Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Druga vinogradniška prireditev Slovo mladega vina v Brežicah

Objavljeno: Sobota, 01.02.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
slovo_mladega_vina (46)

Na stojnici Društva vinogradnikov Bizeljsko je bila tudi aktualna vinska kraljica Bizeljskega Karin Dobravc Škof.

Vinogradniško, turistično in kulturno društvo (VTKD) Cerklje ob Krki je v sodelovanju z ostalimi petimi vinogradniškimi društvi iz občine Brežice (Bizeljsko, Pišece, Sromlje, Gadova peč, Dolina – Jesenice) in s podporo Občine Brežice na zadnji januarski dan v avli Upravne enote Brežice drugič organiziralo prireditev Slovo mladega vina.

slovo_mladega_vina (37)

Podelitev priznanj udeležencem likovne kolonije Doga tempore ex - cvičkorel

Omenjeno prireditev je cerkljansko društvo prvič organiziralo v lanskem letu, in sicer predvsem z namenom, da se vinogradniki zahvalijo za dobro letino, ki jo je v njihovih vinogradih namenilo preteklo leto. Zato v pokušino ponudijo izdelke iz svojih kleti, ki iz mladega prehajajo v zrelo vino. Hkrati se že začenjajo prva opravila v vinogradih, priprava vin na ocenjevanja bodisi v okviru društev bodisi vinskih prireditev ter drugi dogodki, ki popestrijo delovanje vinogradniških društev v občini Brežice. Vsa društva so lani izrazila željo, da bi ta prireditev postala vsakoletna v mesecu januarju, značaj projekta naj bi bil strokoven, promocijski in degustacijski s predstavitvijo vin iz tukajšnjih vinskih goric.

slovo_mladega_vina (51)

Razstava desetega cvičkorela v avli UE Brežice

Prireditve se je udeležil tudi župan občine Brežice Ivan Molan, ki je izrazil upanje, da se bo ta prireditev v naslednjih letih še bolj "prijela" in bila tudi deležna še večjega obiska. Dodal je, da je treba vedno bolj in bolj delati na promociji, da bo lahko v vinogradništvu prišlo do rezultatov. Veseli ga tudi, da so vinogradništvo povezali z umetnostjo, kajti "pridelava vina je tudi svojevrstna umetnost". Nekaj besed je spregovoril tudi predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak in pohvalil prizadevanja brežiških vinogradniških društev, da želijo s takimi prireditvami promovirati svojo dejavnost in vino.

Odprli tudi razstavo desetega cvičkorela

slovo_mladega_vina (1)

Skupina Trta

Člani Društva likovnikov Brežice (DLB) z gosti so lani poleti na jubilejni deseti slikarski koloniji Doga tempore ex - cvičkorel, ki je bila v Gadovi peči, dokazali, da se da z vinom tudi slikati in da lahko vinska klet postane slikarsko platno. Umetnine, ki so nastale na koloniji, tako ustvarjene slike z vinom kot tudi akrili na dogah, bodo nekaj časa na voljo za ogled v avli UE Brežice. Na prireditvi Slovo mladega vina so razstavo tudi uradno odprli, nekaj besed o razstavi pa sta z zbranimi delila idejni vodja cvičkorela Roman Baškovč in predsednica DLB Kristina Bevc. Baškovč je poudaril, da je bila na teh desetih izvedbah udeležba slikarjev, tako iz Slovenije kot tudi tujine, zelo dobra. "Cvičkova zgodba o uspehu nas povezuje tudi na umetniškem področju, nas plemeniti, bogati in daje vinskim goricam novo vsebino. Zgodba cvičkorela se nadaljuje," je ob tem še povedal in v nadaljevanju s pomočjo župana vsem slikarjem podelil priznanja za udeležbo na desetem cvičkorelu.

Poskrbljeno je bilo tudi za kulturni program v izvedbi skupine Trta, na harmoniko pa je zaigral učenec GŠ Brežice Blaž Plevnik (mentor prof. Niko Ogorevc). Po koncu uradnega dela, ki ga je vodila Lara Oštrbenk, so navzoči pristopili k stojnicam vseh šestih vinogradniških društev iz brežiške občine, na katerih so nudili žlahtno kapljico lanskega letnika, ki pa je šla še bolj v promet z dodanimi prigrizki.

R. R.
« Nazaj na seznam
»