Časopis za pokrajino Posavje
1.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dom upokojencev Brežice z roko v roki že 40 let

Objavljeno: Petek, 18.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
40_let_doma_upokojencev_brezice (57)

V rojstnodnevno torto so skupaj zarezale (z leve) vodja enote DU Brežice mag. Valentina Vuk, stanovalka Božena Ostrovršnik in direktorica DUO Impoljca Darja Cizelj.

»Z roko v roki – po poteh, ki že 40 let vodijo v srca ljudi« je geslo Doma upokojencev Brežice, ki v tem letu obeležuje 40 let obstoja in delovanja. Svoj jubilej so stanovalci in zaposleni v domu obeležili s sredino slovesnostjo, na kateri so se sprehodili skozi vsa štiri desetletja opravljanja dejavnosti institucionalnega varstva za starejše, se zahvalili določenim zaslužnim posameznikom in razrezali torto, kot se za vsako tako praznovanje obletnic tudi spodobi.

40_let_doma_upokojencev_brezice (37)

Veronika Bogovič (levo) je v DU Brežice delala polnih 40 let.

V DU BREŽICE 156 STANOVALK IN STANOVALCEV

Enota Doma upokojencev Brežice je začela z delovanjem 15. junija 1979 s kapaciteto 90 mest na naslovu Prešernova cesta 13 v Brežicah. 16 mest je pridobila v novih mansardnih prostorih med letoma 1984 in 1988. Temeljni kamen za novi dom je bil položen 14. maja 2012. Dejavnost doma je bila preseljena v sedanji objekt 4. novembra 2013. Več o dejavnosti DU Brežice je povedala direktorica Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca, pod katero spada brežiška enota DU, Darja Cizelj. Spomnila je, da so leta 1979 občine Krško, Brežice in Sevnica združile moči in z združenimi sredstvi iz takratnega sklada skupnosti pokojninskega in invalidskega zavarovanja sofinancirale gradnjo domov upokojencev v Posavju, kar je bil za tiste čase na območju Posavja velik dosežek. Investitor takratne gradnje je bil DUO Impoljca. Temelje za nov dom je postavil takratni direktor dr. Cveto Gradišar, ki je DUO Impoljca vodil do leta 1983, za njim je vodenje doma prevzela Milka Cizelj, ki je skrbela za zagotavljanje sodobnega bivalnega standarda, strokovno rast kolektiva, povezovanje in timsko delo ter nudenje novih priložnosti za razvoj. Med letoma 2008 in 2018 je zavod vodila Andreja Flajs, ki je nadaljevala pot razvoja in zagotavljanje bivalnega standarda ter spodbujala razvoj sodobnih konceptov dela. Danes v DU Brežice izvaja dejavnost domskega varstva 78 zaposlenih, kolektiv skrbi za 156 stanovalk in stanovalcev, ki so nastanjeni v 60 enoposteljnih in 48 dvoposteljnih sobah.

40_let_doma_upokojencev_brezice (8)

Domski zbor Žarek je spremljala Elizabeta Križanić.

DU BREŽICE POMEMBEN AKTER V LOKALNI SKUPNOSTI

»Kolektiv DU Brežice si je skozi razvoj konstantno prizadeval za povezanost, medsebojno podporo in strokovnost. Skozi timsko sodelovanje, predvsem pa medsebojno spoštovanje, podporo in razumevanje tudi danes nudi kvalitetne storitve, ki so naravnane na potrebe ljudi, ki bivajo v domu, v skladu s sodobnimi strokovnimi smernicami. Naša skupna skrb za človeka je pot sodelovanja med stanovalci, sodelavci, zunanjimi strokovnimi sodelavci ter mnogimi drugimi posamezniki in skupinami, ki vstopajo skozi vrata tega doma,« je poudarila Cizljeva in dodala, da so uspeli vzpostaviti pomembne povezave in postali pomemben akter dogajanja v lokalni skupnosti. Skozi različne aktivnosti in vsebine dom s svojo dejavnostjo daje kvaliteto življenja mnogim posameznikom in skupinam v širši skupnosti. Ponosni so na vezi, ki jih negujejo s šolami, vrtci, društvi, nevladnimi organizacijami in posamezniki, je navedla in se še posebej zahvalila vsem svojcem stanovalcev doma, ki domsko osebje podpirajo pri delu ter uresničevanju vrednot in poslanstva. Omenila je še, da so v letu 2016 tudi v Brežicah pridobili standard kakovosti E-Qalin, na katerega so še posebej ponosni in so ga tudi v tem letu potrdili za naslednja tri leta. »Zahvaljujemo se vam za zaupanje, dragi naši stanovalci in stanovalke. Želim vam veliko dobrega počutja, mirnih, zdravih dni ter razumevanja. Hvala vam, dragi svojci, za sodelovanje. Ob tej priložnosti želim poudariti tudi to, da imam najboljše sodelavce in sodelavke. Ponosna sem na ta kolektiv, ki z izrednim občutkom za človeka opravlja svoje poslanstvo,« je še dejala Cizljeva.

