili vsa znanja, veščine in spretnosti, s katerimi bi se lahko hitro uveljavili v hitro spreminjajočem se okolju: »Želimo ustvariti varno in spodbudno okolje in v smislu tega smo pred 14 dnevi odprli tudi prav poseben laboratorij FabLab, ki omogoča dijakom, da razvijejo in uresničujejo svoje ideje s področja tehnike, predvsem iz računalništva, elektrotehnike in strojništva, tudi izven pouka.« Zbranim je zaželela, da bi dan izkoristili za ogled, pogovor z dijaki in profesorji, za ogled laboratorijev in učilnic praktičnega pouka, vsekakor pa ob tej priložnosti skušali pridobiti čim več informacij, ki bi jim pripomogle pri sprejemanju odločitev o nadaljnjem šolanju.

Jože Pavlovič, ravnatelj srednje poklicne in strokovne šole, je poudaril, da je treba danes bolj kot kadar koli do sedaj upoštevati ne samo svoje želje, temveč tudi zaposlitvene možnosti v prihodnje: »Na srednji poklicni in strokovni šoli izobražujemo za osem poklicev s področja strojništva, elektrotehnike in računalništva, ki so že danes najbolj iskani na trgu dela, še bolj pa bodo, ko boste vi končali z izobraževanjem. In če ni nobenega dvoma, zakaj izbrati tehniko, zakaj pa izbrati prav našo šolo? Ne samo zato, ker smo edina šola v Posavju, ki izobražuje za vse te poklice, temveč predvsem zato, ker verjamem, da smo dobri! Dobri, ker znamo v vas prebuditi vaše talente in pomagamo doseči vaše sanje. Dobri, ker se zavedamo, da je ključnega pomena za strokovno šolo dobro sodelovanje z gospodarstvom. Zato se odločite modro in izberite zase pot.«

informativni dan sc krsko-sevnica (2)

Kažipot izobraževalnih programov na ŠC Krško-Sevnica

Zbrane je v uvodu nagovoril tudi predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stanislav Rožman, ki je povedal, da je bil pred desetletji tudi sam dijak te šole, le da se je tedaj nahajala na drugi lokaciji: »Na nek način je bil slučaj, okoliščine takšne, kot so morebiti tudi danes, ko se resno pogovarjamo o mnogih projektih v našem okolju. V času mojega šolanja je bilo veliko dogajanja okoli pričetka izgradnje jedrske elektrarne. Meni osebno je to predstavljalo, tedaj sem vstopal že v študijska leta v Ljubljani, izreden motiv in izziv, da v naše okolje prihaja nekaj novega, izjemnega, nekaj posebnega, in to je tisto, kar mlade verjetno v vseh okoljih spodbuja, navdušuje, motivira. Tako je tudi danes. Kaj pa potem, ko boste zaključili šolanje, kaj bo nudilo posavsko okolje? Vodilna veja danes in jutri je energetika, saj je veliko energetskih podjetij lociranih tukaj. In vsa imajo zastavljeno svojo dolgoročno obratovalno vizijo. Tako je tudi z jedrsko elektrarno. Želimo biti med najboljšimi v svetu, kar nam dodobra uspeva, želimo obratovati dolgoročno. Pogovarjamo se o letnici 2043, vendar mislim, da tudi to ni dokončna letnica. Gradijo se hidroelektrarne, posodabljajo distribucijska in prenosna omrežja, hkrati pa se razvijajo tudi storitvene dejavnosti, ki so povezane z energetiko, posegajo pa tudi v druge sfere dejavnosti, ki so v Posavju prisotne. Tako Posavje danes nudi in bo tudi v bodoče nudilo mnogo možnosti, dodatne možnosti, ki jih danes še ne poznamo, pa bo prinesel čas.«

Poleg Rožmana je pred zbranimi osnovnošolci v pogovoru s profesorico Kristo Lapuh Krulc spomine na leta šolanja na krški šoli strnilo še nekaj nekdanjih dijakov, ki bodisi še študirajo bodisi že uspešno opravljajo delo v različnih posavskih podjetjih ali v tujini, in sicer Anej Mrvič, Blaž Novšak, Uroš Grivc, Anže Pungerčič, Matjaž Žvar, Mitja Župevc in Aleksander Fabijan, ki je zbrane nagovoril preko posnetega videoklica iz Amerike.

Na ŠC Krško-Sevnica se lahko devetošolci in devetošolke vpišejo v program tehniške gimnazije, v sklopu srednjega strokovnega izobraževanja v programe elektrotehnik, tehnik računalništva in strojni tehnik, v sklopu srednjega poklicnega izobraževanja v programe elektrikar, oblikovalec kovin – orodjar, avtoserviser in strojni mehanik (tudi v vajeniški obliki), v sklopu nižjega poklicnega izobraževanja v program pomočnik v tehnoloških procesih, v sklopu poklicno tehniškega izobraževanja pa v programa elektrotehnik in strojni tehnik.

B. M.
« Nazaj na seznam