Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dve zmagi domačih dijakov na državnem tekmovanju elektro in računalniških šol

Objavljeno: Sreda, 21.03.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_3739

Domača dijaka med tekmovanjem

DSC_3710

Jože Pavlovič in Krista Lapuh Krulc

Na Srednji poklicni in strokovni šoli Krško je včeraj potekalo 26. državno tekmovanje elektro šol Slovenije in 8. državno tekmovanje računalniških šol Slovenije.

Kot je povedala vodja tekmovanja, sicer učiteljica teoretično-strokovnih predmetov elektrotehnike na krški šoli, Krista Lapuh Krulc, se je tekmovanja udeležilo 92 dijakov in 48 mentorjev iz 18 slovenskih srednjih šol. Tekmovali so v štirih kategorijah: dijaki programa elektrikar so tekmovali na temo Izdelava razdelilne omare za elektroinštalacije, dijaki programa elektrotehnik na temo Krmiljenje frekvenčnega pretvornika z mikrokontrolerjem, dijaki programa tehnik računalništva na temo Postavitev strežnika in izdelava spletne aplikacije s povezavo v omrežje ter dijaki programa računalnikar na temo Sestava in priprava računalnika za pisarniško rabo v lokalnem omrežju. »Naloge smo zastavili in oblikovali na naši šoli. Priprave na tekmovanje so potekale že od oktobra,« je še povedala Lapuh Krulčeva. Kot je dodal ravnatelj SPSŠ Krško Jože Pavlovič, je tovrstno tekmovanje krška šola pripravila drugič, pomeni pa priložnost za promocijo šole, promocije znanja, ki je danes deficitarno, sodelovanje z gospodarstvom pri organizaciji ter priložnost za mentorje, da se lotijo novih izzivov.
 
Seveda so si »na domačem terenu« želeli tudi tekmovalnih uspehov domačih dijakov, ki so se v zadnjih letih že večkrat izkazali. In tudi letos niso razočarali. V kategoriji elektrikar sta namreč v konkurenci desetih parov zmagala domača dijaka Aleš Barkovič in Matic Germovšek pod mentorstvom Jožeta Požuna, v kategoriji elektrotehnik pa sta bila v konkurenci 14 parov najboljša krška dijaka Anej Mrvič in Patrik Kežman z mentorjem Igorjem Počkom. Med tehniki računalništva sta največ znanja pokazala dijaka Šolskega centra Celje - Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo Nejc Tevč in Jure Pustoslemšek pod mentorstvom Dušana Fugine, domača predstavnika Aleks Tršelič in Gregor Volčanjk z mentorjem Andrejem Peklarjem sta bila med 15 pari četrta. Med računalnikarji krška šola ni imela predstavnikov, med sedmimi pari sta bila najboljša dijaka Srednje šole tehniških strok Šiška David Panić in Jakob Vadnjal May z mentorjem Darkom Sekirnikom.

P. P.
 
« Nazaj na seznam
»