40_let_doma_upokojencev_brezice (68)

Dom upokojencev Brežice od zunaj

Vodja enote DU Brežice mag. Valentina Vuk je izpostavila, da svoje poslanstvo udejanjajo z zagotavljanjem kakovostnih storitev, naravnanih na stanovalca, in individualiziranim pristopom ter ustvarjanjem prijaznega okolja, v katerem se bo vsak stanovalec in uporabnik dnevnega varstva počutil sprejetega in varnega. »V našem domu se vedno nekaj dogaja. Številne aktivnosti, dogodki, prireditve, skupine za samopomoč, prostovoljstvo in medgeneracijsko sodelovanje lepšajo in bogatijo dneve stanovalkam in stanovalcem. Vrata doma so vseskozi odprta za sodelovanje z lokalno skupnostjo, društvi, organizacijami, ustanovami in posamezniki. Dom je bil in ostaja prostor srečevanj in interakcij številnih posameznikov – stanovalcev, zaposlenih, svojcev, prostovoljcev, obiskovalcev,« je poudarila.

Spregovorila sta še sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Jaka Bizjak, ki je omenil, da prva zgradba doma upokojencev v Brežicah ni bila ravno posrečena, spremenile so se tudi potrebe, zato je bilo treba najti novo rešitev, ki pa se je zaradi dobre vpetosti doma v lokalno okolje našla hitro – v javno-zasebnem partnerstvu s podjetjem Prodoma, ki ga vodi Igor Zorko, je nastala nova, svetlejša zgradba in stanovalci so se lahko konec leta 2013 preselili v nove prostore, ter brežiški župan Ivan Molan, ki je poudaril, da DU Brežice ni več samo dom, ki oskrbuje starejše, temveč je postal medgeneracijsko stičišče, v katerem se s stanovalci srečujejo tako vrtčevski otroci, šolarji, študenti kot tudi prostovoljci, ki jim polepšajo ure bivanja v domu, ne nazadnje v dom oz. v kapelico Srca Jezusovega prihaja tudi brežiški župnik Milan Kšela, ki tedensko mašuje in tako skrbi za duhovno plat stanovalcev. Direktorici Cizljevi je župan ob tej priložnosti za 40 let uspešnega dela v DU Brežice podelil tudi plaketo Občine Brežice.

ZAHVALA DOLGOLETNIM ZAPOSLENIM V DOMU

Kot sta še omenili povezovalki programa, delovna terapevtka Maja Čič in stanovalka doma Božena Ostrovršnik, stanovalci in stanovalke pridno in vestno skrbijo za oba domska vrtova in cvetlična korita pred vhodom, ravno tako za kapelico Srca Jezusovega, v domskih prostorih so večkrat na ogled tudi bogate razstave ročnih del stanovalcev. Ob koncu so se zahvalili še nekaterim posameznicam, in sicer Veroniki Bogovič in Danici Sakać za 40-letno delovno dobo v DU Brežice, Stanki Bertole za 20 let dela v DU Brežice ter Stanki Germovšek in Mojci Kuhar za 10 let dela v DU Brežice. Posebej pa so pozdravili stanovalca doma Štefana Matkoviča z najdaljšim stažem – v brežiškem domu je namreč že 36 let.

V kulturnem programu so sodelovali domski pevski zbor Žarek, ki sta ga spremljala Elizabeta in Dragutin Križanić, Brigita Šuler, Tjaša Zidanič ob spremljavi Pierine Cavaliere Mršić ter mladi citrar Rok Beričnik. Na koncu so ob rojstnem dnevu DU Brežice pripeljali še torto, v katero so skupaj zarezale Cizljeva, Vukova in Ostrovršnikova, sledila sta še skupna pogostitev in druženje.

R. R.
« Nazaj na seznam