Časopis za pokrajino Posavje
2.03.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Državna sekretarka Mateja Ribič obiskala DSO Krško

Objavljeno: Ponedeljek, 25.01.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
IMG_20210123_110706

Državna sekretarka Mateja Ribič ob obisku DSO Krško; poleg direktorica doma Ani Nuša Masnik

23. januarja je Dom starejših občanov krško obiskala državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič. Kot je slednja dejala, z zadovoljstvom ugotavlja, da ne glede na trenutno slabo epidemiološko sliko v regiji v DSO Krško niso že več kot mesec dni zabeležili nobene nove okužbe.

Državna sekretarka Ribičeva je v prvi vrsti pohvalila delo zaposlenih, ki so uspešno ubranili ustanovo in njene stanovalce ter zaposlene pred vdorom okužb v spomladanskem obdobju, medtem so se se bili primorani z agresivnim koronavisom spopasti v drugem valu: »Bilo je težko. Težko tudi zaradi tega, saj je v domu povprečna starost zaposlenih več kot 50 let.« Pri tem je poudarila, da je izredno pomembno, da so bili na vdor virusa zaposleni dobro pripravljeni, saj so ob rednem delu med prvim in drugim valom okužb veliko pozornosti in časa namenili izobraževanju, usposabljanju in organizacijski pripravi dela in prostorskih rešitev ter ukrepov v primeru okužb, ki so se izkazali za učinkovite. Ob tem je sekretarka Ribičeva povedala, da so se za cepljenje odločili vsi stanovalci, ki v tem obdobju niso zboleli, večina njih pa je prejela tudi že drugo dozo cepiva: »Veseli pa me tudi, da so se zaposleni cepili. Tisti zaposleni, ki so bili okuženi in so se cepili, jih je v tem domu nekako zaščitenih več kot 80 %, zelo pomembno pa je, da se je cepila tudi direktorica oz. celotno vodstvo doma, kar daje lep zgled za vse zaposlene.«

Dom starejsih obcanov Krsko-zgradba06-25%

V DSO Krško že več kot mesec dni niso zabeležili nobene nove okužbe med stanovalci in zaposlenimi.

Kot je po zaključku delovnega srečanja z državno sekretarko povedala direktorica doma Ani Nuša Masnik, je bilo v domu med 18. novembrom in 23. decembrom lani okuženih 173 stanovalcev in 62 zaposlenih, okužba pa je trajala štiri tedne in dva dni. Večina stanovalcev je okužbo prebolela brez dodatnih zdravstvenih zapletov, nekaj izmed njih jih je potrebovalo bolnišnično zdravljenje, 20 stanovalcev pa je od izbruha virusa do konca leta preminulo, pri čemer števila smrti v v primerjavi s preteklimi leti ni bilo bistveno več. Danes je v DSO nastanjenih 184 stanovalcev. Vsi stanovalci, ki okužbe niso preboleli, so v tem času že prejeli drugi odmerek cepiva, prvi odmerek pa tudi vsi, ki so bili v domsko oskrbo sprejeti na novo. »Tako je danes v hiši 29 cepljenih stanovalcev in v veliko veselje nam je bilo, da nihče izmed teh ne po prvem ne po drugem odmerku ni imel stranskih učinkov. »Med zaposlenimi znaša zaščita bodisi da so ti preboleli okužbo bodisi da so se cepili 82 %. Biti cepljen v tem času ni kazen, ampak privilegij. Mnogi bi se namreč želeli cepiti, pa nimajo te možnosti. Ob dilemah, ali cepiti da ali cepiti ne, je ob dejstvu, da gre za novo cepivo in nov virus, verjetno modro verjeti stroki, ne pa nekim preuranjenim zaključkom o teoriji zarote. Mi smo na strani, da se cepimo,« je še med drugim povedala direktorica DSO Krško Masnikova (več v časopisu Posavski obzornik).

B. M.
« Nazaj na seznam