Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dokumentarni film o izgradnji HE na spodnji Savi

Objavljeno: Torek, 29.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Dokumentarni film o HE (8)

Andrej Štricelj, Bogdan Barbič, Srečko Ocvirk, mag.Vojko Sotošek in Sandi Kosmač

Dolino reke Save v njenem spodnjem toku je v zadnjih desetletjih najbolj zaznamovala gradnja verige hidroelektrarn, ki je precej posegla v naravno okolje ter reki in krajem ob njej dala ne le novo podobo, temveč je v Posavje prinesla tudi novo gospodarsko ter razvojno priložnost, kar je bilo mogoče pretekli četrtek slišati v sevniški kulturni dvorani.

Od pričetka izgradnje verige hidroelektrarn na spodnji Savi bosta kmalu minili dve desetletji in delček dogajanja je bilo mogoče pretekli četrtek spremljati v dokumentarnem filmu z naslovom »Izgradnja verige hidroelektrarn na spodnji Savi«. Gre za dokumentaren zapis, ki pripoveduje zgodbo o največjem hidroenergetskem in vodarskem projektu v samostojni Sloveniji – je pripoved o večnamenskem projektu, v katerem se prepletata energetski in infrastrukturni del z ekološko noto. Ob ogledu filma je bilo mogoče razbrati, da je bila pri načrtovanju in sami izgradnji hidroelektrarn pozornost namenjena tudi naravovarstvenim ureditvam ter nadomestnim habitatom za ogrožene živalske vrste, zato so vzpostavljeni prehodi za vodne organizme, mirna območja s pešpotmi, urejene gnezdilne stene za ptice, območja trstišč, umetni otoki za rastline in živali …

Po ogledu dokumentarnega filma je potekala še okrogla miza, kjer so sodelovali direktor HESS d.o.o. Bogdan Barbič, direktor Infre d.o.o. mag. Vojko Sotošek, župan občine Sevnica Srečko Ocvirk, predsednik RD Sevnica Sandi Kosmač in Andrej Štricelj, ki je bil v času izgradnje hidroelektrarn vodja službe kontrolinga družbe HESS, d.o.o. Sogovorniki so na okrogli mizi, ki jo je moderirala Tanja Žibert, poudarili, da pomeni »dokončanje verige hidroelektrarn na spodnji Savi okolju prijazno in čisto energijo ter zmanjšanje energetske odvisnosti države, zato je pomembno, da država tudi v prihodnje podpira tovrstne projekte«.

V zaključku je bila dana beseda tudi obiskovalkam in obiskovalcem. Predsednik Zveze lovskih družin Posavje Niko Marn ml. je izpostavil, da mu je žal, da v projekt niso bili vključeni tudi lovci in nadaljeval, da so lovci z ureditvijo rečne brežine izgubili del svojega lovišča, živali ob rečnem pasu pa zaradi številnih obiskovalcev nimajo miru. Bogdan Barbič je odgovoril, da je bila reka Sava pred izgradnjo hidroelektrarn močno degradirana, danes pa je urejena in v podjetu Hess se trudijo za sožitje med naravo in ljudmi. Meri Kelemina je pohvalila izgradnjo HE Blanca–Arto, ki ima edina tudi prevozno jezovno zgradbo. »Ponosni smo na ta most, ker ga sicer kraj ne bi imel,« je dejala in na to je Andrej Štricelj odgovoril, da je ta most edina obvoznica mesta Sevnica. Romana Ivačič je izpostavila razraščanje alergene ambrozije na rečni brežini. Zanimalo jo je, kdo je odgovoren za njeno zatiranje, a podano je bilo samo mnenje, da je tujeredne rastlinske vrste težko izkoreniniti.

S. R.


 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte