Časopis za pokrajino Posavje
24.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Epidemija podaljšana za 30 dni, nekateri ukrepi (nekoliko) »razrahljani«

Objavljeno: Četrtek, 13.05.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
coronavirus-5222556_1920
Vlada je na včerajšnji seji za mesec dni podaljšala epidemijo za 30 dni, a je dodatno sprostila nekatere ukrepe pri ponujanju in prodaji blaga in storitev potrošnikom, pri prehajanju meje, športnih aktivnostih, kulturnih dejavnostih, zbiranjih in uveljavljanju verske svobode.

Tako je po novem v vseh statističnih regijah dovoljeno med 5. in 22. uro izvajanje gostinske dejavnosti. Priprava in strežba jedi in pijač v gostinskih obratih je dovoljena med 5. in 22. uro. V notranjosti gostinskih obratov lahko za posamezno mizo sedijo maksimalno štiri osebe, pogoj omejitve števila oseb za eno mizo pa ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki za mizo. Med robovi miz mora miti najmanj 3 metre razdalje.

Vlada spreminja tudi pogoj glede omejitve števila oseb v zaprtih javnih prostorih z dejavnostjo ponujanja in prodaje blaga in storitev potrošnikom. In sicer je na 20m2 poslovnega prostora lahko prisoten en potrošnik, kar pa, prav tako kot pri gostinski dejavnosti, ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oz. skrbniki v notranjosti takšnega javnega prostora ter za osebe, ki potrebujejo spremstvo. Vlada je dodatno sprostila tudi turistično dejavnost, in sicer lahko kampi po vseh regijah nudijo do 70 % siceršnjih razpoložljivih enot, igralni saloni pa do 50 % razpoložljivih kapacitet.

S sklepom vlade se ponovno odpirajo tudi notranji in zunanji prostori kulturnih ustanov, vendar je obisk omejen na 50 % zasedenost zmogljivosti sedišč v notranjih prostorih, v kolikor se v njih nahajajo stojišča pa je pogoj 20 m2 na obiskovalca, če poteka prireditev na prostem pa omejitev poteka 10 m2 na obiskovalca. Prav tako je na 50 % zasedenosti zmogljivosti sedišč v zaprtih prostorih omejeno prisostvovanje pri verskih obredih, medtem ko je število oseb na prostem omejeno na največ 50 udeležencev.

Sproščajo se tudi ukrepi na športnem področju pri vadbi in organizaciji tekmovanj tako na rekreativnem kot profesionalnem področju. Športno rekreativna dejavnost se lahko izvaja individualno oziroma v skupini do 50 vadečih. Od 15. maja dalje je na prireditvah in shodih dovoljeno zbiranje do 50 udeležencev.

B. M., vir: Vlada RS


 
« Nazaj na seznam