Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dobro obiskano prvomajsko srečanje na Šentvidu

Objavljeno: Nedelja, 01.05.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
sentvid_prvomajsko_srecanje (35)

Med igranjem slovenske himne

Prvič po letu 2019 so se na današnji praznik dela na jasi pod cerkvico sv. Vida na Šentvidu nad Čatežem ob Savi spet srečali pretežno občanke in občani brežiške občine, ki jih je bilo po dveh letih premora na prvi pogled precej več kot v preteklosti. Dobrega obiska so bili veseli tudi organizatorji, Občina Brežice in PGD Sobenja vas.

Kot je dejala povezovalka Anja Urek, so danes toliko bolj veseli in hvaležni, da se lahko ponovno srečajo ob praznovanju prvega maja. Srečanje se je začelo s slovensko himno v izvedbi KD Pihalni orkester Kapele, ki je bil ustanovljen leta 1850 in sodi med najstarejše orkestre v Sloveniji, pod vodstvom Sebastjana Borovšaka, nato pa je zbrane pozdravil predsednik PGD Sobenja vas Jože Savnik. Slednji je poudaril, da je lepo, da se lahko v tako lepem številu srečajo, se poveselijo in proslavijo današnji praznik. Zahvalil se je občini in županu Ivanu Molanu za pomoč pri organizaciji dogodka ter čateškemu župniku Jožetu Packu, ki vsakič nameni prostor na jasi pod šentviško cerkvico, da lahko organizirajo srečanje. Savnik je ob tej priložnosti še omenil, da bo 27. avgusta Sobenja vas organizirala vaške igre in veselico, ob tem pa bo PGD Sobenja vas tudi obeležilo 90-letnico delovanja.
sentvid_prvomajsko_srecanje (41)

Predsednik PGD Sobenja vas Jože SavnikMolan: Duh izbojevanja določenih pravic za delavce, zaposlene je še vedno pomemben

Svoje misli in besede je ob današnjem prazniku z navzočimi delil tudi župan Ivan Molan, Kot je poudaril, so si delavci v zgodovini skušali izboljšati pogoje dela, se borili za skrajšan delovni čas in boljše plače. "Tudi danes, po več kot 130 letih, je še vedno duh izbojevanja določenih pravic za delavce, zaposlene še kako pomemben in tudi danes ter v prihodnosti si bo treba še marsikdaj izboriti in izpogajati marsikatero pravico oz. boniteto," je dejal in dodal: "Zakonodaja in Državni zbor sta tista, ki urejata te pravice, občine pa imamo drugo nalogo, predvsem kako svojim občanom zagotoviti čim boljše in kakovostnejše življenje. Zato smo na Občini Brežice zadnji dve leti, kljub temu da se nismo mogli srečevati, intenzivno delali na tem, da smo zagotavljali kakovostnejšo infrastrukturo. Želja je, da se zagotavljajo dobri pogoji na področju prometa, zdravstva, šolstva itd. Tudi v letošnjem in naslednjih letih bomo s tem nadaljevali, občina bo še naprej podpirala tudi društva, med njimi so tudi PGD Sobenja vas, ki se vsakič izkaže z organizacijo prvomajskih srečanj na Šentvidu, Pihalni orkester Kapele in skupina Trta, ki več ali manj delajo na prostovoljnih osnovah, a so izjemnega pomena za življenje v naši občini."
sentvid_prvomajsko_srecanje (31)

Pihalni orkester Kapele

Župan je še spomnil, da je pred leti tukajšnje srečanje organizirala Zveza svobodnih sindikatov, a se je odločila, da od tega odstopi, tako da je organizacijo prevzela občina, ki ji na pomoč priskoči domače društvo. "Po današnjem obisku vidim, da si ljudje tudi v prihodnosti želijo takšnih srečanj," je še dejal Molan ter vsem zaželel, da bi še naprej živeli v miru in slogi ter vse najboljše ob prvem maju in lepo praznovanje.

Zgodovina prvega maja

Prvi maj smo Slovenci začeli praznovati že na začetku 20. stoletja, državni praznik pa je postal leta 1948. Praznovanje prvega maja se tradicionalno začenja že na predvečer praznika, ko po slovenskih krajih zagorijo kresovi in se postavijo majniki oz. mlaji, v prvomajsko jutro pa nas prebudijo budnice. Mesto Brežice so letos prebudili poskočni zvoki Gasilskega pihalnega orkestra Loče.
sentvid_prvomajsko_srecanje (47)

Skupina Trta


1. maj so na kongresu druge internacionale v Parizu leta 1889 razglasili za dan dela, ki delavce po vsem svetu opominja na medsebojno solidarnost. Praznik je izvorno spomin na krvave demonstracije v ameriškem Chicagu leta 1886. To so bili dnevi, ko so različna delavska gibanja s podporo ljudstva dosegla uzakonitev pomembnih delavskih pravic. Zahvaljujoč tem gibanjem je danes pravica vsakega človeka do dela, samouresničevanja in poštenega plačila. In danes se bolj kot kadar koli prej zavedamo, da delo ni nekaj samoumevnega in da je vrednota.
sentvid_prvomajsko_srecanje (51)

Obiskovalci so se še nekaj časa zadržali na prizorišču.


Srečanje so poleg kapelskih godbenic in godbenikov popestrili še pevci in glasbeniki skupine Trta, ki deluje in nastopa 12 let kot sekcija KUD Anton Kreč Čatež ob Savi. Letos nameravajo nadoknaditi tudi praznovanje 10. obletnice, ki je zaradi korone niso mogli obeležiti.

Večina obiskovalcev, med katerimi so bili tudi bosonogi pohodniki, ki so pod vodstvom Lojzeta Ogorevca na Šentvid krenili z lokacije nekdanjega Motela na Čatežu ob Savi, se je po koncu uradnega dela zadržala na prizorišču ob druženju in pogostitvi, ki jo je pripravilo PGD Sobenja vas.

R. R.

#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam
»