Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dr. Aleš Gabrič: Ob politični je ključnega pomena tudi kulturna zrelost naroda

Objavljeno: Torek, 27.12.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti (30)

Ob proslavi v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti so občani zapolnili veliko dvorano kulturnega doma.

V včerajšnjem poznem popoldnevu so s številčno udeležbo na proslavi v krškem hramu kulture občanke in občani mestne občine Krško ter občani tudi iz ostalih posavskih občin počastili 32-letnico plebiscitarne odločitve Slovencev za samostojno državo.

proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti (36)

Župan Janez Kerin je poudaril, da se je treba za svobodo in demokracijo boriti sleherni dan.

Kot je v uvodnem nagovoru zbranim dejal krški župan Janez Kerin, tedanjih hotenj brez številnih posameznikov, ki so se aktivirali v okviru političnih ali civilnih združenj, in prevzeli pobudo za izpeljavo sprememb, ne bi uresničili: »Svoj trud, dolgotrajna prizadevanja in ključne odločitve so skupaj usmerili v uresničitev ene same vizije, da bi bilo v samostojni državi dobro vsem nam. In za dosego cilja – samostojne države – so bili pripravljeni narediti vse. Tudi se bojevati ...//... A osamosvojitev in neodvisna država sta bili šele začetek poti. V dobrih tridesetih letih razvoja svoje države, kljub vsem dobrim željam in prizadevanjem delati dobro, se vse, za kar smo si prizadevali, ni vedno odvilo po naših načrtih. Razlogov je več, a bolj kot iskanje razlogov za nekatere pretekle neuspehe je pomembno, da poiščemo poti, ki nas bodo vodile v boljšo prihodnost. Prihodnost za nas, za prihodnost naših zanamcev, za prihodnost naše države.« V nadaljevanju je Kerin poudaril, da mora naše skupno življenje tudi v prihodnje temeljiti na svobodi, demokraciji in solidarnosti družbi: »V zadnjih nekaj letih se je pokazalo, da so v celotni družbi potrebne korenite spremembe, na kar nas v največji meri opozarjajo podnebne razmere, ki bodo v prihodnjih letih korenito oblikovale okvir našega delovanja. Tudi zato so potrebne spremembe v razmišljanju o nadaljnjem razvoju ne samo občine, ampak tudi regije, predvsem pa države, in ne nazadnje naše celotne družbe. Kot smo pokazali pred 32 leti, skupaj lahko spreminjamo svet, kot smo ga poznali do tedaj. Vprašajmo se, zakaj ne bi spreminjali tudi sveta, kot ga poznamo sedaj? Z enimi in edinimi sanjami in enim in enakim ciljem kot smo ga imeli daljnega leta 1990: da smo samostojni in neodvisni.«

Ohranimo v imenu praznika zapisani vrednoti

proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti (41)

Slavnostni govornik dr. Aleš Gabrič

Slavnostni govornik na slovesnosti, zgodovinar, znanstveni svetnik na Inštitutu za novejšo zgodovino in predsednik Slovenske matice dr. Aleš Gabrič je poudaril, da je bila ob plebiscitarni odločitvi ob izkazani politični zrelosti ključnega pomena tudi kulturna zrelost naroda, ki je svoj materni jezik razvijal še v nekdanjih narodnostno in jezikovno zelo mešanih državah, ki slovenskemu jeziku v javnem življenju niso bile vedno najbolj naklonjene: »Pa bi kljub temu, ali pa morda ravno zaradi tega, bili občutljivi na neenakopraven položaj jezika, ki si je vsem oviram navkljub širil meje in zagotovil vstop v šolske prostore, najprej v nižje stopnje in nato postopoma v višje, v kulturne ustanove, muzeje, gledališča, kulturna društva, založbe, knjižnice in si naposled ustanovil še najvišje znanstvene kulturne ustanove, kakršne so že imele politično in kulturno pomembne države - univerzo in akademijo. Ko je treba domačinu ali tujcu pojasnjevati specifiko slovenskega naroda, kar pogosto posežem po retoričnem vprašanju: Ali mi lahko kdo pokaže še kakšen primerljiv dvomilijonski narod, ki bi državno osamosvojitev dočakal z lastno akademijo znanosti in umetnosti, dvema popolnima univerzama, mrežo poklicnih osrednjih kulturnih ustanov, več izdajami pravopisa svojega jezika, atlasi svojega ozemlja in že izhajajočo nacionalno enciklopedijo? Je potreben še večji dokaz kulturne zrelosti in razvitosti naroda, ki se je ob kulturni odločil še za samostojno politično pot?«

proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti (53)

Uradnemu delu je sledila še pogostitev v avli doma.

Tako kot drugi prazniki pa nas tudi dan samostojnosti in enotnosti spominja na minule dogodke, a hkrati opominja z vprašanji, ki nikoli niso samo stvar preteklosti, zaradi česar se moramo z njimi soočati vsakič znova, je še med drugim dejal slavnostni govornik in poudaril, da je treba tudi v prihodnje negovati vrednoti, ki izhajata iz imena, a imeti v mislih tudi današnje in bodoče rodove: »Zato je tudi prav, da se ozremo proti tistim, ki iščejo svoje mesto v današnjem in jutrišnjem svetu, saj se bo ob naslednji okrogli obletnici plebiscita delež tistih, ki v njegovem času še niso bili rojeni, že približal polovici državljanov Slovenije. Naš in njihov današnji in jutrišnji svet sta drugačna, kot je bil svet, ki se ga s praznikom spominjamo. Prav pa bi bilo, da ohranimo vrednoti, zapisani v imenu praznika - samostojnost in enotnost, a ob tem nikakor ne smemo dopustiti, da bi kdor koli predpisoval, kako ga moramo razumeti, kaj si moramo misliti o minulih časih, kdo je bil bolj pomemben od drugih in ga je treba posebej častiti, in katere čase, dogodke in ljudi naj bi zavrgli v pozabo.« Zato, kot je še dejal, ni smiselno državljank in državljanov preobremenjevati s preteklostjo, ki se več ne vrne, temveč jih spominjati, da tudi danes sledimo enakim ciljem in vrednotam, ki so nas v začetku 90-ih let prejšnjega stoletja pripeljali k uspehu«.

Spremljajoči kulturni program, ki ga je povezovala Bernarda Žarn, so sooblikovali Nik Škrlec ter Simfonični orkester Glasbene šole Krško s Komorno zasedbo MePZ Viva Brežice.

B. M.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

19.05.2020 | Oglas

Igrače

23.03.2021 | Redakcija

Zgradili so ga Napoleonovi vojaki