Časopis za pokrajino Posavje
28.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Diagnozo rak dojk potrdijo vsaj pri treh Slovenkah dnevno

Objavljeno: Četrtek, 15.10.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Razstava, rak dojk (3)

Poseben kotiček v radeški knjižnici je v t. i. rožnatem oktobru namenjen osveščanju o pomenu rednega mesečnega samopreglodavanja dojk, kajti vsake spremembe, ki so zgodaj odkrite, so ozdravljive.

V Združenju Europa Donna Slovenija so v mesecu oktobru pripravili številne aktivnosti, s katerimi želijo ozaveščati o pomenu zgodnjega odritja raka dojk.

»Tudi v posavskih občinah smo stopili skupaj in se pridružili aktivnostim, letos na malo drugačen način, prilagojen danim razmeram, v skrbi, da ostanemo zdravi,« pravi članica omenjenega združenja Vesna Bregar. »V ospredje smo tokrat postavili pomen rednega mesečnega samopregledovanja dojk in zgodnjega odkrivanja raka dojk, ki je zelo pomembno za uspešno in manj agresivno zdravljenje, ima manj posledic ter zmanjšuje umrljivost. Z nošnjo roza pentlje želimo osveščati in nagovoriti zdravo populacijo, da je rak dojk kot najpogostejša oblika raka pri ženskah dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, zato je za zgodnje odkrivanje raka zelo pomembno, da se ženske odzovemo na vabila državnega presejalnega programa DORA,« nadaljuje in doda, da potrdijo diagnozo rak dojk pri vsaj treh Slovenkah dnevno. »To je zaskrbljujoč podatek, a bolezen lahko nadvladamo s tem, da se opazujemo. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Po 50. letu pa se vsekakor odzvati na presejalno mamografijo vsaki dve leti. Če še nismo vključene v program Dora, moramo za to poskrbeti same, da pravočasno odkrijejo sumljive spremembe. Spomnimo naj tudi na aplikacijo na pametnih telefonih BREAST TEST – Zaupaj svojim rokam, ki nam s preprostimi navodili in slikovnim gradivom predstavlja postopek samopregledovanja dojk in uporabnika vsak mesec spomni na pregled. Rak ne izbira. In naj ne bo samo oktober posvečen osveščanju o tej zahrbtni bolezni, temveč se posvečajmo temu vse dni v letu. Bodimo aktivne vseh dvanajst mesecev,« spodbuja in dodaja, da trenutne razmere s širjenem okužb s koronavirusom ne smejo biti ovira pri zdravljenju. »Sami moramo vztrajati v dostopu do zdravstva in pravočasne diagnostike tako na primarni kot sekundarni ravni, saj smo za svoje zdravje odgovorni predvsem sami, zato je pomembno, da ne odlašamo z obiskom pri zdravniku, če opazimo kakšne spremembe, če se ne počutimo dobro. Dostop do izbranega zdravnika mora biti omogočen vsem, seveda ob vseh priporočenih ukrepih in zaščiti. Če odkrijemo sumljive spremembe, je treba vztrajati in priti do zdravnika, ki nas bo napotil na nadaljnje preiskave, če bo presodil, da je to potrebno,« meni in nadaljuje, da strah pred morebitno diagnozo, niti pred koronavirusom, naj ne vpliva na odločitev ali bomo obiskali zdravnika če pa se znajdemo v stiski, so v Združenju Europa Donna Sloevnija dosegljivi na svetovalnih telefonih.

RAZSTAVA O POMENU ZGODNJEGA ODKRITJA RAKA DOJK

Z namenom osveščanja in spodbujanja k rednemu mesečnemu samopregledovanju dojk je v ’rožnatem oktobru’ v radeški knjižnici urejen poseben kotiček z zgibankami, koledarčki, revijami in strokovno literaturo. »Kotiček je lahko v veliko pomoč pri iskanju informacij, če smo v dilemi, ali da bomo pripravljeni, če nas preseneti diagnoza rak dojk. Zavedati se moramo vsakič znova, da je rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Učinkovit pristop k zdravljenju nam nudi boljše rezultate in hitrejše okrevanje, a od samega začetka je treba verjeti v uspeh in pregnati strah ter temne misli. Nihče ne pričakuje, da bo zbolel za rakom, a ko nas doleti, doživimo šok, zato je pomembno, da ohranimo zaupanje vase in seveda v zdravstveno ekipo,« zaključi svoja razmišljanja Radečanka, ki meni, da nas na področju osveščanja čaka še veliko dela, na kar nas opozarjajo predvsem številke, ki niso zanemarljive. »To tudi pomeni, da si moramo vzeti čas zase in sebe postaviti v ospredje,« še svetuje in doda je 15. oktober dan zdravih dojk.

In še namig - danes ob 18.00 lahko sodelujete v posebnem spletnem seminarju - webinarju z naslovom Rak: skupaj in odkrito v udobju lastnega doma kot poslušalci (anonimno), lahko pa boste sodelovali tudi z vprašanji. Za sodelovanje kliknite na povezavo: https://us02web.zoom.us/j/88020538432

S. R., foto: V. B.


 
« Nazaj na seznam